A Puskás Akadémia román válogatottja: "A bajnoki címről még nem volt szó"

Alexandru Baluta azt is elárulta, mit kellene átvenniük tőlünk a romániai kluboknak.
Dudás Gábor 2021. július 17., szombat 15:46
Alexandru Baluta azt is elárulta, mit kellene átvenniük tőlünk a romániai kluboknak.
Szerző: Dudás Gábor 2021. július 17., szombat 15:46

2020 nyarán igazolt a Puskás Akadémiához a 27 éves román válogatott támadó középpályás, Alexandru Băluță, aki fontos játékosa volt (25 bajnokin 4-szer talált be) a története legjobb eredményeként bajnoki ezüstöt nyert felcsúti csapatnak.

A légiós a román Gazeta Sporturilornak mesélt arról, miért volt szerinte jó döntés az NB I-be igazolnia Csehország után, és hogy mik a céljai Magyarországon.

- Jól érzem itt magam, mert bár igaz, hogy talán erősebb bajnokságba is mehettem volna a magyarnál, de egy komoly csapathoz kerültem, ahol minden feltétel adott a megfelelő munkához. Ennek is volt az eredménye a második helyünk. Őszintén szólva Csehország után egy olyan klubhoz akartam kerülni, amely számít rám és bízik bennem. És a Puskás Akadémiánál mindezt meg is kapom. Innen pedig szinte bárhová esélye lehet az embernek eligazolni. A magyar bajnokság egyre jobb és a válogatottjuk is jó benyomást tett az Eb-n, ráadásul legutóbb a BL-csoportkörben is volt csapatuk. Úgyhogy elégedett lehetek azzal, hogy itt vagyok - mondta Baluta.

A román futballista arról is nyilatkozott, hogy téma-e már esetleg Felcsúton a bajnoki cím elhódítása vagy annak megcélzása.

Legutóbb másodikak lettünk, és a cél minden évben az, hogy a legjobb négy között végezzünk. A bajnoki címről még nem volt szó....

- tette hozzá.

A légiós szerint anyagilag is jól járt a magyarországi szerződésével.

- Azt nem tudom, hogy például a Ferencvárosnál mekkora a büdzsé, de azt igen, hogy igen magas fizetéseket adnak. De nálunk sem lehet panasz az anyagiakra, higgye el, a román élvonalnál magasabbak itt a bérek - fogalmazott Baluta, aki felsorolta azt is, milyen edzéslehetőségeik és munkakörülményeik vannak a klubnál.

- A stadionunk kicsi, de takaros, a nagylelátók pedig fedettek. Ráadásul a faanyag mind a mi országunkból jött...van 11 edzőpályánk, kettő közülük fűthető gyepszőnyeggel, ami egészen fantasztikus. Plusz egy hatalmas terem. Ilyen körülményekkel még sehol nem találkoztam a karrierem során! Tényleg minden megvan itt a bokszringtől a futógépekig, az edzőterem, a futópálya, a futsalpálya, minden.

Baluta kitért arra is, mi volt a legfontosabb, amit légióskodása alatt megtanult.

- Sok ilyen dolog volt. Például, hogy nem csak az edzésórák száma számít, de a pihenés vagy a megfelelő táplálkozás is. Sajnos otthon nem feltétlenül figyeltem erre, nem voltam túl profi ezen a téren. Ma már kerülöm például az édességeket, sokkal jobban vigyázok arra, mivel táplálkozom. Így sokkal jobban fel tudok készülni az edzéseken is. Nekem, mint külföldinek egyébként is többet kell nyújtanom, mint a helyieknek, fontos, hogy valami extrával álljak elő.

A felcsútiak játékosa elárulta, szerinte mit kellene átvenniük a román kluboknak az NB I-ből.

- Szerintem le kellene másolnunk a magyar módszert. Van öt nagyobb csapat például Budapesten és mind az ötnek van új stadionja. Azt az ötletet kell megvalósítanunk, ami itt is történt, minél több magántőkét kell a sportba bevonzani. Nem is hallottam itt még olyat, hogy bármelyik csapat is fizetésképtelenné vált volna. Talán mindez annyi gondot eredményezhetne, hogy pár tradicionális nagycsapat kiszorulna az élvonalból - fűzte hozzá Băluță.

Olvastad már?
Hornyák a PAFC továbbjutása után: "Európai szinten mi még csak serdülőcsapat vagyunk"
A Puskás Akadémia vezetőedzője a továbbjutás után kiemelte, hogy nem csak a klubért, hanem Magyarországért is küzdöttek a mai mérkőzésen.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
ETO FC Győr
Kuznyecov Szergej
A csakfoci.hu számolt be először arról vasárnap, hogy Kuznyecov Szergej az egyik jelölt a győri kispadra. A Kisalföld ezúttal azt írja, hogy csütörtökön Győrben járt Kuznyecov és az ETO vezetőivel tárgyalt.
Kecskemét
Horváth Krisztofer
A Torino technikai igazgatója, Davide Vagnati kéthetente érdeklődik magyar válogatott kölcsönjátékosuk felől - állítja a futballista ügynöke. (TMW)
Újpest
Tim Hall
Az Újpest és Tim Hall közös megegyezéssel szerződést bontott. A luxemburgi védő 2023 januárjában érkezett Újpestre. Első félszezonjában 14 meccsen lépett pályára, míg a mostani évadban 15 NB I-es találkozón.
Tovább az összes átigazoláshoz