"Most ugassatok!": Így szólt ki a Győrben súlyos sérülést okozó játékos – a botrány részletei

A balhés jelentekkel és súlyos sérüléssel is tarkított összecsapás után a csakfoci.hu-nak nyilatkoztak a szereplők közül többen is az ETO és a Nyíregyháza bajnokiját követően.
Csakfoci Admin 2019. szeptember 19., csütörtök 14:35
A balhés jelentekkel és súlyos sérüléssel is tarkított összecsapás után a csakfoci.hu-nak nyilatkoztak a szereplők közül többen is az ETO és a Nyíregyháza bajnokiját követően.
Szerző: Csakfoci Admin 2019. szeptember 19., csütörtök 14:35

Mint arról beszámoltunk, a szerdai ETO-Nyíregyháza NB II-es bajnoki hajrájában olyan súlyosan megsérült a hazaiak támadója, Szimcso Viktor, hogy az egész idényt kihagyhatja - a 21 éves játékost a vendégek középpályása, Gulyás Máté találta el durván a 94. percben, Szimcso keresztszalag-szakadása miatt 8-12 hónapot hagyhat majd ki.

A csakfoci.hu az eset és az egyébként is nagyon feszült mérkőzés kapcsán mindkét felet megszólaltatta. Szilasi Szabolcs egyébként összesen öt piros lapot osztott ki, Gulyás mellett a két összeszólalkozó másodedző, Makra Zsolt és Purguly Árpád, valamint a lefújás után aztán a győriek kapusedzője Sebők Zsolt és a Szpari vezetőedzője, Zoran Spisljak is a kiállítás sorsára jutott.

Szakadtak a szalagok és a porc is

Kerestük Szimcso Viktort is, akit azonban annyira megrázott a súlyos sérülése, hogy nem akart egyelőre nyilatkozni, helyette a győriek technikai vezetője, Nagy Ádám beszélt a Gulyás-féle belépő következményeiről.

- Szimcso reggel egy MR-vizsgálaton vett részt, aminek meg lett az eredménye. Sajnos elszakadt az elülső, illetve az oldalszalagja és a porc is sérült a bal térdében. Hétfőn fogják megműteni Siófokon. Viktor nagyon maga alatt van érthető módon és nincs jó passzban. A családja Ukrajnában él, így nem tudtak most eljönni hozzá. Szerintem holnap, vagy holnapután meg fogják látogatni. A klub részéről Soós Imre ügyvezető és én voltunk bent, a támogatásunkról biztosítottuk a játékosunkat.

(Hívásunkra a nyíregyházi Gulyás Máté annyit reagált, hogy nem kíván nyilatkozni, és hogy klubja kommentálja majd a Győrben történteket, elhangzottakat. Ez meg is történt - lásd a cikk alján!)

"Gulyás szándékosan okozta a sérülést"

Beszélt viszont honlapunknak Soós Imre, az ETO FC Győr ügyvezetője, akit rendkívüli módon felháborítottak az események.

- A 93. percben, 3-1-es vezetésnél Szimcso kapott egy labdát az oldalvonal mentén és Gulyás Máté teljesen szándékosan, nem a labdát megszerezve, a játékosra irányuló mozdulattal leterítette a játékosunkat. Mostanra már megvan az orvosi diagnózis, elülső keresztszalag- és belső oldalszalag-szakadást, illetve porcsérülést szenvedett a bal térdében. Várható felépülése körülbelül 8-12 hónap és elképzelhető, hogy a pályafutása is veszélybe kerül, hiszen a rúgólábát érte eza hatalmas erőbehatás.

Már a helyszínen lehetett látni, hogy Gulyás szándékosan okozta a sérülést.

Igazából nem értettem ennek a mérkőzésnek a hevületét. A Nyíregyháza és a Győr mind klub, mind vezetői, mind szurkolói szinten kiváló kapcsolatot ápol egymással. A szurkolóink is egy táborban szurkolnak akár Nyíregyházán, akár Győrben van a mérkőzés. A Nyíregyháza játékosai valamilyen okból kifolyólag eléggé felfokozott idegállapotban futballoztak az egész mérkőzésen. A padok közötti feszültség volt az, ami odavezetett, hogy túl sokat átvittek a játékosok az agresszivitásból a pályára, nem véletlen az öt piros lap a mérkőzésen - tette hozzá Soós, aki Szimcso sérülése kapcsán pár részletet is elárult.

- Szimcso genetikáján fog múlni, hogy vissza fog térni a pályára vagy sem. Teljesen el van kenődve. Az ország egyik térdspecialistája, Dr. Majzik Ernő azt mondta, az volt a szerencséje, hogy a lába a levegőben volt. Ha a földön találja el, akkor valószínűleg az egész térdét szétszakítja a belépő. 

