Az UEFA, a nemzeti válogatottak általam vezetett versenyeztetési bizottsága a múlt héten ülésezett, és eldöntöttük, hogy milyen javaslatot terjesztünk az UEFA végrehajtó bizottsága elé, amely várhatóan a nyár elején fog ülésezni. A mérkőzésekre ősszel kerül sor a jelenlegi tervek alapján – mondta Csányi Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában, majd a MLSZ élén eltöltött eddigi tíz évét értékelte.

Elégedett vagyok azzal, hogy helyreállt az elmaradott magyar futballinfrastruktúra. Itt nem csak a stadionokra gondolok, hanem arra a több mint ezer pályára, amit felújítottunk, és arra hétszáz új pályára, amit építettünk. Az is jó, hogy megduplázódott a labdarúgók száma.

És büszke vagyok arra, hogy negyvennégy év után ki tudtunk jutni 2016-ban az Európa-bajnokságra, hogy a Videoton és a Fradi is a nemzetközi kupákban az elmúlt két évben jobban szerepelt, mint korábban.

Amivel kevésbé vagyok elégedett, de ez nemcsak az én véleményem, hanem az utánpótlást átvilágító Double Pass nevű belga cégé is, hogy bár az akadémiák nagyjából rendben vannak és jó munkát végeznek, de kevésbé jó alapanyagot kapnak.

Magyarul a 14 év körüli futballisták kevésbé felkészültek technikailag, mint más európai országokban.

Ezért egyértelmű a célunk most: a 6-14 év közötti oktató-nevelő munkában kell erősítenünk, és ennek az első lépése, hogy folytatni kell az ezen a területen dolgozó edzők továbbképzését, illetve több új edző bevonását.

Az MLSZ elnöke ismertette a célkitűzéseit is.

Itt megégettük magunkat 2010-ben, mikor az új elnökség megalakult, mert célul tűztük ki, hogy legalább tízezer legyen az átlagos nézőszám, és nem vagyunk a közelében sem. Nagyon furcsa, hogy miközben a Magyar Televízió műsorai között a magyar válogatott után a magyar bajnoki meccsek a legnézettebbek, aközben a stadionokban kevesebb nézőt látok. Bízom benne, mivel most már valóban korszerű, kulturált körülmények között lehet szórakozni, hogy egyre több hölgy és egyre több fiatal jelenik meg a pályákon – fogalmazott.

Csányi szerint az az NB I-ben nem lesz olyan klub, amely pénzügyi okokból nem tudja vállalni az indulást. Az NB II-es klubok is túlélik, de van egy-két klub, amelyikről nem tudja, át tudja-e ugrani azt a lécet, amit a licenceljárás jelent.

A folytatásban szót ejtett a fizetéscsökkentésről is.

A világon is, és, persze más nagyságrendekkel, de Magyarországon is kialakultak irreális fizetések. Nyilván a fizetést ahhoz képest kell megnézni, hogy kitermeli-e az a játékos.

Így a válság miatt a legtöbb helyen elért húsz-harminc százalékos csökkentés meg is tud maradni, mert azért jó néhány klub a világban tönkremegy. Magyarország ilyen szempontból elég jó helyzetben van, mert az MLSZ központilag értékesíti a különböző fogadási- és tévéjogokat, és ez jelentős anyagi biztonságot jelent a kluboknak. Ha megnézzük, Szlovákiában, Horvátországban, Szerbiában nagyon sok klub küzd a fennmaradásért, sok szabad futballista lesz, és ez leveri a játékosok fizetését. Emellett az MLSZ döntése szerint a profi kluboknál 25 fő lehet a maximális keret ezentúl, ez pedig arra ösztönöz, hogy kevesebb játékost alkalmazzanak, és a többiek szintén a piacra kerülnek.

Összességében indokolt a fizetések mérséklése, mondom ezt annak ellenére, hogy tudom, ezzel nem leszek túl népszerű a játékosok között.

(…) Nem lehet, mert ötszörös különbség van például az NB I-ben a legalacsonyabb és a legmagasabb átlagfizetést biztosító klub között. Ahol a legalacsonyabb, ott mérsékelt a csökkentés lehetősége, a nagyobb kluboknál viszont már nem így van.

Meggyőződésem, hogy ma a magyar bajnokság teljesítménye alapján nem indokoltak a több tízezer eurós fizetések.

Végül arra is választ adott, ha egy csapat venne egy idegenlégióst, akkor azt miből fogják kifizetni.

Nem lesz megtiltva, hogy többet fizessenek. Lehet olyan játékos, aki ezt a fizetést megéri, mert annyit tesz hozzá a csapat játékához, de én abban bízom, hogy a külföldiek közül is majd a jobb minőségű játékosok kerülnek hozzánk. Mert nincs nekem bajom a külföldiekkel, ha egyébként jó színvonalú játékosok, akiktől tudnak tanulni a magyarok, és nem áll elő az, mint az egyik vidéki csapat esetében egyszer, hogy tizenegy játékosból tizenegy külföldi volt a pályán.

A teljes interjút ide kattintva olvashatod el!