Fotók: ujpestfc.hu

Vignjevic-interjú: "Nem akarok még egyszer abba a helyzetbe kerülni Újpesten, ahol voltam" - a visszatérő edző a játékosok "nyírásáról" és az NB I visszaeső színvonaláról

Meglepte, hogy Újpestre hívták, de szívesen tért vissza a lila-fehérekhez Nebojsa Vignjevic vezetőedző. Hogy megint hosszabb ideig marad-e, az a kiesés elkerülésén is múlik, de a szerb tréner szeretne majd az eddigieknél erősebb csapatot felépíteni a Megyeri úton. A kétszeres Magyar Kupa-győztes szakember beszélt arról, ő miért nem látja szépnek a Paks fociját, hogy a Fradi ellenük már biztosan nem fog szenvedni, hogy miért "nyírja" a játékosait, és hogy milyen messze van attól az Újpest, hogy ismét az NB I élcsapata legyen. Interjú.
Dudás Gábor 2023. április 14., péntek 14:29
Fotók: ujpestfc.hu
Meglepte, hogy Újpestre hívták, de szívesen tért vissza a lila-fehérekhez Nebojsa Vignjevic vezetőedző. Hogy megint hosszabb ideig marad-e, az a kiesés elkerülésén is múlik, de a szerb tréner szeretne majd az eddigieknél erősebb csapatot felépíteni a Megyeri úton. A kétszeres Magyar Kupa-győztes szakember beszélt arról, ő miért nem látja szépnek a Paks fociját, hogy a Fradi ellenük már biztosan nem fog szenvedni, hogy miért "nyírja" a játékosait, és hogy milyen messze van attól az Újpest, hogy ismét az NB I élcsapata legyen. Interjú.
Szerző: Dudás Gábor 2023. április 14., péntek 14:29

"Nem tudom, mit értenek szörnyű játék alatt"

Ön az NB I egyik veretlen vezetőedzője jelenleg...minden úgy ment a ZTE és a Fehérvár ellen, ahogyan azt eltervezte? 

- Igen, mondhatjuk, különösen az első meccs volt nagyon fontos, kellett az a győzelem. Erős nyomás nehezedett a csapatra, de nagyon jól kezelték ezt a játékosok. A ZTE elleni találkozó nem volt könnyű, egy nagyon agresszív csapat ellen kellett nyerni, és a játék nem volt tökéletes. Voltak hullámvölgyek, de néhány nap alatt tényleg nem tudtam változtatni bizonyos dolgon, hogy aztán a végén, az eredmény szempontjából minden tökéletesen alakuljon, meglett a három pont. A második meccs számomra jobb volt. Sokkal inkább irányítottuk a játékot, helyzeteket alakítottunk ki, de nem sikerült gólt szereznünk. Az utolsó 30 méteren hiányzott valami a kapu előtt, de úgy gondolom, hogy lépésről lépésre javulunk.

A Vidi sosem tartozott a kedvenc ellenfelei közé. Most megfelelő volt ellenük az egy pont?

- Sokat változtak azóta, hogy elmentem. Ez már nem ugyanaz a Vidi, de még mindig, amikor oda mész, azt érzed, hogy egy erős csapat vár rád. Hogy most pontosan mi történt náluk, nem tudom, de az igaz, nincsenek nagyon jó tapasztalataim velük, mert nagyon nehéz volt mindig ellenük játszani, különösen a Lazovic, Huszti vagy Juhász fémjelezte csapat ellen. Úgy gondolom, hogy most pont egy ilyen vezér hiányzik nekik a pályán. A Vidi korábban tényleg egy olyan csapat volt, amely mindent irányított, amikor ellenük játszottál. 70%-ban biztos, hogy náluk volt a labda, most meg minimum 50-50-ben voltunk velük. Ettől függetlenül ha Fehérvárra megyek, számomra presztízskérdés a győzelem. De összességében boldog lehetek ezzel az eredménnyel is.

(Fotók: ujpestfc.hu)

Sokan szörnyű meccsnek titulálták a fehérvárit.

- Nem tudom, mit értenek szörnyű játék alatt. Talán azért mondhatják, mert nem adtunk nekik esélyt arra, hogy azt játsszák, amit szeretnek, hogy náluk van a labda. Szörnyű volt talán abból a szempontból, hogy a két kapunál nem volt túl sok lehetőség.. Viszont más szempontból talán élvezetes találkozó is volt.  De ha megnézi a többi meccset, látszik, hogy közeledik a bajnokság hajrája, nagyobb a nyomás és sok csapat játszik kockázat nélkül. Ez az egyik oka talán annak, hogy nem az volt ez a meccs, mint amire sokan számítottak. És úgy gondolom, mi azt játszottunk, amire szükségünk volt ezen a meccsen. Voltak helyzeteink, jól futballoztunk.

