Vancsa a Vasasról: „A legszebb focit játsszuk, egy címet megérdemelnénk” - interjú

Nem lesz kiárusítás a dobogós és MK-elődöntős Vasasnál, maximum két játékost engednek el nyáron az angyalföldiek. Vancsa Miklós szerint a tavaszi gyengébb rajt ellenére senki sem pánikolt, sőt, ez előre be volt tervezve.  Az ügyvezető, ha most lenne fiatal futballista, biztosan a Vasast választaná. Michael Oenninggel hosszú távon terveznek, aki német létére nem hisztizik, hogy kicsi az öltöző vagy nincs meglocsolva a fű. Interjú:
Privacsek András 2017. április 27., csütörtök 12:30
Nem lesz kiárusítás a dobogós és MK-elődöntős Vasasnál, maximum két játékost engednek el nyáron az angyalföldiek. Vancsa Miklós szerint a tavaszi gyengébb rajt ellenére senki sem pánikolt, sőt, ez előre be volt tervezve.  Az ügyvezető, ha most lenne fiatal futballista, biztosan a Vasast választaná. Michael Oenninggel hosszú távon terveznek, aki német létére nem hisztizik, hogy kicsi az öltöző vagy nincs meglocsolva a fű. Interjú:
Szerző: Privacsek András 2017. április 27., csütörtök 12:30

Tavaly az utolsó fordulóban maradt benn az NB I-ben a Vasas. Idén viszont a bajnokságban és a kupában is szárnyal. Mennyire lepte meg a csapat jó szereplése?
- Lehet, hogy ez most nagyképűen fog hangzani, de engem egyáltalán nem lepett meg, hogy ilyen jók vagyunk - kezdte Vancsa Miklós a csakfoci.hu-nak. - Tisztában vagyok a keret erősségével, a fiataljaink egy évvel tapasztaltabbak lettek, van egy jó edzőnk, minden adott volt ahhoz, hogy kiugró szezont produkáljunk. Az NB I-ben van 2-3 csapat, amelynek a pozíciója borítékolható, de rajtuk kívül a többieknek a bennmaradás az alapcél.  Mi tavaly szenvedtünk, idén pedig a korábbi élcsaptok közül az MTK és a Debrecen járja azt az utat.

Kik jelenleg a csapat legértékesebb játékosai?
- A piaci értékeket figyelembe véve nyilván a fiataljaink a legmagasabban jegyzettek, hiszen előttük a jövő, ők minden más csapatnak értékei lehetnének. Közöttük nem tennék különbséget, hiszen Berecz, Vida, Hangya, Nagy Gergely, de Murka, Kleisz vagy éppen Szivacski is magas színvonalat képvisel. Ha a szakmai értéket nézzük, akkor lehet, hogy egy-egy idősebb játékos most még értékesebb. Itt van például Vaskó Tamás, aki még mindig az egyik legjobb belső védő Magyarországon, őt nagy pénzért már nem fogjuk eladni, de a csapat számára nélkülözhetetlen.

Az NB I-et nézve a Vasasban játszik a legtöbb fiatal. Korábban mindig figyeltek rá, hogy betartsák a fiatal szabályt, vagyis a bajnokikon legalább két 21 éven aluli a pályán legyen.  Az utóbbi időszakban viszont ez nem mindig valósul meg. Ennek mi az oka?
- Azt szeretném tisztázni, hogy mi akkor is a fiatalokra építenénk, ha ezt az MLSZ nem honorálná. Az elmúlt hetekben főleg sérülések miatt nem tartottuk be maximálisan a szabályt, Vida kiesése például nagy érvágás volt számunkra. A jövőben azonban továbbra is arra fogunk törekedni, hogy megfelelő létszámú fiatal legyen a pályán. Szeretnék azért arra emlékeztetni, hogy tavaly, amikor a kiesés ellen küzdöttünk Vida és Szivacski rendszeresen végig a pályán volt, azaz a legkritikusabb időszakban sem adtuk fel az elveinket, és az élet igazságot is szolgáltatott nekünk, hiszen az utolsó fordulóban Vida góljával maradtunk bent az NB I-ben. Talán ez, illetve az ebből következő idei szereplésünk jó példa lehet másoknak is.

Vannak már olyan játékosai a Vasasnak, akik rövid időn belül meghatározói lehetnek a magyar válogatottnak?
- Vaskó, Korcsmár, Hangya, Berecz és Vida személyében jelenleg öt magyar válogatott játékosunk van.  Azt azonban látni kell, hogy Bernd Storck – érthető módon – főleg azokra számít, akik külföldön játszanak. Azt jelenleg nehezen tudom elképzelni, hogy a Vasasból valaki alapember legyen a válogatottban. Tavaly a nemzeti csapatban bemutatkozott játékosaink mindegyikének megvan erre az esélye, ha nívós külföldi bajnokságokban játszanak majd, de így vannak ezzel azok a még “csak” utánpótlás válogatott játékosaink is, akik reméljük, rövidesen a felnőtt válogatottban is megmutathatják majd magukat.

