Fotó: molfehervarfc.hu

Sallói: "A Fradi 2-3 év előnyben van" - a Vidi sportigazgatója a téli nagybevásárlásról és a Szabiccsal való óriási vitájáról

Sallói István sportigazgató legalább 4-5 kezdőjátékost akar igazolni télen a Vidibe.
Nyikes Zoltán 2021. augusztus 31., kedd 13:15
Fotó: molfehervarfc.hu
Sallói István sportigazgató legalább 4-5 kezdőjátékost akar igazolni télen a Vidibe.
Szerző: Nyikes Zoltán 2021. augusztus 31., kedd 13:15

Az eddig megszerzett 8 pont és a Fradi elleni halasztás

– Két pont mínuszban vagyunk ahhoz képest, amit az ember előre gondolt. Lehetett volna egy picit több is benne, de kevesebb is – kezdte Sallói István, a MOL Fehérvár FC sportigazgatója az M4 Sport műsorában. – Mivel rengeteg a sérültünk, hányatott volt a nyár a csapat és a klub szempontjából is, sok a változás, ezért azt mondom, hogy rendben van ez a kezdés. Nagyon örültem, hogy a Ferencváros elleni mérkőzést nem kellett lejátszani a 2. fordulóban. Nem jókor találkoztunk volna velük. A lelki szemeim előtt mindig az van, hogy nyerjük meg a következő mérkőzést, és ezúttal akkor játszunk a Fradival, amikor nincs más, mindenki erre tud koncentrálni, egy igazi parázs hangulatú, szenzációs hangulatra számítok a Fradi ellen.

Kodro remek debütálása

– A ZTE tulajdonosának, Végh Gábornak volt egy jó mondása, amikor vitatkoztunk egy-egy játékoson: "ha egy meccset hoz, már megérte". Akkor ezt most el tudom mondani, hogy már megérte leigazolni. Érdekes volt a szituáció, mert Kodrónak volt egy lábközépcsont-törése, amit műtöttek, és azt mondta egy nappal a mérkőzés előtt Szabics Imrének, hogy inkább még nem játszana, mert még érzi a lábát.

Este, később beszéltem a játékossal, mondtam neki, ne kockáztasson, le se üljön a padra, mert ismerem az edzőt, akkor tuti becseréli.

Aztán amikor láttam, hogy leül a kispadra, tudtam, hogy játszani is fog, aztán még biztosabb lettem ebben a mérkőzés alakulása miatt. A tizenegyesnél az volt bennem, hogy ennek óriási jelentősége van, hogy belövi vagy sem, hiszen fontos ez, amikor egy játékos egy új ligába érkezik. A fejes gólja pedig az egyik legnagyobb erősségét mutatja, ami miatt leginkább le akartuk igazolni, a tizenhatoson belül életveszély, úgy fejeli meg ezeket a labdákat.

Ezen kell változtatni a Vidinél

– Összességében változtatni kell a Vidinek a játékstílusán, erről már beszéltem is sokat Szabics Imrével. Sokkal jobban szeretem a direkt játékot, ahol több a beadás, az átlövés, az akció. A Vidi nehéz helyzetben van abból a szempontból, hogy a játékereje miatt nagyon sokszor felállt védelemmel találkozik, ebből tili-toli játék lett, ami nem igazán élvezhető a szurkolóknak sem, és nem is igazán hatékony. Ezen változtatnunk kellett, ezért akartunk egy jól fejelő támadót, hogy felgyorsítsuk a támadásbefejezéseket. Cél volt, hogy olyan játékosokat hozzunk, akik olyan ligából jönnek, ahová nagyon sokan csak vágynak, mert egyből olyan játékosokat akartunk, akik megpörgetik az öltözőt. Nekem kívülről is ez volt az érzésem, majd pedig belülről is, hogy

ez a csapat egy kicsit le van ülve, mintha alulmotivált, kiégett lenne a bajnoki cím után.

Elmondtam a játékosoknak is, hogy még egy héttel azelőtt, hogy eljöttem volna a Vidihez, éppen Zalaegerszegen tartottam motivációs beszédet a Vidi elleni meccs előtt, ahol elmondtam, hogy "ez a Vidi úgy le van ülve, hogy ha most nem verjük meg őket, akkor soha..." Egy héttel később a Fehérvár öltözőjében elmondtam ezt, és hogy cáfoljanak rám, de nem tudtak sajnos, mert csak iksz lett a ZTE ellen. Úgy érzem, a játékosoknak is kell egy olyan motiváló erő, hogy a csapatnak újra van célja és nyerni akarnak. Szerintem az elmúlt években nem érkezett olyan igazi erősítés a csapathoz, ami a többieket inspirálja, aki versenyhelyzetet teremt. Makarenko azért is volt szenzációs igazolás, mert "1-et fizet 2-t kap lett" belőle: Petrjak olyan életre kelt, hogy nézünk, mint a moziban, kivirult a srác.

