Nincs még egy olyan gyilkos bajnokság, mint az NB I: nálunk a dobogós is félhet a kieséstől

Herczeg András nem véletlenül mondta azt, amit.
Budai László 2018. március 14., szerda 15:04
Herczeg András nem véletlenül mondta azt, amit.
Szerző: Budai László 2018. március 14., szerda 15:04

„Már januárban is mondtam, hogy nézni kell hátrafelé, most aztán főleg. Figyelni kell, hogy alakulnak a helyezések a kiesőhelyek környékén, ezt kell szem előtt tartanunk, és mindenkinek reálisan kell szemlélni a helyezésünket. El kell kezdenünk harcolni a bennmaradásért” - Herczeg András, a DVSC vezetőedzője az Újpest elleni hétvégi vereség után tett elsőre meglepőnek tűnő kijelentést dobogón álló csapat edzőjeként.

Erre sokan fel is kapták a fejüket, hiszen ritkán fordul elő, hogy egy dobogós klub edzője több mint 20 forduló elteltével a kiesésről beszéljen.

Az, hogy Herczeg mégis ezt tette, az NB I sajátosságának köszönhető, hiszen a tabellára pillantva látható, hogy még a 3. helyezett debreceniek is csak 9 pontra - vagyis 3 meccsnyire - állnak a kiesést jelentő 11. pozíciótól (amelyet jelenleg a megyei rivális Balmazújváros foglal el).

Az, hogy egy dobogós csapatnak a bajnokság kétharmadánál nem előrefelé, hanem sokkal inkább hátrafelé kell nézegetnie, jelenleg csak az NB I-re jellemző. Átfutva az egyes európai országok bajnokságait, kiderül, hogy egy olyan bajnokság sincs, ahol ilyen kicsi lenne a különbség a dobogó alsó fokán álló együttes és a már kiesőhelyen tanyázó csapat között. A csakfoci.hu végigböngészte az UEFA-tagországok élvonalbeli pontvadászatait, és az NB I még a bajnokságok létszámaival súlyozva is kilóg a kontinensről.


A különbség pontszámban a 3. és a kiesőhelyen álló csapatok között (legalább 20 és maximum 25 forduló telt el,  az összes kieső kiléte pedig nem a rájátszás végén derül ki)

8 csapatos bajnokságban
Azerbajdzsán 22 pont

10 csapatos bajnokságokban
Albánia 14 pont
Ausztria 30 pont
Horvátország 31 pont
Macedónia 15
Montenegró 16
Szlovénia 25
Svájc 15

12 csapatos bajnokságokban
MAGYARORSZÁG 9 PONT
Koszovó 23

14 csapatos bajnokságokban
*Ciprus 40
Málta 26

16 csapatos bajnokságokban
*Belgium 24
Csehország 17
Görögország 30
Oroszország 21

18 csapatos bajnokságokban
Németország 27 pont
Hollandia 39
Portugália 40
Törökország 26

20 csapatos bajnokságokban
Anglia 34
Franciaország 31
Olaszország 32
Spanyolország 37
* = az alapszakasz végén


Az látható, hogy minél kisebb egy mezőny létszáma, általában annál szorosabb a tabella, a 18-20 csapatos bajnokságoknál általában látványos a különbség pontszámban a 3. hely és a kieső pozíció között.

De a kis létszámú bajnokságoknál sem nagyon találkozni az "NB I-es jelenséggel”: például a 8 csapatos Azerbajdzsánban a 3. helyezett 22 pontra van a kiesőzónától, a magyarral azonos létszámú koszovói ligában ez 23 pont.

A 10 csapatos pontvadászatokban már van példa szorosabb mezőnyre, de ott sem 9 pontnyi, hanem jellemzően 15 pont körüli a differencia, ami azért már jelentősnek mondható.

A másik végletet nyilván a nagyobb létszámú ligák jelentik, de különösen kiemelkedő e téren a 10 csapatos osztrák Bundesliga vagy a 14 csapatos ciprusi topliga, ahol 30, illetve 40 pont jelenleg az említett különbség.

Három klubot leszámítva mindenki volt már veszélyben, de...

Az NB I-ben egyébként ebben az idényben sok csapatot megcsapott vagy legalább meglegyintett már a kiesés szele, ha figyelembe vesszük, mely klubok kerültek már a 2017/2018-as bajnokság 22 fordulója alatt az utolsó két hely valamelyikére, vagy azok közvetlen közelébe (mondjuk egy győzelemnyire/vereségnyire, azaz 3 pontnyi távolságra attól).

A fentebb említett DVSC már járt a veszélyzónában, sőt, néhány hétig állandóan ott is tartózkodott, hogy aztán egy remek sorozattal egészen a dobogóig repüljön. Mindössze három olyan csapat van (FTC, Videoton, Honvéd), amelynek eddig egyszer sem kellett még igazán hátrafelé tekintgetnie, de például amennyiben a kispestiek rossz tavaszi mérlege nem fordul jobbra, akkor még a bajnoki címvédő sem érezheti magát tökéletes biztonságban.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Gulácsi Péter
A kispadra szorult Gulácsi Péter "elgondolkodik a jövőjéről" az RB Leipzignél - írja a német Kicker.
Honvéd/MLSZ
Bobby Davison
Az FTC korábbi vezetőedzője, Bobby Davison elárulta, hogy 18 hónappal ezelőtt a Honvéd vezetőivel tárgyalt, egy hónapja pedig elküldte az önéletrajzát az MLSZ-nek, mert szívesen dolgozna az utánpótlásban is.
Légiósok
Kleinheisler László
Görögországban azt írják, hogy a téli átigazolási időszakban távozhat a Panathinaikosztól Kleinheisler László, aki akár Horvátországba vagy Magyarországra is visszatérhet.
Tovább az összes átigazoláshoz