2 perc alatt távozott, visszaszólt, 1025 nap után hazatért: Vignjevic útja Újpesttől Újpestig

A nagy riválist megmentette, volt, hogy visszaszólt régi-új klubjának, amellyel pályafutása eddigi legjobb eredményeit érte el. Nebojsa Vignjevic közel három éve, 1025 napja hagyta el Újpestet, hogy most visszatérjen és megint nehéz helyzetből próbálja meg kivezetni a lila-fehéreket.
Dudás Gábor 2023. március 23., csütörtök 14:46
A nagy riválist megmentette, volt, hogy visszaszólt régi-új klubjának, amellyel pályafutása eddigi legjobb eredményeit érte el. Nebojsa Vignjevic közel három éve, 1025 napja hagyta el Újpestet, hogy most visszatérjen és megint nehéz helyzetből próbálja meg kivezetni a lila-fehéreket.
Szerző: Dudás Gábor 2023. március 23., csütörtök 14:46

Sokáig sikeredző volt, de mennie kellett

Nebojsa Vignjevic 2013 októbere óta, nagyjából hét éven át irányította (először) az Újpestet vezetőedzőként, és ezzel akkor ő dolgozott a legrégebb óta a magyar élvonalban. Csapatával kétszer - 2014-ben és 2018-ban - megnyerte a Magyar Kupát, és 2018-ban bronzérmes lett a bajnokságban - ezzel ő mondhatja magát az elmúlt negyedszázad legsikeresebb újpesti edzőjének.

Távozása 2020. június elsején azonban elkerülhetetlenné vált: irányításával egyre kilátástalanabb helyzetbe kerültek a lila-fehérek, a 2019/2020-as szezon végén csak jobb gólkülönbségüknek köszönhették, hogy a még éppen bennmaradást érő 10. helyen álltak az NB I tabelláján - akkor alig néhány hét leforgása alatt kétszer is lemondott posztjáról, mielőtt a klubvezetés is beleegyezett volna távozásába.

A ma már 54 éves szerb szakember összesen 258 tétmérkőzésen irányította a lila-fehéreket - 107 győzelem, 75 döntetlen és 76 vereség volt eddig a mérlege.

- Hivatalosan egy közös döntést hoztunk a tulajdonossal arról, hogy távozom, hogy váltani kell, hogy tulajdonképpen mást kell a helyemre ültetni - mondta akkor a csakfoci.hu-nak Vignjevic, aki egy külvárosi kávézóban adott egyfajta búcsúinterjút honlapunknak. - Már akkor szóba került a távozásom, amikor a koronavírus miatt leállt a bajnokság márciusban, akkor úgy gondoltam, az a megfelelő idő, mert így az új edzőnek lesz ideje rendesen felkészülni a csapattal. De Roderick hitt bennem, ahogy hitt mindig az évek alatt, így végül akkor maradtam. Ezért köszönettel is tartozom neki. (...)

Nagyjából két perc alatt megállapodtunk egymással az elválásról

- nyilatkozta akkor.

A nagy riválist megmentette - jöhet az Újpest is?

1025 nappal később, 2023. március 23-án jelentette be az Újpest Vignjevic visszatérését. Mintha semmi sem változott volna, hiszen a lilák a menesztett Milos Kruscic vezetésével is a 10. helyen állnak a tabellán és a kiesés ellen küzdenek. A szurkolók továbbra is erősen kritikusak a csapattal, illetve annak tulajdonosával, a Vignejiccsel végig és azóta is korrekt viszonyban lévő Roderick Duchatelet-lel szemben, aki még mindig nem tudta-akarta eladni a klubot.

Így Vignjevicnek - aki nézőként már felbukkant az elmúlt hetekben a Szusza Ferenc Stadionban -  megint nehéz feladata lesz, hiszen egy mentálisan igen mélyen lévő csapatot kellene megmentenie, igaz, ebben lett némi gyakorlata, és nem csak Újpesten.

2020 nyári távozását követően a szerb tréner a lett FK Liepaja csapatát vezethette - bár elmondása szerint ennél jobb ajánlatokra számított az NB I után -, de 2022 februárjában, már ismét az NB I-ben dolgozhatott, méghozzá az Újpest egyik nagy fővárosi riválisánál, a Budapest Honvédnál.

