Ezek a leggyakoribb foci sérülések

Aki rendszeresen követi kedvenc csapata vagy bajnoksága meccseit, gyakran meglepődve láthatja, hogy milyen gyakoriak a különböző sérülések miatti cserék és kihagyások. Melyek a leggyakrabban elszenvedett focista sérülések? Alábbi cikkünkből kiderül!
Nyikes Zoltán 2023. május 13., szombat 13:30
Aki rendszeresen követi kedvenc csapata vagy bajnoksága meccseit, gyakran meglepődve láthatja, hogy milyen gyakoriak a különböző sérülések miatti cserék és kihagyások. Melyek a leggyakrabban elszenvedett focista sérülések? Alábbi cikkünkből kiderül!
Szerző: Nyikes Zoltán 2023. május 13., szombat 13:30
  1. Izomhúzódás

Az izomhúzódások hátterében az izmok túlterhelése és a bemelegítés hiánya is állhat. Szerencsére a legtöbb esetben csupán izomhúzódásról beszélünk, de időnként izomszakadás is előfordulhat, amely lehet részleges és teljes is. Az izom sérülése hirtelen lép fel, és szúró, feszítő érzéssel jár együtt. Nagyon fontos a mihamarabbi kezelés, hogy a sérülést szenvedő játékosnak minél kevesebb időt kelljen kihagynia a következő meccsig.

Combizom húzódás

  • Az izomhúzódások között is a combizom húzódása a leggyakoribb sérülés a focisták körében. Számtalan meccsen láthattuk már, hogy az egyik pillanatban még csúcsformában mozgó játékos hirtelen a combhajlító izmához kap, majd az orvosi stáb rohan a pályára, és néhány perces ápolást követően csere következik. A combizmok hatalmas terhelést kapnak minden meccsen, ezért nem véletlen, hogy pont ez az izomcsoport húzódik meg a legkönnyebben.
  1. Keresztszalag-szakadás

Sajnos a keresztszalag-szakadás miatt akár fél évig is kényszerpihenőre kell mennie a játékosoknak. A térdsérülés típusa szinte azonnal érzékelhető, hiszen a sérülés pillanatában hangos reccsenés hallható, illetve rendkívül erős fájdalom tapasztalható. A duzzanat nagyon nehezen képes eltűnni, a rehabilitáció pedig hosszú hónapokat vehet igénybe. Ha egy focista többször is keresztszalag-szakadást szenved, akkor már valószínűleg csak a térdprotézis beültetése jelenthet megoldást.

  1. Achilles-ín szakadás

Általában egy hirtelen belépő vagy becsúszás okozza az Achilles-ín szakadását. Az ín szakadása miatt itt is csattanó, recsegő hang jelzi a probléma súlyosságát, a fájdalom pedig azonnali cserére kényszeríti a játékost. Gyakran a sérült láb ugyan még mozgatható, de a szakadás miatt a focista már nem képes lábra állni. A sérült területet mindenképpen be kell gipszelni, majd folyamatosan ellenőrizni a láb rugalmasságát és mozgathatóságát. Bizonyos esetekben már csak a műtét segíthet visszanyerni a régi formát.

  1. Sípcsonttörés

Talán az összes focista sérülés közül a sípcsonttörés az, amelyik a legfájdalmasabb. Ezeket a sérüléseket nem is szokta mutatni a kamera, hiszen már a látvány is sokkoló, a focisták által érzett fájdalom pedig szinte kibírhatatlan. A műtét általában elkerülhetetlen, de utána is hosszú ideig gyógytorna vagy manuálterápia szükséges a teljes felépüléshez.

A kisebb-nagyobb focista sérülések alaposan megnehezítik a játékosok dolgát, hiszen akár hosszú heteket vagy hónapokat is ki kell hagyniuk miattuk. A legfontosabb teendő természetesen itt is a prevenció, ezért a meccsek előtt mindig tetőtől talpig be kell melegíteni. A nagyobb sérülések után pedig már csak a térdprotézis beültetése vagy egyéb műtéti beavatkozás segíthet.

Címkék: #PR
Neked ajánljuk
Átigazolások
Mezőkövesd
Cseri Tamás
Cseri Tamás az M4 Sportnak erősítette meg, hogy a következő szezonban, az NB II-ben is a Mezőkövesd játékosa lesz.
MTK Budapest
Szerződéshosszabbítás
Németh Krisztián 2025 nyaráig szóló szerződéshosszabbítást kötött az MTK-val.
Kecskemét
Szerződéshosszabbítás
Az NB I-ben idén debütáló, a klubot 2021 óta szolgáló Kersák Roland tovább gyarapíthatja lila-fehér mérkőzései számát, a kapus pénteken ismét elkötelezte magát a KTE mellett és új szerződést írt alá.
Tovább az összes átigazoláshoz