Új lehetőséget kaptak a magyar fociklubok: Hivatalos döntés született a fizetésekről

Mostantól, a veszélyhelyzet ideje alatt a labdarúgóklubok egyoldalúan is csökkenthetik az edzők és játékosok fizetését, maximum 70 százalékkal.
Dudás Gábor 2020. április 23., csütörtök 8:48
Mostantól, a veszélyhelyzet ideje alatt a labdarúgóklubok egyoldalúan is csökkenthetik az edzők és játékosok fizetését, maximum 70 százalékkal.
Szerző: Dudás Gábor 2020. április 23., csütörtök 8:48

Mint ismeretes, a koronavírus-járvány és az azt követő gazdasági nehézségek miatt több NB I-es és NB II-es klubnál is megegyezésre jutottak a felek, amely szerint kisebb-nagyobb mértékben csökkennek a játékosok, edzők és egyéb klubalkalmazottak fizetései.

Az egyik ismert kivételt a másodosztályú Siófok jelentette, amelynél többszöri egyeztetést követően sem tudtak megállapodni a futballisták a vezetőséggel. György Tamás tulajdonos első körben 60-70 százalékos bércsökkentést helyezett kilátásba, majd legutóbb egy 50 százalékos ajánlatot tett, de a játékosok viszont maximum a bérük 30 százalékáról mondanának le.

A hasonló helyzetek feloldását jelentheti viszont egy friss kormányintézkedés. Szerda este, a Magyar Közlönyben jelent meg egy kormányrendelet "a veszélyhelyzet idején alkalmazandó egyes munkajogi szabályokról",

amely egyértelműsíti, hogy a klubok a veszélyhelyzet ideje alatt egyoldalúan is csökkenthetik az edzők és játékosok fizetését, maximum 70 százalékkal.

De fontos részlet, hogy a szerződéseket nem érinti a rendelkezés, azaz egyoldalúan azokat továbbra sem lehet felbontani.

"A veszélyhelyzet ideje alatt a Magyar Labdarúgó Szövetség által kiírt versenyrendszerben szereplő sportszervezet
az általa labdarúgás sportágban

a) munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében foglalkoztatott hivatásos sportolót, illetve
b) munkaviszony vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében foglalkoztatott sportszakembert
megillető rendszeres havi díjazást írásbeli nyilatkozatával egyoldalúan csökkentheti.

(2) Az (1) bekezdés alapján megbízási jogviszony esetén akkor csökkenthető a díjazás, ha a megbízási díj a számvitelről
szóló törvény alapján bérköltségként kerül kifizetésre.

(3) Az (1) bekezdés szerinti csökkentés mértéke legfeljebb 70 százalék lehet.

(4) Az (1) bekezdés alapján csökkentett díjazás a veszélyhelyzet megszűnéséig érvényes" - olvasható a rendeletben.

Olvastad már?
Kubatov: "A játékosok egy kivétellel szolidárisak voltak" - 20 százalékos bércsökkenés, a válságot is kihasználnák az igazolásoknál
A Ferencváros elnöke a bajnokságot szeretné befejezni és megnyerni, a csapat pedig a stábjával együtt úgy készül, lesznek még NB I-es meccsek az idényben. Sőt, már a nyári átigazolásokat is tervezik.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Debreceni VSC
Hayk Hovakimyan
A debreceni sportigazgató elmondta, hogy alaptalanok a pletykák, melyek Srdjan Blagjoevic Loki-edzőről és az orosz élvonalbeli FC Szocsiról szólnak.
DVSC
Srdjan Blagojevic
Külföldön azt írják, hogy Srdjan Blagojevic vezetőtedző az orosz élvonalbeli FC Szocsi egyik jelöltje.
Légiósok
Gazdag Dániel
A Philadelphia is bejelentette jövő évi keretét, Gazdag Dániel természetesen a garantált szerződéssel rendelkező játékosok között van 2024-re is.
Tovább az összes átigazoláshoz