Csoboth Kevin leigazolásáról

– Ahol voltam, mindig a fiataloknak adtam lehetőséget. Csoboth pályáját régóta figyelem, már két éve mondom neki, hogy jöjjön haza, de valahogy sokszor azt érzik, akik külföldön vannak, hogy visszalépés az NB I. Pedig nem az. Egyrészt, aki elmegy külföldre, kap egy más impulzust, egy sokkal magasabb intenzitást, aki azt át tudja ugrani és beverekszi magát a profi futballba - például Szoboszlai Dominik -, az szupersztár lesz, akinek nem sikerül, neki is jót tesz a képzése szempontjából, hogy kint van. Ha visszajön az NB I-be, újra tudja indítani a karrierjét, erre Schön Szabolcs nagyon jó példa. Elvárja tőlem a tulajdonos, hogy próbáljuk megoldani, ne 11 légióssal álljunk fel, ami nem könnyű, a Fradi is szenved ezzel a kérdéssel. Minőségi külföldit is nehéz igazolni, mert a liga presztízse még mindig nem olyan magas. Nagyon sokat tett a Fradi azért, hogy ez emelkedjen és az lenne a jó, ha a Vidi is odaérne és két csapatunk lenne a nemzetközi kupaporondon, mert erre vevők a jobb külföldi játékosok. Most például a Partizantól el akartunk hozni egy középpályást, jóval magasabb fizetést ajánlottunk neki, és azt mondta, hogy nem, mert azt gondolja, hogy a Partizanból nagyobb esélye van komolyabb szintre igazolni. Ez az utolsó gát, amit a magyar focinak le kell döntenie. Nagyon nehéz meggyőzni a külföldieket, hogy idejöjjenek, aztán pedig nem tudom őket elhajtani, olyan jól érzik magukat.

Még mindig nincs meg, hogy kívülről azt lássák a bajnokságból, amit mi látunk belülről: hogy nagyon szervezett a liga, szuper stadionok vannak és a színvonal is emelkedik.

Régebben, ha hoztunk egy olyan játékost, aki alapember volt a szerb bajnokságban, simán be lehetett tenni a csapatba, ma már nem.

Zalaegerszeg vs. Fehérvár

– Nagyon érdekes volt, miközben néztem a Paks-Újpest meccset, hogy már Vidi-szemmel néztem, és teljesen más a kép, mint ZTE-szinten. Zalaegerszegi székből láttam volna 5-6 olyan játékost, akit szívesen leigazolnék, például Yohan Croizet-t, aki a fiam csapattársa volt és jól ismerem őt. Ő Zalaegerszegen óriási erősítés lenne, de a Vidiben már nem, ez egy sokkal magasabb szint.

Vidi vs. Fradi

– Azt gondolom, hogy a Fradi minimum kettő, de lehet, hogy három év előnyben van. Egyrészt az, hogy Hajnal Tamást kinevezték, egyértelműen mutatja, hogy egy klub élén fontos, hogy legyen egy sportigazgató. Szenzációs munkát végzett az elmúlt években, még ha akkor még nem is ez volt a pontos pozíciója. Ezt a hátrányt le lehet dolgozni, azon is gondolkodtam, hogy mennyi idő kell ehhez. Amikor Siófokon voltam, az első évben bajnokok voltunk és feljutottunk, Zalaegerszegen az első évben feljutottunk, Újpestre érkezésemkor 8. helyen állt a csapat, az utolsó meccsen dőlt el, hogy nem lettünk bajnokok, de nagyot léptünk előre. Csank Jánosnak volt egy jó mondása: "a surranópályán kell menni". Legyen a Fradi esélyes mindenki szerint, mi pedig a surranópályán majd megpróbálunk előrejutni.

Az edzői szerep megváltozásáról

– Szabics Imrével anno a válogatottnál óriási vitáink voltak arról, hogy az edzőnek kell igazolnia vagy a sportigazgatónak, és nem egyezett a véleményünk. Ezt a vitát most folytatjuk. Dárdai Pál nyilatkozata egy topligás csapatnál is azt mutatja, hogy merre megy a világ, átalakul az edzők szerepe, ezt nagyon nehezen fogadják el.

Szerintem egy klub sem engedheti meg magának, hogy az edző nagyon komolyan beleavatkozzon az igazolásokba.

Az edzői élet a klubnál 6-18 hónap között van, ez a statisztika. Ha megnézzük, a vezetőedzők közül, aki tavaly elkezdte az NB I-ben a csapatával a munkát, egyetlen szakember maradt az idei szezonra. A 12 csapatos rendszert nem tartom jónak, 16 csapatos bajnokságra van szükség az edzők miatt is. A sportigazgató feladata, hogy a klubfilozófiát meghatározza, és ahhoz válasszon edzőt. Szabicsot nem én választottam, ilyen szempontból ezt át kell majd beszélnünk, illetve folyamatban is van ez, de nem áll távol a filozófiánk. Nekem valamilyen szempontból nyilván az ő szemével is kell igazolnom, kell egy összhang, de ebben vannak viták.

