Időtálló, környezetbarát, energiahatékony megoldás a hőszivattyú alkalmazása

A hőszivattyúk napjainkban egyre népszerűbb fűtési lehetőséget biztosítanak az otthonokban, köszönhetően annak, hogy az energiaárak már eddig is jelentősen emelkedtek, de a jövőben várhatóan tovább növekednek.
Nyikes Zoltán 2023. február 6., hétfő 15:04
A hőszivattyúk napjainkban egyre népszerűbb fűtési lehetőséget biztosítanak az otthonokban, köszönhetően annak, hogy az energiaárak már eddig is jelentősen emelkedtek, de a jövőben várhatóan tovább növekednek.
Szerző: Nyikes Zoltán 2023. február 6., hétfő 15:04

Környezetbarát fűtési rendszer, amely típustól függően a levegőből, a talajvízből és talajból származó hőt használja a fűtéshez. Új építéseknél és felújításnál egyaránt megoldást jelenthet. Milyen előnyei teszik népszerűvé? 

Mi a hőszivattyú?

A hőszivattyú a legkorszerűbb, megújuló energiákon alapuló, egyszerű fizikai elven működő gépészeti megoldás a lakások, családi, társasházak és kisebb irodák fűtésére, meleg vízzel való ellátására. A STIEBEL ELTRON hőszivattyús rendszereinek használatával jelentős fűtési költséget takaríthat meg, miközben otthona kényelme változatlan marad még alacsony külső hőmérséklet esetén is.

Tökéletes alternatívája lehet a fosszilis energiahordozókat használó gáz- és vegyes tüzelésű kazánoknak, hiszen CO2- és károsanyag-kibocsátása nulla. A környezet energiáját alakítja hőenergiává, az üzemeléshez befektetett elektromos energia többszörösét képes előállítani.

A hőszivattyúkkal nemcsak fűteni lehet, hanem a használati melegvíz előállítása is megoldható megfelelő rendszer kiépítésével, illetve a berendezés típusától függően az otthonok hűtésére, valamint szellőztetésére is alkalmas. 

Hőszivattyú típusok

Annak függvényében, hogy mely környezeti hőforrást alkalmazza a hőszivattyú, 3 alapvető típusát különböztetjük meg:

  • Levegő-víz hőszivattyú: A külső környezet levegőjéből nyeri azt az energiát, melyet felhasználva egész évben biztosítja a kellemes hőmérsékletet és a meleg vizet otthonában. Egyes típusai meglévő fűtési rendszerek felújítása esetén, a radiátoros fűtéshez csatlakoztatva is alkalmazhatók. Kül- és beltéren elhelyezhető modellek is elérhetőek.
  • Talajhő-víz hőszivattyú: Fűtési üzemben a talajt hűti. A legstabilabb, legnagyobb hatásfokú megoldás, azonban jelentős telepítési költségei miatt leginkább társasházak, irodák fűtésére alkalmazzák.
  • Víz-víz hőszivattyú: Hatásfoka általában magasabb a levegős hőszivattyúkhoz képest, azonban jelentősebb primer oldali beruházást, valamint állandó és stabil vízmennyiséget igényel, továbbá számos üzemeltetési követelmény nehezíti a telepítését, használatát. 

A levegő-víz hőszivattyúk további előnyei

Kisebb teljesítményigény esetén rentábilisan telepíthető, környezeti oldalon nincs befektetési költsége. Hatásfoka azonban a környezeti hőmérséklet, valamint a berendezés teljesítményének függvényében jelentősen eltérő lehet. 

A napelemekkel kombinálva a rendszer a zöld árammal történő működtetés következtében teljesen klímasemlegessé is válhat.

Az inverteres technológiával felszerelt hőszivattyúk teljesítménye szabályozható, képes alkalmazkodni a ház azonnali hőveszteségéhez, és így nagyobb hatékonysággal, azaz alacsonyabb áramfogyasztással működhet.

Címkék: #PR
Neked ajánljuk
Átigazolások
Diósgyőr / Fehérvár
Szabó Levente
Vladimir Radenkovic, a DVTK vezetőedzője elárulta, van esély arra, hogy a fehérvári Szabó Levente maradjon a Diósgyőrnél.
Újpest
Lőw Zsolt, Szalai Ádám
Sajtóhírek szerint Szalai Ádám nemet mondott az Újpest sportigazgatói pozíciójára. A lila-fehérek felvették a kapcsolatot Lőw Zsolttal is, aki azonban nem edzőként segítene.
Légiósok
Szalai Attila
A Kicker szerint a Hoffenheim sportigazgatója az olyan "átigazolási mellényúlások" miatt távozhat, mint például Szalai Attila, Mërgim Berisha és Anton Stach.
Tovább az összes átigazoláshoz