A román legenda: "Elismerés a magyaroknak" - a románokat lenyűgözte a magyar pénzből működtetett erdélyi akadémia

Csíkszereda mellett Kézdivásárhelyen, Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen is fejlődött az infrastruktúra. A beruházás teljes költsége 9 millió euró. Gheorghe Hagi a magyar mintával kritizálja a román vezetőket.
Budai László 2017. november 22., szerda 15:54
Csíkszereda mellett Kézdivásárhelyen, Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen is fejlődött az infrastruktúra. A beruházás teljes költsége 9 millió euró. Gheorghe Hagi a magyar mintával kritizálja a román vezetőket.
Szerző: Budai László 2017. november 22., szerda 15:54

Romániában is a legjobb akadémiák közé tartozik az FK Csíkszereda nemrégiben épült központja, ahol elsősorban a térség székely fiataljai sportolhatnak – számolt be róla a gsp.ro.

Az FK Csíkszeredát 1904-ben alapították, ezzel jelenleg Románia egyik legrégebbi klubjának számít, de jelentősebb eredményt nem ért el történelme során. A mostani együttest Bálint László irányítja, a csapat a negyedik helyen áll a román harmadosztályban. Csíkszeredán azonban olyan utánpótlás-központ épült, amely – a Viitorulé és a Steauáé mellett - Romániában is a legjobbak közé tartozik.

- A magyar államtól kapott támogatásnak köszönhetően a Hargita-Kovászna régiónak lett ez az akadémiája, de vannak kisebb alközpontok Marosvásárhelyen és máshol is – számolt be a fejlesztésekről Szondi Zoltán klubelnök.

Az Athletic Bilbao talán a legjobb összehasonlítási alap, mi is valami hasonlót szeretnénk csinálni. A klubunk a székelyeket képviseli, igaz, román gyerekek is vannak itt, hiszen ők is élnek ezen a területen, őket sem utasítjuk el. Az akadémia projektjét teljes egészében a magyar állam támogatta, de a felnőtt csapatnak már Csíkszereda, valamint helyi szponzorok gondoskodnak az anyagi lehetőségeiről.

Az akadémiáról egyébként a magyar és a román korosztályos válogatottak is erősítenek: előbbinél hét, utóbbinál nyolc olyan labdarúgó van, aki itt nevelkedett.

A 9 millió euróból hatmilliót használtak fel az akadémia infrastrukturális kialakítására, de tervben van még egy füves pálya és egy lakóépület felépítése. Emellett Kézdivásárhelyen és Székelyudvarhelyen is kialakítottak műfüves pályát. Ezt Marosvásárhelyen is tervezik, míg Székelyudvarhelyen egy edzőpálya is készül.

A klub szakmai együttműködésben áll az NB I-es Puskás Akadémiával is, így közvetlen a kapcsolat a magyar futball élvonalával. Szondi Zoltán elnök pedig azt is elmondta, hogy egy vagy két éven belül már mindenképp a másodosztályban játszanának a felnőttekkel is.

Az akadémiáról egyébként a románok legendája, Gheorghe Hagi is elismerően beszélt, ezzel egyben kritizálva a román létesítmények elmaradottságát.

Elismerés jár a magyaroknak, amiért ennyire támogatják a sportot, és a legmagasabb szintre törekednek. Rengeteg cég keres milliárdokat Romániában, ezeknek a multiknak 2-3 százalékot a sportra kellene áldozniuk

- fakadt ki Hagi, aki a sportminiszterrel tárgyalt is a román infrastrukturális helyzet javítása érdekében.

Csíkszeredán a támogatásnak köszönhetően többek között a következők épültek

- egy ezerfős stadion

- három műfüves pálya

- egy 200 férőhelyes otthon (50 a futballisták, 150 a tanulók számára, utóbbiak kizárólag olyan fiatalok lehetnek, akik Csíkszeredán kiemelkedő tanulmányi eredményeket értek el)

- konditerem

- fizioterapeutás és orvosi szoba

- könyvtár és olvasóterem

- étkezők

További fotók ITT - kattints!

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Fortune Bassey
Cseh sajtóhírek szerint norvég vagy georgiai csapatba kerülhet Fortune Bassey, a Ferencváros 24 éves támadója.
Debreceni VSC
Szécsi Márk
Az NB I-ben szereplő Debreceni VSC 2025-ig meghosszabbította Szécsi Márk szerződését.
Kazincbarcika
Varga Attila
A Kazincbarcika a mai nappal felmentette a munkavégzés alól Varga Attila vezetőedzőt. Az új szakvezető személyéről a későbbiekben ad tájékoztatást a klub.
Tovább az összes átigazoláshoz