Boér Gábor, az NB II-es éllovas szakvezetője szerint egyértelmű volt a szándékosság a mozdulatban, amit nem magyarázhat meg semmi sem.

biztosan merem állítani, hogy Gulyás szándékosan okozta a sérülést. Számomra nagyon elítélendő dolog volt az, amit művelt. Főleg, ahogyan reagált, elnézést sem kért, nem is bánta meg tettét, és még odavetett egy olyat “most ugassatok!”.

Ez volt a reakciója erre a tettre. Úgy gondolom, ez nem lehet megoldás semmire, még akkor sem, ha bármilyen sérelem érte a mérkőzésen. Pláne nem egy rutinos játékostól, aki több száz mérkőzést lejátszott karrierje során. Egyszerűen nem lehet így sérülést okozni és kettétörni egy karriert! Nagyon sajnálom Viktort, mert nagyon jó formában volt, nagyon jó srácról van szó, aki tehetséges játékos és a mostani sérülésével a karrierje is veszélybe kerül. Megbocsájthatatlan! Nem lehet olyan indok, amire ez a reakció a pályán. Nagyon sajnálom, hogy nincs olyan szabályzat, ami kimondja, hogy a sérülést okozó játékosnak is ugyanannyit kell kihagyni, mint a szenvedő alanynak. Tudom, ez sem hozza vissza Viktort a pályára és nem segít nekünk, de legalább az ilyen játékosok, akik ilyet tesznek, tanulnának belőle egy életre. Érthetetlenül állok a történtek előtt.

(Szimcso a vizsgálaton)

"A mérkőzésen rasszista beszólásai voltak"

Zoran Spisljak, a szabolcsiak trénere eközben a Nemzeti Sportnak közvetlenül a meccs után azt mondta, hogy a túlzott feszültséghez és a durva belépőhöz az is hozzájárult, hogy a kispadoknál és a pályán is olyan mondatok hangzottak el, amelyek meghaladják a sportszerűséget, szerinte a rasszizmus volt jelen Győrben.

- A rasszizmusnak nincs helye a labdarúgásban, de Győrben mégis jelen volt, és ez ellen hangsúlyosan tenni kellene – fogalmazott az edző. – Nem mindenki születik magyarnak, de ezért még nem kell súlyos szavakkal illetni mérkőzés közben és az után. A kispadok környékén olyan mondatok hangzottak el, ami meghaladja a sportszerűséget. A pályán veszítettünk, mert nem használtuk ki az adódó lehetőségeinket. Természetesen megérdemelte a piros lapot Gulyás Máté, nem vitattam ezt, hiába állítanak mást – folytatta Szpisljak.

Azonban az igazsághoz tartozik, hogy Szimcsónak a mérkőzésen rasszista beszólásai voltak Gulyás felé. Emellett pedig a másik kispadról felénk jöttek beszólások, én például le voltam "szerbezve", míg segítőm, Purguly Árpád le volt "románozva" - fogalmazott.

(Az említett Purguly Árpád, a Szpari asszisztensedzője is reagált először a csakfoci.hu-nak a balhés jelenetek és a súlyos sérülés kapcsán, ám később jelezte, hogy mégsem kívánja, hogy nyilatkozatát megjelentessük, mivel a délutáni nyíregyházi vezetőségi ülést követően a klub közleményt ad majd ki.)

"Mindig olyan a csapat, amilyen az edző"

A győriek viszont reagáltak Spisljak vádjaira.

- Nyilván azokat a dolgokat, szócsatákat nem hallottam, amik a kispad környékén elhangoztak. Csütörtökön reggel felhívott a Nyíregyháza ügyvezetője, rendkívül korrekt volt és mondta, sajnálják és elítélik a történteket, jobbulást kívánnak Szimcsónak, és fegyelmi eljárást indítanak az ügyben. Az ellenfél edzője azt nyilatkozza: rasszizmus. Az edzőim meg azt mondják, "lemagyarozta" őket. A magyar nyelvben egy magyar ember, ha egy másik ország állampolgáraira megjegyzést tesz, hogy román, szerb, német, osztrák, holland, akkor az már rasszizmus? Ha ők mondják ránk, hogy magyar, akkor az nem rasszizmus? Nem a bőrszínére, nem a vallására tettek bármilyen megjegyzést! - fogalmazott Soós Imre ügyvezető, aki Spisljak személye, viselkedése mellett sem ment el szó nélkül.

- Nem is tudom, hogy az ellenfél edzője, Zoran Szpisljak kért elnézést vagy sem. A vereséget méltósággal kell viselni. Ha egy játékosnak ilyen szintű sérülést okoznak, akkor kezemet-lábamat törném azért, hogy elnézést kérjek, és rendkívüli módon sajnálnám a történteket. Ezzel szemben azzal foglalkozik, hogy neki azt mondták, hogy szerb, a pályaedzőjének azt mondhatták, hogy "te, román". Ők meg azt mondhatták, hogy "te, magyar". Körülbelül ez meríti ki az ő értékrendjükben a rasszizmust. Szerintem ez intelligencia kérdése, de a rasszizmus ilyenfajta felemlegetése sértő az egész futballtársadalomra nézve is.

