Az egyik legsikeresebb szlovák klub megkezdte felszámolását, 15 játékosa kapott felmondást, amely alapján április elsejével megszűnik munkaviszonyuk, így szabadon igazolhatóvá váltak. A klub nem szűnik meg, viszont játékosállománya jelentősen megcsappan.

A zsolnai klub közleményt is kiadott a helyzettel kapcsolatban a sportolunk.sk cikke szerint.

“A zsolnai futballklub nem csak a hagyományos, hanem a legsikeresebb szlovák klubok közé tartozik. A klub stratégiája a fiatal játékosok kinevelése, de az élet váratlan helyzet elé állította a klubot. A klub működése a játékosok eladására épül. Például Robert Boženík több millió euróért igazolt Hollandiába, de a jelenlegi helyzet miatt törlesztő részleteket kellett elfogadnunk, így az összeg egy tizedét kaptuk csak meg. A klub 2020-as költségvetése szintén a játékos eladásokra van építve, a nyári időszakban pedig a bevétel a nullához fog közelíteni. A klub legnagyobb kiadását a profi játékosok fizetése jelenti.

Az egyre nagyobb bizonytalanság miatt a klub e-mailben informálta a játékosokat egy ajánlással, amely szerint csökkentenék az alap fizetéseket. A jelenlegi helyzetben a profi szerződéssel bíró játékosok lojalitást mutathattak volna, főleg azon dolgozók felé, akik kinevelésükért dolgoztak. A klub jelenleg 36 főállású dolgozója van, 17 személynek megállapodási szerződése, 50 alkalmazott önálló vállalkozási tevékenységet folytat (szčo), és 51 profi labdarúgóval rendelkezik. A zsolnai vezetők mindenki felé felelősséggel tartoznak. Az akadémián dolgozó edzők jelenleg a Ryba Žilina vállalatnál kaptak helyettes munkát.

A klubvezetők készek voltak tárgyalni a játékosokkal az ideiglenes fizetés csökkentésről. Az A-csapat vezéregyéniségei viszont bejelentették, hogy nevükben a Profi Labdarúgók Uniójának elnöke, Ján Mucha fog tárgyalni. A zsolnai klub ezt a döntést a lojalitáson és a tisztességen belül elfogadhatatlannak tartja. Ebből kifolyólag Jozef Antošík tulajdonos egy felszámolási biztost jelölt ki.

A felszámolási biztos értékeli a klub tulajdonát, továbbá felmondott a klub legjobban kereső játékosainak, továbbá azoknak, akiknek nyáron illetve télen lejárt volna a szerződésük. Ezen kívül egyeztetni próbál a keretben maradt játékosok fizetéscsökkentéséről. Többnyire fiatal és tehetséges játékosokról van szó. A felmondást megkapó játékosoknak nem lesznek megélhetési problémáik, ugyanis többségük esetében fizetésük meghaladta az átlagkereset négy-tízszeresét. A felszámolás alatt álló klubot viszont semmi sem gátolja további működésében, továbbá a hazai és a nemzetközi szereplésében” – olvasható a kommünikében.

A Zsolna a második helyen zárta az alapszakaszt, tíz pont hátránnyal az éllovas Slovan mögött, de hét ponttal a dunaszerdahelyi DAC előtt.

Az MSK Zilina kötelékébe tartozott még tavaly Michal Skvarka, a Ferencváros szlovák válogatott támadó középpályása is, de olyan futballisták is megfordultak a klubnál, mint Ladislav Molnár, a csehszlovák válogatott kiválósága, Stanislav Griga, a későbbi Bundesliga-gólkirály, Marek Mintál, az ugyancsak volt fradista, Stanislav Sesták, vagy a jelenlegi válogatottak közül Tomás Hubocan és Albert Rusnák.