A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek a szlovákiai futballklubok, a dunaszerdahelyi DAC 40 százalékkal csökkentette is már játékosainak fizetését, közben egyik nagy riválisa, a Zsolna felszámolás alá került.

Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa a szlovák Sport c. napilapnak nyilatkozva elmondta, az állam semmilyen módon nem támogatja a futballklubokat, így sok minden változhat az új idény előtt. A klubvezetők egyedül nem képesek fenntartani csapataikat például a megfelelő televíziós jogdíjak híján – derült ki többek között az interjúból, amelyet a sportolunk.sk idézett.

(…)Sokáig tartottak az egyeztetések a játékosokkal?

Úgy gondolom, viszonylag gyorsan megegyeztünk, egy hét leforgása alatt minden lezáródott. A játékosokkal elsősorban nyíltan próbáltunk kommunikálni. Megmagyaráztuk, hogy meg kell érteniük, mi minden zajlik körülöttünk. A jelenlegi helyzetnek nagy gazdasági hatása van a klubra, ebben a helyzetben nekik is nyújtani kell valamit. Abból indultunk ki, hogy nem csak a futballklubokban, hanem a vállalatoknál is kénytelenek voltak csökkenteni a béreket. A kiadásokat mindenhol csökkentik, és most egy szabály érvényes, mindenkinek szolidárisnak kell lenni – mondta a 40 százalékos bércsökkentésről Világi Oszkár.

Meddig tarthat a jelenlegi helyzet, hogy a klub túléljen? Főleg a tulajdonostól függ, hogy tudják elviselni a többletkiadásokat?

Ez a másik oldal, amit sokan nem látnak, vagy nem akarnak. Sajnos, a szóbeli ígéreten kívül nincsenek olyan jelek, amelyek arról szólnak, hogy az állam segítene a kluboknak túlélni a nehéz helyzetet. Jelenleg a klubnál nem felelünk meg annak, hogy igényelhetnénk azon beosztottak fizetésének megtérítését, akik jelenleg a megszorítások miatt nem tudják végezni munkájukat. Vártunk, hogy mikor kaphatunk instrukciókat arról, hogy kérhetünk segítséget, de jelenleg eredmény nélkül.

Ez azért lehetséges, mert azt mondják: A futballkluboknak vannak tulajdonosai, akik majd mindenről gondoskodnak?

Viszont azok a tulajdonosok kénytelenek először a saját vállalkozásukat menteni és nem a klubra gondolni. Az egyik dolog, hogy évek óta magunkra hagynak ebben, és még most is?

Fel kell fogni Szlovákia különlegességét, hogy a kluboknak a televíziós közvetítésekből jóformán semmilyen bevételük nincs. Egy év alatt ez összesen az élvonalbeli klubok részére 500 ezer euró, ami egy csapat számára 40 ezer eurót jelent. A környező országokhoz képest ez vicces összeg. Ausztriában a klubok 16 milliót, Lengyelországban 60 millió eurót osztanak szét.

A mi klubjainknak már csak a jegyekből és a kegytárgyakból van bevétele, de ez sem nagy összeg. Marad a szponzorálás és a játékosok eladása, de mi vár ránk ezen a téren? A szlovákiai klubok ma nagyon nehéz helyzetben vannak. Nem tudom, mi lesz így a futballal, vagy általánosan a sporttal.

Megtörténhet, hogy Szlovákiában félprofi élvonal lesz?

A szlovák ligának 12 millió euró kell a televíziós közvetítésekből. Ha erre nincs, és fenyeget, hogy a bajnokság nem lesz profi, akkor játszunk amatőr futballt. Ha az állam és az állami televízió úgy gondolja, hogy a sport nem szükséges, hogy a futball nem szükséges, mit lehet ezzel tenni? Ha a televízióban képesek pár ezer euróból egy 90 perces terméket előállítani, reklámmal előtte és utána, akkor csökkenteni kell a költségvetésüket. Ha tényleg azt gondoljuk, hogy a futball csak ennyibe kerül, néhány ezerbe, akkor mondjuk ki nyíltan, nincs szükség a sportra. Mindenki üljön otthon, senki se sportoljon. Évek óda mondom, hogy ami sportban történik, az mazochizmus. Kevert bajnokságok profikból és amatőrökből? Milyen lesz a színvonal? Négy csapat lesz profi, a többi nyolc amatőr?

Akkor kérjük meg az UEFA-t, szerepeljünk közös bajnokságban a csehekkel vagy a magyarokkal. Így a klubok nagyobb bevételhez jutnának.