NB I: 10 fiatal, akikre érdemes volt figyelni - a szezon felfedezettjei

Összegyűjtöttük azt a tíz labdarúgót a magyar élvonalból, akik éltek a fiatalszabállyal és felhívták magukra a figyelmet. Íme, a lista.
Budai László 2017. május 31., szerda 14:13
Összegyűjtöttük azt a tíz labdarúgót a magyar élvonalból, akik éltek a fiatalszabállyal és felhívták magukra a figyelmet. Íme, a lista.
Szerző: Budai László 2017. május 31., szerda 14:13

Az MLSZ ajánlásainak is köszönhetően növekszik az élvonalban bevetett magyar fiatalok száma, és akadnak klubok, akik eleget is tesznek az ajánlásoknak, minden helyzetben, akár nagy célért küzdenek, akár a kiesést szeretnék elkerülni, semmilyen körülmények között nem engednek az elveikből. Alábbi cikkünkben azokat a hazai fiatalokat szedtük össze egy tízes listán, akiknek a 2016/17-es esztendő fordulópontot jelentett a felnőtt karrierjükben.

Összeállításunkban helyet kaphattak volna más, 1996. január 1.-e után született játékosok is, mint például a kispesti bajnok Gazdag Dániel (Honvéd), a gólt és gólpasszokat felmutató Vogyicska Bálint (MTK) vagy az utolsó 5 fordulóban 3 gólt is szerző Makrai Gábor (DVTK), de a listában csak olyan labdarúgók szerepelnek, akiknek a szezont megelőzően kevesebb, mint 5 NB I-es bajnoki állt a nevük mellett és év közben legalább öt alkalommal lehetőséghez jutottak. 


1. Koszta Márk (1996, Honvéd):
Tavaly még Kisvárdán szórta a gólokat az NB II-ben, idén már az élvonalban tette le a névjegyét. Az Eppel-Lanzafame duó mögött ő a csapat harmadik legeredményesebb játékosa a bajnokcsapatban, debreceni mesterhármasa élményszámba ment.

2. Jancsó András (1996, Haladás):
Tavaly nyáron még kölcsönadták a fiatal védőt Gyirmótra Szombathelyről, ahol azonban gyorsan bizonyított, így télen visszavitte a Haladás. Ott is alapember lett, a védelemben és a középpályán is jól teljesített, sőt, 3 gólig jutott tavasszal, ebből két alkalommal is a győzelemhez járult hozzá.

3. Murka Benedek (1997, Vasas):
Újpestről az utánpótlásban tapasztalt áldatlan állapotok miatt távozott korábban, pedig rendre házi gólkirály volt a liláknál. Ingyen csapott le rá a Vasas, amely jó döntésnek bizonyult. Siófoki kölcsönjáték után idén húsz meccsig jutott a szélső a piros-kékeknél az NB I-ben, a Debrecen és a Videoton elleni idegenbeli 2-1-es győzelmekhez például góllal járult hozzá, de gólpasszai is akadnak.

4. Rácz Barnabás (1996, Haladás):
Már két éve bemutatkozott az NB I-ben, de tavaly volt egy kitérője a másodosztályban. Az idei szezonban viszont alapembere lett Mészöly Géza csapatának, a csapat összes bajnokiján játszott. Két gólja van, emellett rendre ő végzi el a vasiak pontrúgásait, így az előkészítésben is jeleskedett.

5. Katona Máté (1997, MTK):
Ősszel még inkább a második csapatban játszott, de idővel állandó tagja lett az NB I-es együttesnek is. Védekező középpályásként fontos poszton harcolt ki magának állandó csapattagságot, összesen 22 meccsen kapott lehetőséget, ő adta a szezon egyik legemlékezetesebb gólpasszát. Már 19 évesen számításba vették az U21-es válogatottban.

6. Kleisz Márk (1998, Vasas):
Ez volt az első idénye az NB I-ben, összesen 20 meccset játszott. Lendületes szélsőjátékával fiatalon is sokat tett hozzá a Vasas idei remekléséhez, gólpasszai is akadtak a 18 éves játékosnak.

7. Zachán Péter (1997, Paks):
Emlékezetes volt a bemutatkozása: 19 évesen a Ferencváros ellen debütált idegenben, Bödét fogta a győztes meccsen (ráadásul egy 18 és egy 20 éves védővel az oldalán mutatkozott be). Igazán tavasszal jött el az ő ideje: fiatal kora ellenére rendre megkapta a lehetőséget a védelem közepén, részese volt a paksiak tavaszi feltámadásának.

 

8. Tóth Máté (1998, Haladás):
A bajnokság elején, 18 évesen még csak perceket kapott, később egyre több lehetőséghez jutott a fiatal középpályás, bár inkább még csereként beszállva építettek rá. Összesen 23 meccset kapott a bajnokság hatodik helyezettjében, a Haladásban, egy gólja van.

9. Korozmán Kevin (1997, MTK):
A mezőny egyik legfoglalkoztatottabb fiatalja volt a középpályás. Az őszi szezonban rendre bevetették, fordulóról fordulóra a kezdőcsapat tagja volt, aztán a tavasz első felében kevesebb játéklehetőséghez jutott, ám a bajnokság hajrájára megkapta a bizalmat. Összesen 19 mérkőzésen lépett pályára.

10. Kiss Bence (1999, Haladás):
Esetében elsősorban a fiatal korát érdemes kiemelni, hiszen mindössze 17 évesen már 11 meccsig jutott az élvonalban. A szezon hajrájában már folyamatosan kezdő volt, végigjátszotta a meccseket.

Címkék: #magyar foci #NB I
Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Gazdag Dániel
A Philadelphia is bejelentette jövő évi keretét, Gazdag Dániel természetesen a garantált szerződéssel rendelkező játékosok között van 2024-re is.
A PL-be igazolhat?
Gulácsi Péter
A Mirror a magyar válogatott Gulácsi Pétert is a nagy erőkkel kapust kereső Newcastle United figyelmébe ajánlotta.
Elhagyhatja Amerikát
Franck Boli
Az FTC-től tavaly télen távozott, 4-szeres NB I-es bajnok Franck Bolival nem hosszabbít szerződést az MLS-ben szereplő Portland Timbers.
Tovább az összes átigazoláshoz