“A címvédés útján: Portugália legyőzte Magyarországot az Eb-n” – írja tudósításában az O’Jogo, amely kiemeli, hogy a portugál válogatott 2008-ban kezdett utoljára győzelemmel egy kontinenstornán. A lap megszólaltatta a csereként pályára lépő Rafa Silvát is, aki elmondta, a saját dolgukat nehezítették meg, miután nem használták ki korábban az adódó lehetőségeket.

– Tudtuk, hogy a magyarok megpróbálnak majd a lehető legjobban védekezni, ezt jól is csinálták, de arra is készültünk, hogy kontrákból próbálnak majd meg veszélyeztetni, ám ezeket összességében jól megakadályoztuk. Örülök, hogy végül sikerült gólokat szereznünk és győznünk. Minden meccs egy döntő, a lényeg, hogy meccsről meccsre haladjunk, és megpróbáljuk mindet megnyerni.

Az oldal külön cikkben foglalkozik a portugálok harmadik góljával, ami 33 passz után született. “Mindenki erről a gólról beszél” – tették hozzá a találathoz,

“A végén felfaltuk a magyarokat” – olvasható a Jornal Noticias címében. A lap hozzáteszi, a győzelem későn jött, de az a lényeg, hogy végül megérkezett, majd kiemelik, hogy “egy izzasztó, szívbetegek számára nem ajánlott meccsen” jött össze a három pont.

Fontosnak tartják, hogy a háromgólos előny pedig magabiztosságot adhat a végelszámoláshoz is, ha végül a gólarányt is figyelembe kell venni a csoportban. Azt is írták, hogy Rafa Silva pályára lépése döntőnek bizonyult: három gólban is benne volt, és felkavarta az állóvizet. A mieinkkel kapcsolatban kiemelték, “várható volt, hogy Magyarország ilyen játékstílussal lép pályára és öt védővel zárnak vissza, valamint hogy átadják a kezdeményezés lehetőségét Portugáliának.” Az első félidővel kapcsolatban megjegyezték, hogy Portugália fölényben volt, de hiányzott a hatékonyság, a szünet után pedig sok nehézségük akadt Bruno Fernandeséknek, akiknek túl lassúvá vált a játékuk.

“A 84. percben végre leomlott a fal” – írja összegzésében a Público, amely kiemeli, hogy izzasztó és fájdalmas, de megérdemelt győzelemmel kezdett Portugália. “Intenzív volt, szenvedett a csapat és rengeteg türelmet igényelt a meccs” – tették hozzá.

A szerdai portugál címlapok

Publíco: “84 perc után áttörtük a falat”
Jornal de Noticas: “Európa a lábaid előtt” (írták ezt arra, hogy minden idők legeredményesebb Európa-bajnoki gólszerzője lett tizenegy találattal Cristiano Ronaldo)
– Diario de Noticias: Portugália nyer, Ronaldo pedig még két rekordot dönt

Rossi: “Férfiak vagyunk, nincs most itt az ideje a sírásnak” – szavak helyett a pályán harcolna