Mint ismeretes, az emírségekbeli al-Ittihad Kalba közös megegyezéssel felbontotta Dzsudzsák Balázs szerződését. A 108-szoros magyar válogatott szélsőtől a korábbi olasz vezetőedzője, Fabio Viviani kifejezett kérésére váltak meg, majd a teljesítményét komoly kritikával illette a korábbi csapatának alelnöke. Dzsudzsák nem sokáig maradt klub nélkül, mivel pénteken hivatalosan is fél plusz két évre aláírt a szintén emírségekbeli al-Alinhoz.

A magyar válogatottsági rekorder a Rádió 1 “Balázsék” című reggeli műsorában nyilatkozott al-Ittihad Kalbánál történt szerződésbontás okairól és körülményeiről, az új csapatáról nyilatkozott, valamint a magyar csapatok esetleges megkereséséről és a válogatottság is szóba került nála.

– Tíz napja még úgy volt, hogy a menedzsmentem jön ki és megállapodunk a hosszabbításról. Vasárnap volt egy meccsünk az Al Sharjah ellen, amin kikaptunk, és másnapra nem kaptunk szabadnapot, mert csütörtökön újabb mérkőzés várt ránk. Hétfőn elmentem edzésre, majd előtte kettő órakor egy ismeretlen szám hívott. Közölte velem, a vezetők azért keresnek, mert nem kell mennem edzésre. Mondom: tessék? Öt óráig lehetett igazolni – négy légiós lehet egy csapatban és ebből már egyet kicseréltek nálunk és a többit is ki fogják. A klubtól eddig egyetlen vezető sem hívott azóta , egy ismeretlent kértek fel, hogy közöljék velem a dolgokat. Találkoztam a titkárral és közölte, meghozták ezt a döntést, mivel ötig lehetett nevezni egy másik külföldi játékost – idézte fel Dzsudzsák a Rádió 1 műsorában a távozásának esetleges előjelét, majd kitért a bontás körülményeire.

– Ezzel már nem akarok foglalkozni, de biztos nagyon nagy zavarban vannak. Azért is, mert amikor a szerződésem felbontására került sor, akkor azt mindkét félnek alá kell írni – az ügynökömnek, nekem, csapatvezetőnek és az elnöknek – aki nem túlzok: egy percre lakik a stadiontól.

Odaküldött egy sofőrt, elvitte a papírjaimat és aláírva visszahozta. A mai napig nem mer a szemembe nézni.

Nincs ezzel bajom, tisztában vagyok vele, hogy a futball ilyen. A játékosok jönnek-mennek. Ha éppen valakit le akarnak cserélni, azt meg  tudom érteni, mert profi vagyok. Ha azt mondják, hogy Balázs köszönjük szépen, amit tettél, ez a döntés született, azt megértem. De úgy, hogy egy óra tíz perc múlva bezár az átigazolási időszak, és közlik velem, nem számolnak velem, azt máig nem tudom hova tenni. De ahogy mindig is szoktam mondani: Isten mindent lát és ez így volt megírva, hogy végül egy nagyon komoly helyre kerültem. Volt egy nagyon komoly kitolás velem kapcsolatban. Ha közölték volna velem a döntést január 31-ig, akkor az átigazolási időszakban idézőjelesen bárhova igazolhatok, nincs megkötve a kezem. Így, hogy kiestünk a határidőből, ám ebben a társégben és más országokban (Magyarország, Oroszország, Szlovákia, Japán, Dél-Korea) februárban is lehet igazolni, így február 3-án szabadon igazolhatóként regisztráltak engem az Arab Emirátusokban. Nehézkes volt a váltás abban a tekintetben, hogy a két legjobb csapat küzdött értem az utolsó pillanatokig. Amikor még úton voltam az al-Ainhoz, hogy aláírjam a szerződésemet, még akkor is hívott az al-Dzsazira, hogy igazoljak hozzájuk.