Houri távozásáról

– Szabics nagyon rafinált volt: Kovács Zoltán elment, én jöttem, közte volt egy hét, amikor gyorsan kirakta a játékosokat (Samy Bourard-t, Evandrót és Lyes Hourit - a szerk.). Ebbe nem lehetett belenyúlni. Hogy őszinte legyek, sosem értettem ezzel egyet. Ha egy játékos nem vét a csapata ellen, akkor abban nem hiszek, hogy ha kiteszem őt, akkor a többiek majd ettől felébrednek. Az edzőnek megvan a maga véleménye is, hogy a játékos betartotta-e a taktikai utasításokat vagy sem, nem tudom, nem voltam ott, el kell fogadnom az ő döntését. Leültem Szabiccsal, beszéltünk Houriról, akit én értékes játékosnak tartok, valamint Imre is leült a legutóbbi győzelmünk után a játékossal

és megadta neki a lehetőséget, hogy visszajöhet a kerethez, de Houri határozottan úgy döntött, hogy el szeretne menni.

A Vidi tervei

– Mi most ott tartunk, hogy először össze kell raknunk egy olyan alapcsapatot, amivel versenyképesek leszünk és komoly rivalizálás lesz. A 12 csapatos NB I-ben az a problémám, hogy az egyetlen bajnokság a világon, ami arról szól, hogy ki esik ki, nem pedig arról, hogy ki lesz a bajnok. Amikor a Honvéd lett a bajnok, akkor volt egyedül izgalmas a bajnokság, egyébként vagy a Vidi, vagy a Fradi lett az első toronymagasan. Az a cél, hogy olyan játékosokat hozzunk, akikkel izgalmassá tudjuk tenni a bajnokságot és a Fradinak komoly kihívás lesz, hogy megnyerje az NB I-et. Ott leszünk a torkukon, hogy ha egyet hibáznak, akkor eléjük tudjunk lépni.

Agresszív átigazolási politika

– Sokat kell igazolnunk télen és komolyan bele kell nyúlnunk abba a bizonyos zsákba. Sokan úgy képzelik, hogy itt van öt jó játékos, leigazolom, aztán kész, de ez nem így működik jól. Belülről kell érezni a csapat dinamikáján, ki hogy kezeli azt, hogy mondjuk versenytársat kap, mert lehet, hogy valakire nem szabad ráigazolni, mert csak akkor tud jól teljesíteni. A ZTE-nél Bolla és Demjén esetében is ez volt, nem igazoltunk rájuk, hogy azt érezzék, mindenáron őket akarjuk és ez bejött. Látni kell a Vidinél is, ki az, aki bírja ezt. Például Zivzivadzéval kellett leülnöm, akinek azt mondtam, hogy fejben kell felkészülnie arra a feladatra, hogy ez nem a Mezőkövesd, "ahol én vagyok a király és akkor is játszok, ha hátrafelé futok," hanem óriási verseny van és ha nem rúgsz gólt, akkor a következő meccsen nem játszol, de ha öt percet kapsz, ott bizonyítani kell. Ez egy teljesen más mentális állapot, látnom kell, hogy valaki bírja ezt, vagy nem. Ehhez képest kell igazolni, plusz az ember látja a hiányposztokat, oda is kell igazolni, és nagyon kevés időnk volt. Sokat kellett vitatkozni azon az edzőkkel, hogy hova kell igazolni, én mit látok, ő mit lát, a scoutok mit látnak. Van egy komoly scoutrendszerünk, ahonnan dobálják a neveket, abból kell válogatnom, így került képbe Kodro és Makarenko is. A végső döntést nekem kell meghozni ezekről a játékosokról, de nagyon fontos, hogy ők hogyan dolgoznak alám. De addig nem tudnak dolgozni, amíg nem ismerjük meg egymást. Most mínusz egy játékosunk van, egy középpályást szerettem volna még igazolni, de nem sikerült megtalálni a nagy őt. Télen sokkal agresszívabb átigazolási politikát kell elvégezni, hogy jövőre tényleg versenyképes legyen a Vidi. Arra készülünk, hogy jövőre a Vidi a nemzetközi porondon az EKL-csoportkörbe bejusson, kivéve persze, ha sikerül a bravúr és lenyomjuk a Fradit a bajnoki címért folyó harcban. Ehhez viszont azt kellene, hogy ne nyáron, hanem télen jöjjön sok játékos, legalább 4-5 kezdőjátékost akarok igazolni.

Olvastad már?
A Fradi egyik legfontosabb játékosát is elvihetik - állítólag ma utazik leendő csapatához
Lengyel sajtóhírek szerint kedden érkezik a Legia Warszawához a Fradi háromszoros bajnoka, Ihor Haratin, hogy aláírja szerződését a varsóiaknál.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
U Craiova 1948
Giovanni Costantino
Giovanni Costantino októberben lett az FC U Craiova 1948 vezetőedzője, azonban most távozik a román klubtól.
Puskás Akadémia
Pécsi Ármin
Pécsi Ármin 2028-ig szóló szerződést írt alá a Puskás Akadémiával.
Honvéd
Hamarosan újra igazolhatnak
A Honvéd rendezte a tartozását Lazar Cirkovic felé, így a nemzetközi szövetség hamarosan feloldhatja a játékosok regisztrációjára vonatkozó tiltást, azaz újra igazolhatnak majd a kispestiek.
Tovább az összes átigazoláshoz