Fotó: eurosport.com

Vb-pótselejtezők: "Teljesen abszurd döntés született" - kiakadtak a svédek a lengyelek döntőbe jutásán

A Svéd Labdarúgó Szövetség nem ért egyet azzal, hogy az oroszok kizárását követően a lengyel válogatott játék nélkül jutott tovább a világbajnoki pótselejtezőn, és így játszhat majd a svéd-cseh párharc győztesével.
Nyikes Zoltán 2022. március 9., szerda 17:01
Fotó: eurosport.com
A Svéd Labdarúgó Szövetség nem ért egyet azzal, hogy az oroszok kizárását követően a lengyel válogatott játék nélkül jutott tovább a világbajnoki pótselejtezőn, és így játszhat majd a svéd-cseh párharc győztesével.
Szerző: Nyikes Zoltán 2022. március 9., szerda 17:01

A nemzetközi szövetség (FIFA) az ukrajnai háború miatt először kizárta az oroszokat, majd úgy döntött, hogy vb-pótselejtezős ellenfelük, a lengyelek mérkőzés nélkül továbbléphetnek a következő körbe. Hakan Sjöstrand, a svéd szövetség elnöke szerint jobb lett volna egy háromcsapatos tornát rendezni a svéd, a lengyel és a cseh együttes részvételével, vagy új ellenfelet találni a lengyeleknek, mert a mostani forgatókönyv a lengyeleknek kedvez, hiszen csak egy összecsapást kell megnyerniük a vb-részvételért.

– A legészszerűbb és sportszerűbb dolog az lett volna, ha Lengyelországnak új ellenfele van az elődöntőben. Megértjük, hogy a helyzetet nehéz megoldani a FIFA-nak, de ennek ellenére a játék elve az lenne, hogy minden érdekelt ugyanazokkal a feltételekkel szembesüljön, és két mérkőzést kelljen megnyernie a vb-re jutáshoz – mondta Sjöstrand.

A svédek szövetségi kapitánya, Janne Andersson ugyan egyetért az oroszok kizárásával, ám a sport szempontjában szerinte teljesen abszurd döntés született a lengyelek továbbléptetésével.

"Ezzel együtt teljes mértékben a csehek elleni felkészülésre koncentrálunk. Ki akarunk jutni a vb-re, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez megvalósuljon" - tette hozzá.

A svéd-cseh összecsapást március 24-én, míg a pótselejtező döntőjét a lengyelekkel március 29-én rendezik. A FIFA kedden júniusra halasztotta az ukrán válogatott vb-pótselejtezőjét. A skót-ukrán párharcot március 24-én Glasgow-ban rendezték volna, az új időpontot pontosan nem jelölték meg, csak a hónapot. A mérkőzés győztese a Wales-Ausztria találkozó nyertesével találkozik a vb-részvételért. Utóbbi meccset a terveknek megfelelően március 24-én megrendezik, de a március 29-ére kiírt döntőt szintén júniusra halasztják.

Az oroszok a kizárásuk miatt a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordultak, és kérik a szankciók felfüggesztését a végső döntés meghozataláig. A vb-t november 21. és december 18. között rendezik Katarban. (MTI)

Olvastad már?
Juhász könnyes szemmel távozott a Viditől: "A kieséstől nem féltem a klubot"
Juhász Roland szíve inkább a sportvezetői vonal felé húz, reméli, hogy a jövőben lesz lehetősége dolgozni ebben a pozícióban.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Sepsi
Bernd Storck
Bernd Storck az idény végéig szóló szerződést írt alá, hosszabbítási opcióval.
BVSC
Szekeres az új edző
Igaznak bizonyultak a Csakfoci információi: Szekeres Tamás veszi át az NB II-es BVSC irányítását.
ETO FC
Hosszabbítás
A 19 esztendős Tóth Rajmund meghosszabbította szerződését a másodosztályú ETO FC csapatával. A győriek egykori akadémistája 2026 nyaráig írta alá új kontraktusát.
Tovább az összes átigazoláshoz