Most jön az a Paks Újpestre, amely egyáltalán nem játszik unalmas focit és elég jó formában is van, legutóbb a bajnok és listavezető Ferencvárost verték.

- Rengeteg az ütközés, a harc, a felívelt labdák, amire aztán érkezik Varga vagy Böde, nagyon nehéz ellenük játszani.

De szerintem nem játszanak annyira szép meccseket. Sok kockázattal futballoznak. 

A Fradi próbált ellenük futballozni, de jöttek a hosszú labdák és a légi párharcok, amiben nagyon jók. Szóval nem lesz könnyű, de meg kell találnunk a módját a győzelemnek, három pontot kell szereznünk. Hogy ez hogyan fog sikerülni, majd meglátjuk.

Olvastad már?
Boncasztalon Bognár és a Paks: Miért pont Pakson működik Bognár kamikaze focija? - elemzés
Nézzük meg, mi a baj, vagy éppen mitől működik! Csodás feltámadások, nagy visszaesések nyomában járunk és szakmai titkokat keresünk. A Csakfoci képzeletbeli boncasztalán a magyar futball éppen aktuális kérdései, vitatott ügyei, megosztó személyiségei. Vágjunk bele! -  Élveboncolás.
Elolvasom

"Nem vártam ajánlatot Újpestről"

Amikor 2020-ban távozott Újpestről, elmondása szerint két perc alatt dőlt el, hogy szakít a klubbal. Most hány percig tartott a megegyezés?

- Hát, egy kicsit tovább, mert azt mondtam, hogy a pici gondolkodási időt kérek.

Nem vártam ajánlatot Újpestről az itteni utolsó évem miatt. Az az idény valamiféle bélyeget nyomott az egész itteni pályafutásomra, pedig úgy gondolom, hogy előtte sok minden sokkal jobban alakult. Arra gondoltam, hogy a szurkolókkal, az ultrákkal sem alakult akkor a legjobban a viszonyom, és hogy ha ellenem kezdenek szurkolni, azzal ártanék a csapatnak. Ez volt az egyik első gondolatom, amikor megkeresett a tulajdonos.

De aztán azt mondtam, hogy szerintem az emberek egy idő után meg fogják érteni, mi történt, hogy egy rossz évet közösen el tudunk majd felejteni. Nagyon boldog vagyok, hogy újra itt lehetek. Az első meccsen viszont nagyon ideges voltam, mert nem tudtam, mire számíthatok.

Hallott végül valamit a lelátóról?

- Nem, nem hallottam. Most is úgy van, hogy néhányan kedvelnek téged, néhányan meg nem, de tudtam, hogy a szurkolók is egy, az eddiginél jobb Újpestet akarnak látni, és biztos vagyok benne, hogy ebben tudok segíteni.

Beszélt már külön esetleg a szurkolókkal?

- Nem, de az utcán többekkel is találkoztam, ők pedig mind pozitívak voltak és örültek, hogy visszajöttem. Persze, lehet, hogy akik nem kedvelnek, oda sem jönnek hozzám...érdekes ez a helyzet amúgy, hiszen az Újpest az elmúlt három évben a kiesés ellen küzdött, amikor meg itt voltam, az volt a baj, ha nem végeztünk a dobogón. 

Amikor visszatért, az első napon mi volt az első gondolata, amikor belépett a stadionba?

- Az, hogy sok ismerőssel dolgozhatok majd együtt újra, hogy nagyjából most is mindent tudok az itt zajló dolgokról. Minden rendben volt, jól éreztem magam. Persze láttam, hogy bizonyos dolgok változtak, például az infrastruktúra terén. De azonnal otthon éreztem itt magam.

"Egyelőre nem mi vagyunk az a csapat, amely képes harcolni a szurkolók által elvárt célokért"

Mi az, ami látványosan nem változott? 

A klub politikája és helyzete biztosan nem. Egyelőre nem mi vagyunk az a csapat, amelyik képes harcolni azokért a célokért, amit a szurkolók elvárnának az Újpesttől. De úgy látom, hogy ezt ők is megértették.

