Hamarosan honosítják a Vidi legjobb légiósát - magyar válogatott is lehet?

Két dolog is nehezíti azt, hogy Loic Nego a magyar válogatottban is pályára léphessen, de a helyzete így sem teljesen reménytelen.
Mokány Lajos 2018. november 7., szerda 12:18
Két dolog is nehezíti azt, hogy Loic Nego a magyar válogatottban is pályára léphessen, de a helyzete így sem teljesen reménytelen.
Szerző: Mokány Lajos 2018. november 7., szerda 12:18

A csakfoci.hu értesülései szerint rövidesen magyar állampolgár lesz a MOL-Vidi nagy értéke, Loic Nego. Úgy tudjuk, a honosítási kérelmet már beadták, az ügy folyamatban van, és a francia születésű szélső rövidesen leteheti az állampolgári esküt is.

Nego sokak szerint a MOL-Vidi keretének legnagyobb erőssége: egyrészt több poszton is bevethető, hiszen jobboldali védőként, illetve gyorsasága révén a támadásban szélsőként is remekül teljesít, másrészt a magyar bajnok eredményességéből gólokkal, gólpasszokkal veszi ki a részét. A legutóbbi két bajnoki fordulóban egyaránt betaláló játékos sokat tett a Vidi remek nemzetközi szerepléséért: emlékezzünk csak a Malmö elleni klasszis góljára, de az AEK Athén ellen is remek megoldás után volt eredményes.
https://youtu.be/dI9HpLWIhnA

Nego nagyobb erénye az előkészítés, hiszen a Dudelange ellen két gólpasszt is adott, de a PAOK elleni idegenbeli bravúr során is az ő egyéni akciója után talált be Huszti. Nem meglepő, hogy külföldi klubok is szemet vetettek rá, de a Vidinél még a tél folyamán előrelátóak voltak a vezetők, és 2021-ig hosszabbítottak vele.

Nem kérdéses, hogy a honosítás után a játéka alapján egyértelműen erőssége lenne a magyar válogatottnak is. Úgy tudjuk, Marco Rossi is így gondolja ezt, a szövetségi kapitány nagyon is örülne annak, ha Nego csatlakozna a kerethez, valamint a játékos is szívesen lenne magyar válogatott.

A helyzet azonban nem ennyire egyszerű. A FIFA vérségi köteléket vagy hosszú helyben lakást vár el azoktól, akik új válogatott színeit szeretnék magukra ölteni. Nego esetében az előbbi kizárt, utóbbi nem. A szélső 2013 szeptemberében szerződött Magyarországra, vagyis több mint öt éve.

Csakhogy közben hét hónapot eltöltött Angliában is (2014. 01. 29. és 2014. 08. 22. között), így nincs meg az egyhuzamban hazánkban eltöltött 5 éve (ez a helyzet jövő év augusztásig áll fenn).

Az állampolgárság megszerzése után a játékosnak és a hazai szövetségnek közösen kell a világszövetséghez fordulnia a kérelem ügyében. Nem kizárt egyébként, hogy a FIFA a fél éves távollét ellenére is engedélyt ad ahhoz, hogy Nego pályára léphessen Magyarország színeiben, hiszen olykor rugalmasan dönt ilyen kérdésekben a nemzetközi szövetség.

A 27 és fél éves légiós esetében azonban van más nehezítő körülmény is. Papíron ugyanis az sem játszhatna felnőttszinten egy másik válogatottban, aki valamelyik korosztályos csapatban tétmérkőzésen már pályára lépett máshol - kivéve, ha már akkor is megvolt a "másik" állampolgársága, de ez Nego esetében nincs így.

Nego a francia U16-ostól kezdve az U20-as válogatotton át mindegyikben játszott - utóbbival világbajnoki bronzérmes is lett.

Az ő esetére a precedens a brazil Fernando Reges példája lehet. Az FC Porto és a Manchester City korábbi légiósának nem volt vérségi köteléke Portugáliával, ám az európai országban kezdte meg fiatalon európai karrierjét. Előtte már tétmeccsen pályára lépett a brazil U20-as válogatottban, ám hiába kapta meg a hat és fél év helyben élés után a portugál állampolgárságot, és hiába hívták be a luzitán válogatott keretébe, a FIFA elutasította a kérést. Mindezt arra hivatkozva, hogy az alapszabály 8.1 pontja ezt megakadályozza: Fernando még akkor játszott a brazil U20-as válogatottban tétmeccset, amikor még nem volt portugál állampolgársága.

Nego esete is ilyen, ezzel együtt sem reménytelen a helyzete. Egy játékos karrierje során egyszer kérheti a fenti szabályzat figyelembe nem vételét, kizáró ok csak az lenne, ha felnőttszinten is pályára lépett volna a francia válogatottban. A FIFA nem mindig következetes hasonló ügyekben, bizonyos ügyeknél egyéni elbírálás alapján tehet kivételt.

Fontos megjegyezni, hogy a honosítási kérelem beadása a válogatottság sorsától függetlenül indult meg. Nego a jelek szerint hamarosan magyar állampolgár lesz, a válogatottsággal kapcsolatos intézkedések csak azt követően pöröghetnek fel.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Siófok
Vukmir távozott, megvan az utódja
Dragan Vukmir távozott a Siófok vezetőedzői posztjáról, utódja a legutóbb Ajkán dolgozó Jeney Gyula lett.
Kisvárda
Figyelmeztetés a légiósoknak
Az NB I-es klub egy jogi szakértőn keresztül adott ki hivatalos közleményt a légiósok helyzetével kapcsolatban.
Paksi FC
Ötvös Bence
A Paks is érdeklődik a Kisvárda nyáron lejáró szerződésű játékosa, Ötvös Bence iránt. (Nemzeti Sport)
Tovább az összes átigazoláshoz