Fotó: kisvardafc.hu

Révész kiakadt a rasszizmus miatti MLSZ-büntetésen és a bíróságig is elmenne: "Felháborító az eljárás, bántja az igazságérzetünket" - közlemény

A sportigazgató szerint a Fegyelmi Bizottság teljesen figyelmen kívül hagyta az általuk becsatolt bizonyítékokat. A szabályzat korábbi módosításait megdöbbenve fogadta.
Nyikes Zoltán 2022. december 16., péntek 18:37
Fotó: kisvardafc.hu
A sportigazgató szerint a Fegyelmi Bizottság teljesen figyelmen kívül hagyta az általuk becsatolt bizonyítékokat. A szabályzat korábbi módosításait megdöbbenve fogadta.
Szerző: Nyikes Zoltán 2022. december 16., péntek 18:37

Múlt héten írtuk meg, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottsága a Ferencváros mellett a Kisvárdánál is elrendelte a szektorbezárást a következő hazai NB I-es bajnokira a szurkolók rasszista megnyilvánulásai miatt - a szabolcsi klub pénteki közleményéből az is kiderül, hogy a pénzbüntetés összege négymillió forintra rúg. Az indoklás szerint a ZTE elleni hazai mérkőzés közben a zalaegerszegi Eduvie Ikoba labdaérinteseikor két alkalommal is rasszista megnyilvánulásokat lehetett hallani a lelátóról.

Az esettel kapcsolatban Révész Attila sportigazgató nyilatkozott hosszan a klubhonlapon és hangsúlyozta, hogy vitatja a szektorbezárás és a pénzbüntetés jogosságát.

– Meglepődve értesültem a történtekről, korábban sosem fordult elő ilyesmi nálunk, az NB II-ben többször is elhódítottuk a sportszerűségi díjat, a korábbi színesbőrű futballistánk, Yves Mboussi, vagy éppen a brazil különítmény, Felipe, Sassá és Anderson Pico, mind-mind nagyon népszerűek voltak szurkolóink körében – kezdte az üggyel kapcsolatos nyilatkozatát Révész Attila sportigazgató. – Már az eljárás ténye is meglepett, de a fegyelmi tárgyaláson résztvevő kollégáim megnyugtattak, hogy olyan felvételeink vannak, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy nem huhogtak a szurkolóink, és mivel a mérkőzésen én is a kispadon foglaltam helyet, én sem emlékeztem ilyesmire. Ezek után meglepődtem, hogy a fegyelmi testület megállapította velünk szemben a rasszizmus vétségét, a rendelkezésre álló bizonyítékok vizsgálata és számos érintett véleményének kikérése után pedig arra jutottam, hogy olyan eljárással szembesültünk, amely bántja az igazságérzetünket és teljesen egyoldalúan állítja be a fegyelmi vétséget. A szezon előtt szembesültünk az aktuális fegyelmi szabályzattal, ahogy szoktuk, ezt megosztottuk a szurkolóinkkal is, hogy mire kell különösen odafigyelniük, hogy ne érjenek bennünket kellemetlenségek, esetleges szankciók. A fegyelmi szabályzat egyoldalú módosításairól szeptemberben szereztünk tudomást, ebben már sokkal nagyobb mértékű büntetések szerepelnek, mint a korábbiban, és jóval több területre terjed is ki a szankciós lista. Beszélve több egyesület vezetőjével, nyugodtan mondhatom, hogy ezt mások is döbbenettel fogadták.

Révész kiemelte, ha már ilyen nagyok a büntetési tételek, akkor olyan hátteret teremtsenek a szabályok betartásának ellenőrzésére, amelyek kétséget kizáróan objektívek. Hozzátette, érti, hogy a másik oldalon az UEFA is nagyon kemény szankcionálja az MLSZ-t a válogatott meccseken történtek miatt, de nem gondolja, hogy az a jó megoldás, ha ugyanezt megpróbálják a klubokra tovább hárítani.

– Ami a konkrét esetet illeti, felháborító az az eljárás, ahogy kirótták ránk a büntetést, teljesen figyelmen kívül hagyva az általunk becsatolt bizonyítékokat. A legnagyobb probléma, hogy egyetlen ellenőri jelentés alapján kell kifizetnünk ezt a horribilis büntetést, holott mi bizonyítani tudjuk, hogy ezek a cselekmények nem történtek meg, ám az eljárás során ezeket a fegyelmi bizottság teljes mértékben figyelmen kívül hagyta.