Ez az egyik dolog, amit mindig is sajnáltam, hogy nem tudunk igazán versenyben lenni. Korábban azért könnyebb volt, mert nem volt ennyi pénze a többi klubnak, az akkori versenyfutást lehetett azért nagyjából menedzselni. De utána egyre nehezebb lett rivalizálni pénzügyileg a többiekkel, ennek az eredménye, hogy az elmúlt három évben ebbe a helyzetbe kerültünk. Mégis úgy gondolom, hogy jobb játékosaink vannak, jobb minőségűek, ahhoz képest, ahogyan a tabellán állunk.

Jobb ez a csapat annál is, mint amit itthagyott három évvel ezelőtt?

- Szerintem igen. Voltak korábban kiemelkedő játékosaink, mint például Diagne, Bardhi vagy Diarra, akik miután elmentek Újpestről, jó helyeken játszottak. Lehet, hogy most nincsenek ilyen kaliberű futballistáink, de szerintem több minőség van bennünk, mint korábban. Volt, hogy néha 14-16 játékossal kezdtem el a szezont és annyival is fejeztem be. Most nincs már ilyen problémánk - ez az egyik nagy és fontos különbség a korábbiakhoz képest.

"Tudom, hogy vannak rólam sztorik, hogy én nyírom a játékosokat"

A Puskás Akadémia elleni 2018-as Magyar Kupa-győzelem után azt nyilatkozta, hogy valószínűleg hiba volt Újpestre igazolnia, mert 25 évet öregedett. Akkor miért követte el másodszor is ezt a "hibát"? 

- Ezt azért mondhattam, mert akkor is úgy éreztem, hogy az Újpestnek a Fradival kellene küzdenie a bajnoki címért, és mindig reméltem, hogy valahogy sikerül is idáig eljutni. Egy pillanat volt talán ilyen, amikor Diagne vezetésével a második helyen álltunk, le is győztük a Fradit, Egy vagy két játékos ekkora különbséget is jelenthet, akkor voltunk olyan helyzetben, hogy fej-fej mellett harcoljunk velük. Egyébként pedig rengeteg energiát kellett nekem is ráfordítanom a csapatra.

Tudom, hogy vannak rólam olyan sztorik, hogy én nyírom a játékosokat, hogy kemény nyomás alá helyezem őket. De sokszor mondtam már, hogy én másként látom az Újpestet, mint akár néhány játékos, vagy a kívülállók. Én úgy látok és azt akarom, mint a szurkolóink: nyerjünk sok címet és írjunk történelmet.

Két kupát ugyan nyertünk, de a bajnoki cím nem jött össze. Én közben hajtottam a játékosokat és hajtottam magamat is a végletekig. Úgy éreztem emiatt, hogy sokat öregedtem. De nem úgy értettem, hogy megbántam volna, hogy idejöttem. De sajnáltam és sajnálom, hogy nem tudtam megadni a drukkereknek, amire ők és én is vágytam. Nekem az életem volt az Újpest abban a hat és fél évben, amíg itt voltam, ezért is jártam ki meccsekre itt, amikor csak tudtam, tényleg csak szurkolóként. A családom is érezte, mennyire fontos nekem ez a klub. Ezért nem is érdekel annyira, ki mennyire nem kedvel esetleg, szeretek itt lenni és segíteni akarok a csapatnak. 

(Fotók: ujpestfc.hu)

"Nekem fontos lenne, hogy ebbe az irányba lépjünk"

Tüzet oltani jött vagy ez egy hosszabb távú küldetés lehet az Ön számára megint Újpesten?

Az biztos, hogy nem akarok még egyszer eljutni abba a szituációba, amiben voltam.

És ezért nem hibáztatom a játékosokat, mert sokat közülük én választottam, és igyekeztem a legjobbakat kiválasztani az elérhető futballisták közül. Néhányan beváltak, néhányan nem. Ott van akár a nigériai Obinna Nwobodo is, akit senki nem kedvelt, amikor elkezdett itt játszani, utána meg az Újpest egyik legjobbja lett. A belé fektetett energiám kifizetődött, elment Törökországba, most meg az MLS-ben játszik. Büszke vagyok arra, hogy segíteni tudtam néhány srácnak, de ez nem elég.

Azt akarom, hogy a klub is előre menjen, hogy versenyképes legyen, hogy ott legyen az első négy hely valamelyikén, hogy mindegy, hogy hol játszunk, otthon vagy idegenben, 60-40 százalék esélye legyen annak, hogy meg fogjuk nyerni a meccset. Nekem fontos lenne az átigazolások miatt is, hogy ebbe az irányba lépjünk. Az idény végén majd meglátjuk, erre mekkora esély lehet, mik a tervek, miután leültünk és beszélgettünk.

Mennyi esély van arra, hogy változnak a dolgok, például az átigazolási költségvetést illetően?

