Négy fiatal magyar focista az európai TOP 100-ban

Az élen a Milan szupertehetsége is ott van, de az NB I is képviselteti magát.
Dudás Gábor 2016. december 6., kedd 7:51
Az élen a Milan szupertehetsége is ott van, de az NB I is képviselteti magát.
Szerző: Dudás Gábor 2016. december 6., kedd 7:51

31 európai bajnokság U20-as játékosainak szezonbeli foglalkoztatottságáról készített ezúttal kimutatást a svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES). A kutatásban azt vizsgálták meg, hogy a lehetséges játékpercek hány százalékában kapott szerepet egy-egy 1997. január elseje után született, 20 éven aluli játékos.

A beszámoló szerint összesen négy olyan fiatal van a kontinensen, aki eddig 100 százalékban ott volt a pályán, közülük hárman kapusok: az olasz Gianluigi Donnarumma (AC Milan), a francia Alan Lafont (Toulouse) és a szlovák Adam Jakubech (Trnava). Egyetlen mezőnyjátékosként Justin Hoogma (Heracles) töltötte a pályán valamennyi játékpercet a vizsgált időszakban, azaz 2016. július 1. és november 30. között.

És ha már szlovákok: a TOP 100-ban északi szomszédunk delegált a legtöbb foglalkoztatott fiatalt, összesen 9-et, ezzel megelőzték a hollandokat (8) és a franciákat (7) is.

 

Négy magyar játékos is szerepel a legjobb száz között, sőt, a TOP 50-be is bekerült Vogyicska Bálint. az MTK 1998-as születésű középpályása. A tehetséget már 16 évesen berakta a kék-fehér csapatba az akkori szakmai vezető, Garami József, de aztán László Csabánál szinte semmi lehetőséget nem kapott. Most alapembernek számít, amikor nem sérült, vagy nincs eltiltva, ott van a kezdőben, emellett fontos játékosa az U19-es válogatottnak is. Vogyicska a játékpercek 75 százalékában ott volt a pályán, ami minden bizonnyal több is lehetne, ha nem sérülten kezdte volna meg a szezont.

Rajta kívül Pávkovics Bence (Újpest), Szivacski Donát (Vasas) és Korozmán Kevin (MTK) is ott van a legelfoglaltabb U20-asok között Európában, mindhárman 56 százalékát töltötték a pályán a lehetséges időnek.

Összesen öt olyan futballista van egyébként a TOP 100-ban, aki 1999-ben született, tehát kevés híján már az új évzredben: a már említett Lafont és Donnarumma mellett Malang Sarr, a francia Nice tehetséges védője, valamint Petko Hristov (Slavia Szófia) és a nagy klubok által vadászott „új Ibra”, Aleksander Isak (AIK Solna).

 

 

TOVÁBB: A teljes lista itt megtekinthető - kattints!

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Kwaku Bonsu Osei
Januárban a Fradinál járt próbajátékon Kwaku Bonsu Osei, a ghánai végül a szerb bajnokságba igazolt.
PMFC
Vas Bence
A Pécs saját nevelésű, 17 éves középpályása, Vas Bence az idény végéig, kölcsönben Kozármislenyben folytatja pályafutását.
ETO FC Győr
Bacsa Patrik
A győriek közös megegyezéssel szerződést bontottak Bacsa Patrikkal, aki távozik Győrből.
Tovább az összes átigazoláshoz