Ez azt jelenti, hogy a szezon végén akár több játékostól is megválhatnak?
-
Senkitől sem szeretnénk megválni, de van a szív és van az ész.  Ha visszautasíthatatlan ajánlatot kapunk valamelyik játékosunkért és a váltás az ő érdekeit is szolgálja, akkor el fogunk gondolkodni. Kiárusítás azonban biztosan nem lesz. Egyelőre Korcsmár Zsolt jelezte, hogy családi okok miatt külföldre igazolna. Az biztos, hogy maximum egy-két meghatározó futballistánktól fogunk megválni, és csak akkor engedünk el valakit, ha pótolni tudjuk, hiszen azt szeretnénk, hogy jövőre is jó csapatunk legyen.  A fiataljaink szerződése hosszútávú és nincsenek benne opciók, vagyis nem jöhetnek ide a menedzserek, hogy ennyi vagy annyi pénzért mindenképp el kell engednünk őket.

 

A tavaszi szezon elején egy-két rosszabb eredmény után sokan már temették a Vasast. Ön, hogy viselte a visszaesést?

- Én teljesen nyugodt voltam, nem pánikoltam, nem hívtam össze válságértekezletet.  Az a jó, hogy senkin nem éreztem idegességet és kapkodást, a játékosainkon és a vezetőedzőnkön sem, biztos voltam benne, hogy kilábalunk a gödörből, ha egyáltalán benne voltunk. Fiatal játékosainktól nem várható még el, hogy egy szezonon keresztül végig egyenletesen teljesítsenek, azt is mondhatnám, hogy ez a kisebb visszaesés be volt kalkulálva.

Pár napja az egyik televíziós szakértő azt mondta, hogy a Vasasnak nulla százalék esélye van a bajnoki címre. Ön szerint mennyi van?

- Azt nem tudom, hogy hány százalék esélyünk van, de azt igen, hogy ez a szakértő a szezon előtt azt mondta, hogy a Vasas lesz az egyik kieső. Talán most már nem nagy bátorság kijelenteni, hogy egy picit tévedett…

Tud úgy alakulni a szezon, hogy ne legyen elégedett?
-
Nem nagyon. Azt egyelőre nem tudom megmondani, hogy hányadik helyen végzünk, de az biztos, hogy a legszebb és legjobb focit a legtöbb fiatallal mi játszottuk eddig az NB I-ben, és ezt szeretnénk tenni az utolsó öt fordulóban is.  Azt azért bátran kijelentem, hogy az idei szezonban mutatott játékunkért egy címet megérdemelnénk…

A jelenlegi sikereken kívül, miért jó ma a Vasasban futballozni?
-
Ha most lennék fiatal futballista, biztos, hogy a Vasast választanám, hiszen egy 18-20 éves tehetség számára nincs ma itthon ideálisabb klub. Az utóbbi egy évben az is megfigyelhető, hogy egyre több fiatal szimpatizánsunk van, egyre több tizenéves jár ki a meccseinkre, akik azonosulni tudnak a csapatunkkal.  Ráadásul stabil lábakon állunk, Jámbor János tulajdonosunknak köszönhetően a büdzsénken soha nem hasraütésszerűen alakítjuk ki, hanem céltudatosan.

Mennyi pénzből gazdálkodik ma a Vasas?
-
Van egy-két klub, amely ilyen szempontból messze kiemelkedik a mezőnyből, de utána szoros a verseny. Az éves költségvetésünket tekintve az NB I közepén foglalunk helyet.

A játékosokon kívül mennyi szerepe van az eredményekben Michael Oenning vezetőedzőnek?
- Nagyon sok. Tavaly nehezen indult az országváltás és a nyelvi nehézségek miatt, de jól illeszkedett be, egy nyugodt, szimpatikus ember, aki egyszer sem hisztizett a körülmények miatt német létére, soha nem problémázott, hogy kicsi az öltöző, vagy miért nincs meglocsolva a pálya. Látható a keze nyoma a csapaton, bátran nyúl a fiatalokhoz, gyakran hoz meglepő döntéseket, amelyek azonban beválnak. A közvéleményt is maga mellé állította, mi hosszú távon számolunk vele.
Privacsek András

 

Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Németh András
A német másodosztályú bajnokság feljutó helyén álló Hamburghoz szerződőtt az egyszeres magyar válogatott támadó, Németh András.
Légiósok
Varga Kevin
Török sajtóhírek szerint közös megegyezéssel szerződést bontott a Hatayspor és Varga Kevin.
Diósgyőr
Jérémie Obounet
A 20 éves Jérémie Obounet legutóbb Fehéroroszországban futballozott, most Diósgyőrben bizonyíthat.
Tovább az összes átigazoláshoz