- Ez majd kiderül, amikor leülünk egymással. 

Milyen messze van most az Újpest az élcsapatoktól?

Két-három játékosnyira. Ha így tudnánk erősíteni, jobbá válna a csapat egyértelműen. 

Hogy látja, mennyit és miben változott az NB I színvonala, mióta távozott?

- Ez az idény szerintem kevésbé jó, mint mondjuk az előző volt. A Ferencvárosnak nem kellett például annyi energiát ölnie a játékba, hogy magabiztosan vezesse a tabellát. Emiatt aztán pontokat is hullajtottak, pedig most nincsenek olyan erős ellenfelei.

Emiatt is visszaesett picit a színvonal, bárki megverhet bárkit a második és a tizedik helyezett csapatok között.

A kiesés elleni harc is kiszámíthatatlan, a 4-5 egymással harcoló csapat közül a jobb szériát kifogók vagy épp szerencsésebb együttesek maradnak majd bent. Remélem, hogy köztük az Újpesttel persze. 

Milyen állapotban vette át a csapatot elődjétől, Milos Kruscictól?

- Egy dolog nem tetszett, hogy amikor megérkeztem, azt hallottam, hogy van 4-5 fontos játékos, akiknek kisebb problémái, sérülései vannak, és nem tudnak rendesen edzeni. Ez nagyon nem jó, főleg ebben a helyzetben, a szezon végén, amikor azon kell gondolkodni, hogy ezek a játékosok nem tudnak edzeni, és így nem fognak játszani sem. De dolgozunk az orvosi dolgokon és remélem, hamarosan mindenki rendben lesz. 

"Eléggé meglepett a 6-0"

Látta az őszi 6-0-s derbit?

- Sajnos igen. Eléggé meglepett, a 6-0 azért nem szokványos eredmény, pláne a derbiken. Érdekes a szituáció abból a szempontból is, hogy miközben most a Fradi hullajtja a pontokat, az Újpest ellen mindig a legerősebb kerettel és 100 százalékos motivációval lép pályára. Szerintem a mostani sérültjeik is ott lesznek majd a pályán ellenünk. Mi egészen addig partiban tudtunk velük lenni, míg nem kezdték el vásárolni a játékosokat - amit mi nem teszünk, mert ez nem a mi utunk -, utána viszont komoly minőségi különbség alakult ki közöttünk. De azon leszünk, hogy ezt legközelebb eltüntessük a pályán. 

Miben lesz más most a kiesés ellen harcolni az Újpesttel, mint volt a Honvéddal?

- Más itt, jobb itt az atmoszféra. Ott is jól kezdtünk és végül bennmaradtunk. De akadtak gondok az öltözőben is Kispesten, amit csak rövid távon tudtunk megoldani. Itt nincs ilyen problémánk. 

Csoboth Kevinnek mekkora szerepe lehet a kiesés elleni harcban?

- Pont nemrég beszéltem vele és mondtam neki, hogy elég nagy problémát okozott magának a ZTE elleni mesterhármasával...Így most mindenki jobban fog figyelni rá. És ezt a nyomást kezelni tudni kell, ezt meg kell értenie. Tudom, hogy az egyik oldalon vannak elvárások, de mégis nyugodtnak kell maradnia, és a csapatnak segítenie kell neki, hogy megmutathassa a kvalitásait. A ZTE ellen senki sem gondolta, ő sem, hogy triplázni fog, csak élvezte a játékot, jöttek a passzok, a gólok. Megmondtam neki, hogy nem kell nyomást gyakorolnia saját magára, mert néha jönnek a dolgok és néha nem. Mint ahogy a Puskás Akadémia ellen sem volt túl jó meccse, látszott, hogy nem érzi jól magát, hogy veszített az önbizalmából. Segítenie kell a csapatnak, mi pedig segítünk neki.

Összességében mint mondana a szurkolóknak, miért jött vissza Újpestre?

Az Újpest miatt. Ami a szurkolói, a történelme és legendái nélkül semmit nem ér. 

DUDÁS GÁBOR

Neked ajánljuk
Átigazolások
Csákvár / Puskás Akadémia
Öt játékos is visszatér Felcsútra
Már Felcsúton kezdik meg a felkészülést a fiatal futballisták.
Szeged
Megvan az első érkező
A 21 éves támadó középpályás 3 évre kötelezte el magát az NB II-es klubhoz.
Puskás Akadémia
Változások a szakmai stábban
Honlapunk információi szerint Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzője új asszisztens edzőkkel kezdheti meg a következő szezont.
Tovább az összes átigazoláshoz