Az aranyér már lézeres műtéttel is gyógyítható

Napjaink egyik népbetegsége az aranyér, mely sok kellemetlen tünettel jár. Az igazság azonban az, hogy gyakran nemcsak ez okozza a végbéltáji panaszokat, hanem más betegségek is, melyek együttesen otthon, házi praktikákkal már nem gyógyíthatók.
Nyikes Zoltán 2023. július 11., kedd 17:45
Napjaink egyik népbetegsége az aranyér, mely sok kellemetlen tünettel jár. Az igazság azonban az, hogy gyakran nemcsak ez okozza a végbéltáji panaszokat, hanem más betegségek is, melyek együttesen otthon, házi praktikákkal már nem gyógyíthatók.
Szerző: Nyikes Zoltán 2023. július 11., kedd 17:45

A megoldás minden esetben egy szakorvos felkeresése, és ezt tegyük meg minél előbb! Az aranyeresség, ha időben jelentkezünk az orvosnál, gyakran műtét nélkül is kezelhető, de ha mégis sor kerülne a beavatkozásra, akkor a lézeres aranyérműtét lehet a legjobb, melyet a Dr. Bánfalvi Aranyér Központban is alkalmaznak. Ennek részleteiről a cikkben olvashat.

Az aranyeresség és más végbéltáji betegségek

A rossz székelési szokások, a stressz, az egészségtelen életmód mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy aranyeresség alakuljon ki. Ez a betegség gyakran viszkető, fájó érzéssel jár, a végbél tájékán duzzanatok, csomók jelenhetnek meg, gyakori lehet a véres széklet is. Ilyenkor a legtöbb ember valamilyen gyors megoldáson gondolkodik, kenőcsöt szerez be a patikából, vagy más praktikát alkalmaz.

Ideig-óráig talán enyhülnek a panaszok, azonban a szakorvosok óva intenek attól mindenkit, hogy halogassák a kivizsgálást. Célszerű már az első tünetek megjelenésekor bejelentkezni egy proktológushoz - például a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ budapesti vagy székesfehérvári rendelőjébe -, ahol szakszerű kivizsgálásban és egyéni kezelésben lehet részünk.

Az aranyeresség mellett ugyanis más betegségek is megjelenhetnek - például végbélgyulladás, végbélrepedés, egyéb fertőzések -, és ilyen esetben a teljes körű kivizsgálás segíthet csak feltárni az okokat.

Ha megvan a pontos diagnózis, akkor kerülhet csak sor a kezelés megkezdésére. Nem feltétlenül szükséges a műtét, főleg, ha időben jelentkeztünk az orvosnál.

Ha mégis műtétre kerül a sor…

Az aranyérműtéttől sokan félnek, hiszen eléggé gátolja a megszokott életvitelt egy többhetes kiesés, ráadásul az eljárás fájdalommal is jár. Szerencsére azonban ma már modern kezelések is vannak, ilyen például a lézeres aranyeres műtét, röviden LHP.

Ezt a módszert alkalmazzák többek közt a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ orvosai is, leginkább duzzadt, vérző belső aranyerek esetében. Mivel létezik külső aranyér is, és ezt más módon kell kezelni, nem mindegy, felkeressük-e az orvost a tünetek megjelenésekor.

A lézeres műtét folyamán egy apró tűszúrást ejtenek a végbélen, s ezen keresztül vezetik be a lézerszálat az aranyérbe. A lézer vágás nélkül, belül fonnyasztja, zsugorítja az aranyeret. A beavatkozás nem vesz sok időt igénybe, és szinte teljesen fájdalommentes.

A műtét után duzzanat léphet fel a végbélnél, de ez 1-2 héten belül megszűnik. Nem kell tehát hetekre kiesnünk a munkából, rövid felépülési idő után ismét folytathatjuk megszokott életvitelünket.

Mi segíthet még?

A műtét előtt és után is van lehetőség részt venni a kismedencei EMG biofeedback asszisztált vizsgálaton, mely a záróizmok állapotát tárja fel. A rehabilitációs tréning programmal javítható a kismedencei, végbéltáji izmok állapota, ami gyorsabb gyógyuláshoz vezet.

Címkék: #PR
Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Ifj. Lisztes Krisztián
Németországi sajtóhírek szerint a Frankfurt minden egyes meccs után, amit Lisztes a Ferencvárosnál játszik még a mostani idényben, egy kisebb prémiumot fizet a magyar klubnak.
MTK Budapest
Futács Márkó
Távozott az MTK Budapesttől Futács Márkó. A 33 éves támadó másfél éven át viselte a klub mezét, de az idei szezonban nem kapott játéklehetőséget, így a felek közös megegyezéssel bontottak szerződést.
Honvéd / Kisvárda
Lazar Cirkovic
A Magyarországon eltöltött két év után a szerb Lazar Cirkovic úgy döntött, hogy új kihívást keres távol az NB I-től és otthonától.
Tovább az összes átigazoláshoz