Pár száz meccsen már ültem a kispadon, és azt megtanultam, mindig olyan a csapat, amilyen az edző. Ez örök igazság. Ez a csapat nem volt a Szparihoz méltó.

Nyilván az ottani vezetőknek kell megítélni, hogy a kritika feléjük helytálló vagy sem, de ez az agresszivitás, durvaság nem volt méltó ahhoz, amit a Nyíregyháza éveken keresztül képviselt. Amit csináltak, az nem futballpályára való. Fékezzék meg a lendületünket úgy, hogy verjenek meg a pályán és nyerjen a jobb. Erről szól ez a sport, nyerjen az a csapat, aki jobban kihasználja a helyzeteit. Ne azzal akarjon megverni egy másik csapatot, hogy szétrúgja a játékosait. Ez, ami tegnap történt, nem foci volt, olyan volt, mint a ketrecharc, dzsúdó, vagy a boksz...

Olvastad már?
Kiderült: Így büntetett az MLSZ a brutális győri szabálytalanság és sérülés után
Idén már nem léphet pályára a Nyíregyháza súlyos sérülést okozó játékosa, Gulyás Máté. Az ellenfél kispadjával összebalhézó Szpari-edzőpáros 3-3 meccset kapott.
Elolvasom

"Spisljak nem beszélt velem és szerintem nem is fog"

Boér Gábor sem értette, miért került elő a „rasszista kártya”.

- Nem tudom, hogy milyen rasszizmusról beszélnek, amikor egy ukrán-magyar kettős állampolgárságú játékosról van szó. Az, hogy ha valaki "lemagyarozza" vagy "leukránozza", az hol rasszizmus? Megmondom őszintén, hogy nem tudom, mire gondolnak. Szimcso Viktor nem beszél jól magyarul ráadásul, pláne nem tud olyan cifrán beszélni még, hogy bárkit is provokálni tudjon. Nagyon kevés szót használ a magyar nyelvből, ezért sem tudom elképzelni, hogy rasszizmus vádját. Jó lenne, ha kifejtenék és nemcsak vagdalkoznának ilyen állításokkal, amik súlyos vádak úgy, hogy nincs alapja.

A győri vezetőedző arról is beszélt honlapunknak, mit hangzott el kettejük között nyíregyházi kollégájával.

- Spisljak nem beszélt velem és szerintem nem is fog. Ők teljesen másképp élték meg az egészet. Bennük sem az merült fel, hogy elnézést kérjenek, vagy felelősségre vonják a játékosukat. A két kispad között kicsit elszabadultak az indulatok, ennek a miértjét én sem tudom. Sajnos a szakmai stábomból két emberem is áldozatául esett a történteknek, de szerencsére én meg tudtam őrizni a higgadtságomat, mivel nem szerettem volna felülni a provokációnak. 

A Nyíregyháza reakciója – Gulyás bocsánatot kért

Nyíregyházán eközben belső vizsgálat indult a történtek miatt. A Szpari közleményt adott ki a történtekről, amelyben jelezték, hogy

GULYÁS MÁTÉ MÉG AZNAP ESTE TELEFONON ELNÉZÉST KÉRT A SÚLYOSAN MEGSÉRÜLT SZIMCSóTÓL.

– Ezek a jelenetek nem a futballpályára valók, ebben egyetértettünk az ETO ügyvezetőjével, akivel ma megbeszéltük a történteket. A két klub között eddig jó volt a kapcsolat, és szeretnénk ha ez a jövőben is így maradna. Mind a játékosokat, mind a vezetőket érik provokáló megjegyzések a találkozókon, de ezekre nem szabad így reagálni. Várjuk a szövetség döntését a kiállítások ügyében, és egyúttal belső vizsgálatot is indítunk a történtek miatt – mondta Kozák Attila, a Nyíregyháza ügyvezetője.

https://www.facebook.com/136348383172912/photos/a.1729042733903461/2973313199476402/?type=3&theater

LENKÓ PATRIK / DUDÁS GÁBOR

Neked ajánljuk
Átigazolások
Puskás Akadémia
Jakov Puljić
A Puskás Akadémia és Jakov Puljić 2025-ig szóló szerződést kötött egymással.
Újpest
Milos Kruscic/Nebojsa Vignjevic
Hivatalossá vált, amit szerdán előre jeleztünk: Milos Kruscicot a korábbi sikeredző, Nebojsa Vignjevic váltja az újpesti kispadon.
El Paso Locomotive FC
Demkó Márton
A 17 éves Demkó Márton is lehetőséget kapott arra, hogy az USL-ben szereplő El Paso felnőttcsapatával szerepelhessen.
Tovább az összes átigazoláshoz