A hétvégén az Universitatea Craiova-FCSB mérkőzést rendeznek a román elsőosztályban, a találkozó vélhetően kulcsfontosságú lesz a szezon végkimenetelének szempontjából. Az összecsapás játékvezetője az a Kovács István lesz, aki az elmúlt hetekben többször is nagy port kavart fel Romániában, legalábbis a gsp.ro cikke szerint.

Mérkőzést eldöntő kiállítás

A lap kiemeli, hogy a CFR Kolozsvár-FCSB április végi bajnoki rangadón a vendégek 1-0-s győzelméhez kellett az is, hogy Kovács az első félidőben kiállítsa a hazaiaktól Mateo Susicot, aki – az erdélyi játékvezető megítélése szerint – durva szabálytalanságot követett el. A kolozsváriak trénere, Dan Petrescu viszont emiatt egyszemélyben a 37 éves bíró nyakába varrta csapata vereségét.

Semmilyen szinten nem láttam még ilyen piros lapot egy derbin, egy ilyen fontos mérkőzésen, ahol a bajnoki cím dől el.

Egyszerűen nem értem, ez hihetetlen! A bajnokságban 100 ilyen szabálytalanságot szenvedtünk el és maximum sárga lap járt érte. A játékvezető tönkretette a meccset.

Pirosat adsz anélkül, hogy piros lenne… Engem felfüggeszthetnek, mert nem érdekel! Egy ilyen mérkőzésen, egy ilyen fázisban nincs ilyen. Nem a játékosom volt az utolsó ember, nem azért ugrott rá az ellenfélre, hogy megölje. Ez egy szabálytalanság volt a középpályán, oké. Mondott volna bárki is valamit, ha sárgát kap? Senki! Aki nyomást gyakorolt a bíróra, az nyert, gratulálok neki! Mi hallgatunk és meglátjuk, hogyan fognak velünk bánni.
Számomra hihetetlennek tűnik, hogy egy ilyen meccsen ilyen döntést hoznak. Elképesztő!

Ha még egyszer ilyen piros lapot kapunk, akkor abbahagyom az edzősködést!

Csendben voltunk, igazságosak akartunk lenni, de ha igazad van, akkor nem nyerhetsz. A játékvezetőt befolyásolták a meccs előtti nyilatkozatok – hangzott a kolozsvári edző heves kifakadása.

A vitatott kiállítás:

Törölt Facebook-poszt a bravúros BL-meccs után

Kovács a múlt héten a Manchester City-Real Madrid Bajnokok Ligája-elődöntő után egy kétnyelvű, magyar-román Facebook-posztban reagált a teljesítményét dicsérő kommentekre, amivel – az UEFA szerint – a játékvezetők szabályzata ellen vétett, hiszen a bírók nem mondhatnak véleményt az általuk levezetett mérkőzésekről. Az erdélyi bíró egyébként remekül vezette a két sztárcsapat első összecsapását (4-3), akadt egy egészen bravúros előnyszabály is, ami után a hazaiak Bernardo Silva révén megszerezték negyedik góljukat.

Reagálnia viszont állítólag nem lett volna szabad a – megérdemelt – dicséretekre sem.

“Szeretném megköszönni mindenkinek, aki az elmúlt napokban támogatott és gratuláló üzeneteket küldött a tegnapi meccs után! Egyszerre vagyok elégedett és boldog, hogy a játékvezetői csapattal együtt sikerült győztesként kijutnom ebből a történelmi UEFA Bajnokok Ligája mérkőzésből. Jó egészséget kívánok mindenkinek!” – fogalmazott Kovács a Facebookon.

Kovács ugyan eltávolította a posztot a közösségi oldalról, azonban több sajtóorgánum is átvette a megszólalását, akiket aztán a játékvezető állítólag hiába kért, hogy távolítsák el a bejegyzését.

"Listened" by UEFA, Istvan Kovacs called GSP, unsuccessfully, to have a news item deleted: "Please, you're hurting me!"

Autogramok és szelfik a szurkolókkal

A gsp.ro azt a mozzanatot is megemlíti kritikus hangvételű cikkében, ami a legutóbbi bajnoki fordulóban történt. Akkor a román labdarúgás talán legmagasabban jegyzett játékvezetőjének volt egy nem mindennapi megmozdulása, miután a Mioveni – FC Botosani play-off-mérkőzés félidejében a lelátón szelfizett néhány szurkolóval és autogramokat is osztogatott a portál szerint, amely “hollywoodi sztárként” aposztrofálta emiatt Kovácsot.