Milyen szerkezeteknél használható szálerősítésű beton?

A beton az alapanyagok széleskörű hozzáférhetősége miatt, valamint kedvező épületfizikai tulajdonságai révén világszerte a legelterjedtebb, legsokoldalúbban használt építőanyag.
Nyikes Zoltán 2023. március 8., szerda 9:29
A beton az alapanyagok széleskörű hozzáférhetősége miatt, valamint kedvező épületfizikai tulajdonságai révén világszerte a legelterjedtebb, legsokoldalúbban használt építőanyag.
Szerző: Nyikes Zoltán 2023. március 8., szerda 9:29

Nagy előnye, hogy házilag is bekeverhető, alkalmazható. Betonacélháló használatával, valamint más, korszerű adalékanyagok révén javíthatók egyes tulajdonságai. A különféle szálak hozzáadásával csökkenthető a repedésszélesség, növelhető a szilárdság, valamint a fáradási élettartam, az ütésállóság és a tűzállóság. Milyen előnyökkel rendelkezik a makroszál? Milyen szerkezetek kivitelezhetők szálerősített betonból? 

A szálerősítésű beton előnyei

A szálerősítésű beton előnyei és alkalmazásai széleskörűek. A betonba kevert szálas anyagok növelik a beton tartósságát és szerkezeti integritását. Válaszd a Beton Booster ArmoTec makroszálakat a betonszerkezetek erősítésére, használd a költséges és hosszú kivitelezést jelentő betonacélháló helyett házilagos kivitelezés esetén is. 

A betonba kevert, polipropilénből készülő, 40 mm hosszú, 0,8 mm átmérőjű statikai makroszálak véletlenszerűen orientáltak, de mégis egyenletesen oszlanak el a betonban. 1 kg ArmoTec statikai makroszál több, mint 50.000 db szálat tartalmaz, így egy átlagos 3 kg/m3 adagolás esetén több, mint 50.000 szál fogja kifejteni hatását a betonban. 

Pozitív tulajdonságok

A betonnak önmagában sokkal gyengébb a szakítószilárdsága, mint a nyomószilárdsága, és hajlamos a repedezésre. A szálerősítésű beton azonban javítja a húzó- hajlítószilárdságot és megfékezi a betonszerkezetek repedezését, amelyet gyakran a képlékeny és a száradási zsugorodás okoz.

A betonban lévő szálak csökkentik a beton áteresztőképességét, ezáltal korlátozzák a kiszivárgó víz mennyiségét, ami tovább csökkenti a zsugorodási repedéseket a száradás során. A polimer szálak ellenállnak a legtöbb vegyi anyagnak, és olvadáspontjuk is magas, sőt rövid ideig a magas üzemi hőmérsékletet is elviselik.

Hol használható szálerősített beton?

A szálerősített beton lakossági és ipari felhasználásra egyaránt alkalmas lehet, egyes, elsősorban teherelosztó szerkezetek esetén a terjedelmes és költséges, korrózióra hajlamos betonacélháló kiváltására. Gyakran használják 

  • járdák és épületek padlója
  • könnyűszerkezetes épület lemezalapok
  • útpályák
  • lőttbeton alkalmazások - például medencék, mezőgazdasági vízfolyások és sziklafalak
  • vízelvezetések, csatornarendszerek
  • előregyártott panelek, földrengésálló épületek kivitelezése során.

A szálerősítésű beton keverése

A szálerősített betont betonkeverőben vagy mixerben is készítheted, keveréskor néhány alapvető szabályt kell csak betartani. Célszerű a szálakat az összes alkotóelem után adagolni, hogy a szálak egyenletesen eloszoljanak a betonkeverékben. Ezáltal elkerülhető a szálak összecsomósodása, szétválása, valamint azok nem egyenletes eloszlása.

Válaszd a legmagasabb műszaki technológiával készülő statikai makroszálakat a betonszerkezetek megerősítésére, a repedezés megakadályozására, tedd olcsóbbá, egyszerűbbé és gyorsabbá a betonozási munkákat.

Címkék: #PR
Neked ajánljuk
Átigazolások
Hertha BSC
Dárdai Pál
Hivatalossá vált, hogy Dárdai Pál ismét távozik a Hertha vezetőedzői posztjáról, de más szerepkörben marad az egyesületnél, mert életre szóló klubtagságot kapott.
Fradi
Mahmoud Jaber
Mohammed Abu Fani tavaly nyári érkezése után a Fradi ismét a Maccabi Haifától szerződtethet középső középpályást.
MTK
Vadnai távozik
Távozik az MTK-tól a 36 éves Vadnai Dániel, aki három korszakban is erősítette a kék-fehéreket, 2008-ban bajnok is lett velük.
Tovább az összes átigazoláshoz