Felmerült, hogy a játékvezető, aki lényegesen közelebb helyezkedett el a nézőtér azon részéhez, ahonnan az állítólagos huhogások érkeztek, mint az ellenőrök, hogyan nem hallhatta meg azokat. Azt a választ kaptuk, hogy a kommunikációra használt headset nagyban korlátozza a hallásukat, csak ez azért sántít, mert érdekes módon a kispadról vagy a játékosoktól elhangzott kritikákat rendre meghallják. Ez számunkra nem elfogadható magyarázat. Ugyanakkor a hangfelvételek alapján egyértelmű, hogy csak pfujolás hangzott el, ami nem azonos a huhogással, nem tekinthető rasszista megnyilvánulásnak. Ha valódi szabálysértés történt volna, akkor azt – ahogy korábban is – elismernénk, és lehetőségünk nyílna kártérítést kérni azoktól, akik elkövették. Ebben az esetben erre nincs lehetőségünk, hiszen bizonyíthatóan nem történt szabálysértés. Nem tudjuk, miként lehetne a kluboknak nagyobb védelmet biztosítaniuk az ilyen eshetőségekre, de a jelek szerint az egyértelmű video- és hangfelvétel nem elégséges bizonyíték – folytatta a klubhonlapon Révész.

A kisvárdai sportigazgató megjegyezte, a mérkőzés közvetítésének atmoszférahangját felvevő mikrofon nagyjából húsz méterre található attól a szektortól, ahol a kisvárdai tábor helyezkedik el a lelátón, azonos magasságban, ahonnan a játékvezető is követhette az eseményeket. Ezzel szemben a mérkőzést jóval távolabbról, a VIP-szektorból figyelő, a szövetséggel függő helyzetben lévő MLSZ-ellenőr véleménye kizárólag a perdöntő.

– Még úgy is, hogy az ugyanott helyet foglaló és kiváló érzékszervekkel rendelkező, az ellenőrtől jóval fiatalabb – de már maguk is ötvenes éveiket taposó – vendégeink sem hallottak huhogást. Ha már ilyen a szabály, akkor elvárható lenne, hogy a mérkőzésellenőrök a várható gócpontokhoz a lehető legközelebb helyezkedjenek, hogy ezzel is hitelt érdemlően erősíteni tudják a jelentésben foglaltakat.

A mérkőzés után a játékvezetői ellenőr nyomást akart gyakorolni a játékvezetőre, hogy kerüljön be a jegyzőkönyvbe a huhogás, ám a technikai vezetőnk ezt nem volt hajlandó átvenni, és miután a zalaegerszegiek is elismerték, hogy nem hallottak ilyesmit, nem is került be a jelentésbe.

Pedig, ahogy azt a ZTE–Honvéd meccsen is láthattuk, ha a játékvezető nem is érzékeli az efelé megnyilvánulásokat, az edzők és a játékosok azonnal reagálnak rá. Kétségünk sincs afelől, hogy ez most is így történt volna, ehhez képest a mérkőzés végén teljesen korrekt módon kinyilvánították a vendégek, hogy semmilyen atrocitás nem érte őket, rasszista megnyilvánulásokat nem tapasztaltak. Tovább gyűjtjük a bizonyítékokat és a szurkolói felvételeket, és kiállunk a magunk igaza mellett, készek vagyunk elmenni a Sport Állandó Választott Bíróságáig is. Mi is elítéljük a rasszizmust, de azzal nem tudunk azonosulni, amikor a korábbi meccseken elkövetett hibák miatt túlkompenzáció áldozatai leszünk.

Olvastad már?
Itt a bejelentés: A Kecskemét igazolta le az NB II-es élcsapat egyik legjobb játékosát
A csakfoci.hu korábbi hírének megfelelően Kecskeméten folytatja pályafutását az NB II-es PMFC egyik őszi legjobbja, Nikitscher Tamás. Pénteken a klubváltás hivatalossá vált, Nikitscher lett a KTE első új játékosa a téli átigazolási időszakban, miu...
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Diósgyőr
Marko Rakonjac
Sajtóhírek szerint a montenegrói támadó a DVTK-hoz tart.
Puskás Akadémia
Batik Bence
Nem hosszabbítanak vele szerződést.
Újpest/Honvéd
Kaczvinszki átigazolhat
A Csakfoci információi szerint a lila-fehérek a Honvéd 18 éves védőjével, Kaczvinszki Dominikkal erősítenének.
Tovább az összes átigazoláshoz