A neki jutott 15 tavaszi találkozón 4 győzelem, 6 döntetlen és 5 vereség volt a mérlege, és a legfontosabb pillanatban, a szezon felcsúti zárómeccsén a kispestieket sikerre és egyben bennmaradásra vezette. Mégsem maradhatott a piros-feketéknél, a klub közös megegyezéssel szerződést bontott a szerb szakvezetővel és két segítőjével 2022 júniusában, hogy aztán a Honvéd azóta is csak szenvedjen az NB I-ben.

Négy és fél hónapot töltöttem Honvédnál, a csapat biztosította a bennmaradást, majd a meghirdetett felkészülés előtt váratlanul elváltunk egymástól. Számomra és néhány klubtag számára meglepő módon megváltozott a vezetői struktúra, új emberek érkeztek és a szakmai stábban is jelentős változások történtek. Minden szinten újdonságok voltak.

Az eredmény? Nem igazán látom, hogy jó lenne. Két meccs, két vereség a bajnokságban, a gólkülönbség pedig 0-5. Nem örülök ennek, barátaim is vannak a klubban, akikkel a mai napig beszélek

- mondta később, kispesti távozásáról beszélve a szakvezető.

Ami külön pikantériát ad majd a tavaszi folytatásnak, hogy épp a kispestiekkel szemben is kellene elérnie Vignjevicnek a bennmaradást. A szerb tréner pedig hosszabb kihagyás után újra annak a klubnak dolgozhat, amely sokat adott neki és amely távozását követően is szerves része volt azért Vignjevic életének.

"Szeretem az Újpestet, de ne bújjanak el a nevem mögé!"

Erről árulkodott egy bő két éve, a csakfoci.hu-nak adott nyilatkozata is, ahol a szerb amiatt kért szót, hogy "mögé bújva" próbálnak egyesek mentségeket keresni a klubnál a lila-fehérek gyengébb eredményeire. Felmerült akkoriban az is, hogy Vignjevicnek a háttérből továbbra is volt beleszólása a csapat ügyeibe és összeállításába, ám ezt honlapunknak kategorikusan cáfolta az edző.

- "A szurkolóktól származó információk" – mindig ez a duma, de alighanem a klubtól vagy annak környékéről érkeznek ezek a fals hírek, azt nem tudom, pontosan kitől, mert amikor erre rákérdezek, nem kapok választ.

Végezni akarok ezekkel a pletykákkal, le akarom zárni ezt az egészet! Szeretem az Újpestet, az ottani embereket, de semmi közöm nincs a mai csapathoz. Ne bújjanak el a nevem mögé! 

- mondta 2021 februárjában Vignjevic.

Aki legutóbb egy egészen egzotikus helyen színesítette edzői pályafutását: 2022 júliusa és novembere között Vignjevic az Arab Emírségekbeli Al-Dhafra FC vezetőedzői posztját töltötte be, de távoznia kellett ősszel, nem sokkal azután, hogy csapata 5-0-ra kikapott a Bani Yas gárdájától és 8 forduló után mindössze 4 szerzett ponttal az utolsó előtti helyen állt a bajnokságban.

Így vezetett tehát Nebojsa Vignjevic útja szűk három év alatt Újpestről Újpestre.

Vignjevic első újpesti korszakának legérdekesebb tényei, számai itt:

Olvastad már?
Lezárult egy korszak Újpesten: A Vignjevic-éra sajátosságai, konfliktusai és számai – összegzés az elmúlt 7 évről
A 2013 októbere óta regnáló Nebojsa Vignjevic távozik Újpestről, személyében az elmúlt évek, sőt, évtizedek legsikeresebb, mégis legtöbbet bírált edzője búcsúzik el a liláktól. A csakfoci.hu az elmúlt hat és fél évet összefoglaló cikkében tekintett vissza arra, milyen is volt a Vignjevic-éra a Megyeri úton.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
KTE
Farkas Balázs
A KTE tárgyal az ETO FC Győr 22 csatárával, Farkas Balázzsal is, aki ebben az idényben csak öt NB II-es meccsen játszott, viszont így is szerzett három gólt. (NSO)
KTE/KBSC
Papp Milán
A Kecskemét szerződtette a Kazincbarcika alapemberét, Papp Milánt.
Kecskemét
Horváth Krisztofer
A Csakfoci információi szerint a KTE-nek komolyan a zsebébe kell nyúlnia, ha érvényesíteni akarja a magyar válogatott támadó vételi opcióját.
Tovább az összes átigazoláshoz