Mint ismeretes, itthon is egyre több klub keresi a megoldást a koronavírus-járvány miatti válság megoldására és a játékoskeretek megtartására addig is, amíg nem zajlanak a mérkőzések, így a bevételi források is szinte teljesen elapadtak. Ahogy arról többször is írtunk már, az NB II-es klubok jelentős részénél már be is jelentették a fizetéscsökkentéseket, de például az élvonalbeli Diósgyőrnél is bérük 30 százalékáról mondtak le a vezetők, az edzők és a játékosok.

Horvátországban a rekordbajnok Dinamo Zagreb került a téma kapcsán a címlapokra, miután a Nenad Bjelica vezette edzői stáb nem fogadta el a bércsökkentési javalslatot, ezért menesztette őket a klubvezetés.

A másik három nagycsapatnál, a Hajduknál, a Rijekánál és a magyar kézben is lévő NK Osijeknél a jelek szerint ennél zökkenőmentesebben zajlik majd le a válságidőszak.

A Sportske Novosty beszámolója szerint a horvát élvonalbeli klubok többé-kevésbé sikerrel bírkóznak meg az átalakulással, méghozzá egyfajta fizetési sapka bevezetésével, azaz egy csapatnál sem kereshet majd többet egy futballista havonta 5000 eurónál, azaz hozzávetőlegesen 1,8 millió forintnál.

A lap információi szerint Rijekában 70, Eszéken (Kleinheisler László klubjánál) pedig 50 százalékkal csökkentik a játékosok bérét a válsághelyzetben, de később majd törlesztik az így kialakuló elmaradásokat is. Ugyanakkor a Hajduk Splitnél egyelőre úgy döntöttek, hogy egyelőre nincs szükség megszorításokra.

A napilap egyébként azt is megmutatta, honnan kell csökkenteniük a csapatoknak, azaz közzétették a futballisták eddigi éves bérét.

Kleinheisler kapcsán például kiderült, hogy évente 350 ezer eurót, azaz mintegy 125 millió forintot tehetett el a magyar válogatott középpályás, míg a szintén az NK Osijek kötelékébe tartozó, de kölcsönben a Puskás Akadémiánál futballozó Gyurcsó Ádám a lap szerint 240 ezer eurót kapott eddig éves bérként.