Piramis épülhet Diósgyőrben - növelnék a 600 ezres szurkolótábort, spanyol igazolások is lehetnek

Több, a régióban található város és más miskolci klubok csapataival építene ki az elsősorban az utánpótlás-nevelést érintő piramisszerű hálózatot a Diósgyőr Északkelet-Magyarországon, amelynek segítségével az anyagi lemaradását is próbálná csökkenteni a legnagyobb klubokkal szemben.
Szerkesztő 2016. május 28., szombat 21:25
Több, a régióban található város és más miskolci klubok csapataival építene ki az elsősorban az utánpótlás-nevelést érintő piramisszerű hálózatot a Diósgyőr Északkelet-Magyarországon, amelynek segítségével az anyagi lemaradását is próbálná csökkenteni a legnagyobb klubokkal szemben.
Szerző: Szerkesztő 2016. május 28., szombat 21:25

 

Szabó Tamás, a DVTK ügyvezetője több fontos témát is érintve adott interjút az amigeleken.hu szurkolói oldalnak, ebből idézünk most az alábbiakban, témakörök szerint.

A csapat anyagi helyzetéről:
- Azt kell látni, hogy jelenleg nem vagyunk top csapat az anyagiak tekintetében. Amikor idejött az Arago, akkor ez másként volt, mert akkor hirtelen előreléptünk a mezőnyhöz képest. Az elmúlt 2-3 évben azonban gyökeresen átalakult a labdarúgás finanszírozása és a támogatási rendszere, változtak a csapatok mögött álló személyek, hátterek és tulajdonosok, hogy reálisan nézve jelenleg a mezőny második feléhez tartozunk. De úgy gondoljuk, hogy jó szakmai munkával az első hatba be kell, hogy férjünk. Azzal a szurkolói háttérrel, ami nekünk van, mégis csak mások vagyunk, mint egy átlagos klub. Ez egy hozzáadott érték. Az első hatban minden bajnokságban szeretnénk benne lenni, és úgy gondoljuk - mivel látjuk, hogy milyen szoros a bajnokság - hogy ebből azért néha kijöhet egy Magyar Kupa döntő, egy érem, vagy egy nemzetközi szereplés. Ez az, ami most reálisan látszik, ha nézzük az anyagi lehetőségeinket. Nyilván úgy gondoljuk, ha majd az utánpótlás központ ontani fogja a tehetségeket, akkor adott esetben ezzel kompenzálni tudjuk az anyagi hátrányunkat, és akkor talán még előrébb tudunk lépni. Reális célokat kell kitűznünk.

Épülhet a "Diósgyőr-piramis", együttműködést kötöttek már az Egerrel, a Salgótarjánnal és a Borsod Volán csapatával is a térségből:
- Szeretnénk az egész északi régióra építeni. Eger és Salgótarján példáján bemutatva: mindenhol helyben, iskolákra kell építeni a helyi hálózatot. Minap éppen Salgótarjánban tárgyaltunk a helyi KLIK vezetővel, hogy melyik iskolában lehetne kialakítani egy nem kifejezetten labdarúgó-, de olyan osztályt, akiknek egy edző külön oktatást adna. Ezzel is szélesítenénk a bázist. Ezek nagyon komplex feladatok. Kívülről nem látszik, de rengeteg munka van benne, és nagyon fontos is. És az is, hogy utána működjön a felfelé áramlás. Ne az történjen, hogy esetleg elkallódnak a tehetségek, mi azt szeretnénk, hogy oda-vissza lehessen mozogni a piramison belül. Ebben nagyon nagy a felelősségünk nekünk is. Igazából azt tervezzük minden alközpontban, hogy ott akarunk kiváló szakmai hátteret és infrastrukturális feltételeket teremteni, hogy amíg a gyerek középiskolás korba kerül, eszébe se jusson, hogy el akarjon menni más klubba focizni, például az MTK-hoz, Szombathelyre vagy Felcsútra. Azt szeretnénk,ha a tehetség a nevelő klubjában maradna, ott sportolna. Nem szeretnénk pl. azt se, hogy elhozzuk minden korosztályból a legjobbakat. Nem szeretnénk a helyi központokat kirabolni. Nem szeretnénk azt, hogy pl. évfolyamonként négy tehetséges balhátvéd legyen a DVTK-ban, mert úgyse tudnának szerepelni. Ne üljenek a kispadon. Maradjanak inkább a saját csapatukban, ahol ők a vezérek. Meg kell hagyni pl. Egerben vagy Salgótarjánban is a legjobbakat egy bizonyos korosztályig. Legyenek a saját csapatukban húzóemberek. (…) Bentlakásos iskolával csak azokkal számolunk, akik idejönnek Miskolcra középiskolába. Ez igazából nem igényel túl sok kollégiumi férőhelyet. Salgótarján vagy Eger példáján folytatva mindez azt jelenti, hogy évjáratonként maximum 1-2-3 emberrel számolunk, aki Diósgyőrbe jön majd. Pont azért, hogy ott is maradjon olyan fiatal, aki később, mint helyi játékos, NB II-es vagy NB III-as szinten képviseli Eger vagy Salgótarján labdarúgását. Reményeim szerint középtávon NB II-es szinten mindkét helyen. A Diósgyőri Akadémiára - ami a piramis csúcsa - csak kifejezetten azokat fogjuk elhozni, akikről látszik, hogy legalább NB I-es játékosokká válhatnak. Az akadémiához még pályáknak kell épülnie. Remélhetőleg 2017 nyarára az összes pálya elkészülhet.