Légiósok: “Remélem, élvezni fogjátok a játékomat” – Dzsudzsák üzent a szurkolóknak

Arab lapértesülések szerint Dzsudzsák szerződtetését kifejezetten az al-Ain-szurkolók sürgették, melyre a szélső következőképpen reagált.

– Itt vagyok négy éve és ezeken a derbiken mindig rúgtam gólt, és mindig egy jó csapatban játszottam. Tudták, hogy ki vagyok és látták, mit tudok a csapatnak adni. Az elmúlt másfél éveben a Kalbában arról szólt a történetem, hogy a csapatot életben tartva tudtam hozzátenni valamit, amit kértek tőlem. A szezonban 13 meccsen 53 helyzetet alakítottam ki, egy kiesés ellen küzdő csapatban, amivel vezetem is a ranglistát. Őrület, ahogy fogadtak, egy 23 ezres stadionban, amely a Bayern München stadionjának mintájára épült, a három nappal ezelőtti meccsen pedig 15 ezren látogattak ki. Nagyon komoly a stadion, ami már magában elviszi a show-t, az edzőközpont is kiváló, így minden adott, hogy a játékosok a lehető legjobbak legyenek. Eleve a leghíresebb csapatról van szó a térségben, az ázsiai BL-ben is szerepel, úgyhogy ezt a klubot nem kell bemutatnom azoknak, akik kicsit is jártasak a futballban. Tavalyelőtt még a Real Madriddal is játszottak a klub-vb döntőjében, úgyhogy az al-Ain egy ilyen szintet képvisel.

Dzsudzsák röviden válaszolt arra a kérdésre, hogy megkeresték-e őt magyar csapatok.

– Szerencsére olyan gyorsan történtek a dolgok, hogy olyanféle pánikról szó sem volt, mint másfél évvel ezelőtt. Inkább arról nem mondok semmit, hogy volt-e megkeresés magyar csapatok részéről vagy sem, mert ezen nem kellett elgondolkoznom – tette hozzá, majd a magyar válogatott kerettagságáról is szót ejtett. – Az első kérdés az volt, hogy miért oldottuk meg a helyzetemet olyan hamar? Magamtól is azt követeltem meg, hogy nem szeretnék kimaradni semmiből. Teszem a dolgom, mint hogy eddig is.

Egy olyan csapatban játszom, ami teljesen más dimenziót képvisel, más kvalitású, mint az eddigiek. Ismét egy PSV-szintű profi klubhoz kerültem, ahol tényleg a lehető legjobb kezekben vagyok,

és így a válogatott számára is a hasznára lehetek. Ezek után a szövetségi kapitány szíve joga eldönteni, hogy beválogat-e vagy sem – fogalmazott, majd az új csapatát is bemutatta a hallgatóknak.

– Öt nap múlva a korábbi csapatom ellen játszom a bajnokságban. Ha azt a meccset hozzuk, akkor másodikok vagyunk, és öt pontra leszünk az első helytől. Mindenképpen meg kell mutatnom, hogy mit tudok tenni a csapat játékához. Ha nyerünk, már elégtétel lesz számomra – mondta Dzsudzsák, akivel kapcsolatban az is eldől ma este, hogy sikerült-e beregisztrálni az ázsiai BL-be, vagy sem. Ha nem, akkor csak a bajnokságban játszhat az al-Ain színeiben.

“Nem tudtam, hogy otthon kiderült”

A napokban napvilágot látott egy videó, amelyen Dzsudzsák táncra perdült az utcán, tette mindezt a sportkocsija mellett. A magyar válogatottsági rekorder a felvétel elkészülésének hátteréről szűkszavúan nyilatkozott.

Nem is tudtam, hogy ez a videó eljutott hazáig. Lassan már négy éves az a felvétel. Akkor készült, amikor kikerültem Abu Dhabiba, és ott történhetett egy ilyen – jelentette ki.

Dzsudzsák a klubváltásáról: “Egyértelműen előrelépést jelent előző csapatomhoz képest”