A jelenlegi nagyjából "országos szinten 600 ezres" szurkolótábor növeléséről:
- Nem máról holnapra válik valaki szurkolóvá. Az, hogy mi szerepet vállalunk pl. Eger labdarúgásában, azt jelenti, hogy az ottani gyerekeket bevonjuk. Ők már a DVTK családba tartoznak, meghívjuk őket rendszeresen Diósgyőrbe tornákra, mérkőzésekre. Az utánpótlásközpont megnyitóján is részt vettek szüleikkel együtt. Szeretném, hogy érezzék, ők a DVTK család részei, ide tartoznak. A szülők nyilván tudják, hogy pl. Salgótarjánban milyen óriási káosz volt a labdarúgásban. Nem nulláról, hanem mínusz szintről kell újraépíteni a salgótarjáni labdarúgást. Ha ezt rendbe hozzuk, akkor bízunk benne, hogy ott is kialakul a bizalom és a szimpátia. Egyébként is gyakori volt itt az északi országrészben, hogy saját csapatuk mellett a Diósgyőr volt a másik kedvenc csapatuk. Ez egy hosszú folyamat, és kellenek hozzá természetesen jó eredmények is. De ha jól csináljuk, akkor úgy gondoljuk, hogy nőni fog a térségben a DVTK szimpatizánsok száma, és egy borsodi klubból országos jelentőségű egyesületté válhatunk. Utánpótlástól kezdve építkezünk és invesztálunk is ebbe.

Az új stadionról:
- Én is nagyon remélem, hogy nemsokára megindul a munka, és mindenki megnyugszik. Látják majd a szurkolók az építkezést, látják az új edzőközpontot, és láthatják a sok munkát, amit az utánpótlásképzésbe belefektetünk. Remélem, hogy a stadion újabb lökést ad abban is, hogy a labdarúgásban eredményesebbek leszünk majd. Senkiben sem merülhet majd fel, hogy a Diósgyőr kieshet, hanem legalább a középmezőny elején leszünk majd. És akkor remélem, mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy jó irányba mennek a dolgok, azoknak is, akik most még kételkednek ebben. Azt, hogy amit elkezdtünk az ARAGO és Leisztinger Tamás szerepvállalásával 2010-ben, az előreviszi a klubot. Ahhoz képest, ami volt itt, vagy ami jelenleg van. (…) Leisztinger úr nagyon szereti a sportot. Elkötelezett a DVTK fejlesztésében.

A spanyol vonalról:
- A spanyol vonalon dolgozunk, voltunk már Valenciában, voltunk Sevillában is. De annyian nem vagyunk, hogy mindent egyszerre csináljunk. Az a célunk, hogy nyárra, ősz elejére, legyen egy olyan együttműködésünk valamelyik külföldi akadémiával, akikkel meg tud valósulni pl. az edzők tapasztalatcseréje. Ehhez kellett azért az új edzőközpont, hogy legyen mit mutatni, ne csak terveket. Az új edzőközpontra mindenhol azt mondják, hogy ez világszínvonalú. Nyilván még egy pár pálya hiányzik, de azon vagyunk, hogy itt is kialakuljanak a feltételek. Szeretnénk az első csapathoz is meghatározó spanyol játékost igazolni, bízom benne, hogy ez már idén nyáron megvalósulhat. Úgy érzem, hogy most csak olyanok vannak a klubban, akik azon dolgoznak, hogy előre menjünk, akik Diósgyőr szurkolók. Nem csak a fizetésért, hanem lelkesedésből, fanatizmussal csinálják. (Fotó: dvtk.eu)

 

Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Lovrencsics Gergő
Horvát lapértesülés szerint a 34 éves, lejáró szerződésű jobbhátvéd is azon labdarúgók között lehet, akik elhagyják a Hajduk Splitet.
Budafok
Hosszabbítás
A klub meghosszabbította a 22 éves hálóőr, Oroszi István szerződését.
Gyirmót
Három távozó
A Gyirmót szakmai vezetése úgy döntött, hogy három lejáró szerződésű labdarúgónak nem kínál szerződéshosszabbítást, így Nagy Patrik, Simon András és Herjeczki Kristóf is távozik - írja a gyirmotfc.hu.
Tovább az összes átigazoláshoz