Fotó: www.mtkbudapest.hu
MTK

MTK: "Összeraktunk egy szerethető csapatot, amely folyton győzelemre törekszik" - így értékeli az őszi idényt a tulajdonos

Szezonzáró interjút készített Zakor Sándorral, az MTK Budapest Zrt. tulajdonosával a kék-fehérek hivatalos oldala az őszi idényről, a nyári döntésekről, az eddig megvalósult tervekről, a játékoskeret változásairól és a fejlődés további szakaszairól.
Nyikes Zoltán 2019. december 23., hétfő 17:51
Fotó: www.mtkbudapest.hu
Szezonzáró interjút készített Zakor Sándorral, az MTK Budapest Zrt. tulajdonosával a kék-fehérek hivatalos oldala az őszi idényről, a nyári döntésekről, az eddig megvalósult tervekről, a játékoskeret változásairól és a fejlődés további szakaszairól.
Szerző: Nyikes Zoltán 2019. december 23., hétfő 17:51

Nyáron, a futballklub körüli komoly változások idején adott hosszabb interjút, ahol amellett, hogy leszögezte, hogy mostantól minden felelősség az Öné, több célt is kitűzött, így a szezon végeztével érdemes felmérni, melyik területen hogy állunk. A csapat szereplése után adja magát a kérdés, elégedett-e az őszi teljesítménnyel?

- Bár jelentősen fiatalítottunk, és ennek mentén alakult át a keretünk, a nyáron is azt mondtuk, hogy az eredményesség nem szorulhat háttérbe, a cél a feljutás - kezdte az interjút a tulajdonos az mtkbudapest.hu oldalon. - Fontos kiemelni, hogy bár azonnali visszajutásról beszéltünk, de az ehhez használatos eszköz nem az volt, mint két éve: a tapasztalt, rutinos játékosok szerepeltetése helyett döntően a saját utánpótlásunkra támaszkodtunk, így nem csak a jelent, hanem a jövőt is szem előtt tartottuk. A feljutásért folytatott harcban jelenleg 11 pontos előnnyel várjuk a tavaszi folytatást, ezen a téren minden a tervek szerint halad. 

Biztosan akad, aki szerint ez a nagy előny ebben a helyzetben természetes. 

- Az ilyen jellegű felvetésekre az élet adta meg a választ: nyáron a Haladással - mint két nagy múltú klub - hasonló lelkiállapotból vághattunk neki az NB II-nek. Mi most magabiztosan vezetjük a másodosztályt, míg a szombathelyiek a 18., vagyis kieső helyen állnak, és hat pontra vannak a bentmaradástól. Meggyőződésem, hogy a különbséget az okozta, hogy bár a vasi csapat keretében sok volt élvonalbeli játékos maradt, de rendezetlen volt a tulajdonosi háttér, így nem is lehetett igazán koncepciója a klubnak. Nyáron, amikor kizárólagos tulajdonosa lettem a futballklubnak, azonnal világossá kellett tenni, mi az a koncepció, amiben hiszünk. Polyák Balázs sportigazgatóval karöltve kialakítottuk azt az utat, amit eredményesnek gondoltunk. A szombathelyiek - akiknek természetesen kívánom, hogy mielőbb rendeződjön a helyzetük - példája is mutatja, hogy ha ez nincs meg, mennyire nem evidens, hogy valaki akár csak a lesajnált másodosztályban sikeresen szerepeljen.

Ez az NB II erősebb, kiegyenlítettebb, mint amit két éve megnyertünk. Sokkal több olyan csapat van, aki képes bárkit megverni, akik pedig nem, azokat is nagyon nehéz legyőzni.

Nem meglepő, hogy az olyan nagy tradíciókkal bíró klubok, mint az ETO, a Nyíregyháza, az említett Haladás, a Vasas vagy a volt élvonalbeli Gyirmót már azért is hatalmas csatát folytatnak, hogy ki férjen fel a dobogóra. Fontos, hogy mi az eredményesség mellett elindítottunk egy hosszú építkezést, ennek a folyamatnak az első, de rendkívül fontos lépcsője volt ez az első félszezon. Szeretném, ha a folytatásban sem adnánk esélyt másoknak ebben a feljutásért zajló csatában, de ugyanolyan fontos, hogy már most minden erőnkkel azon dolgozzunk - a hátteret tekintve is -, hogy a fiatalok további fejlődése révén elkezdjünk felkészülni egy sokkal keményebb bajnokságra is. Michael Boris és a stáb munkája révén fél szezon alatt sikerült egy szintet lépni a nyári állapotokhoz képest, de hiszünk abban, hogy a következő 6 hónapban ez a keret fog annyit fejlődni, hogy készen álljon még komolyabb feladatokra is.

Ez úgy hangzik, mintha nem terveznénk erősítést, pedig a szurkolók egyik kedvenc időszaka, az átigazolási időszak zajlik. 

- Épp ellenkezőleg! Mivel tovább szeretnénk építkezni, és már előre tervezni, már most elkezdjük megerősíteni a csapatot.

Több játékossal tárgyalunk, minden reményünk megvan arra, hogy két, de akár három olyan labdarúgó is érkezzen, akik esélyesek arra, hogy azonnal bekerüljenek a kezdőcsapatba is.

Télen lényegesen nehezebb igazolni, hiszen általában élő szerződéssel rendelkeznek a játékosok, de ennek ellenére is tárgyalunk kiszemeltekkel, olyan is van köztük, akiket ki kell vásárolnunk a szerződésükből a következő hetekben. A sportigazgatóval és a vezetőedzővel karöltve azon dolgozunk, hogy olyan labdarúgók kerüljenek hozzánk, akik illenek a rendszerünkbe, sokkal agresszívabb és főként gyorsabb játékra képesek, mint ami a mezőny nagy részére jellemző, hiszen a mi játékunknak ez az alapja.

Michael Boris szerepe már többször is előkerült. A nyári célok között ugye az szerepelt, hogy olyan vezetőedző érkezzen, akivel egy gyors, agresszív és látványosabb futballra törekvő MTK-t láthatunk.

- A napokban olvastam egy nyugat-európai közeget ismerő magyar edző véleményét, aki megemlítette az MTK-t, mint olyan példát, amely szerinte a hazai mezőnyből a kevesek egyike, akik korszerű futballra törekednek.

A különböző mérések is mutatják, hogy az a sebesség, ami most benne van a csapatban, az élvonalban sem volt jellemző a mieinkre.

Michael Boris érkezésével megvalósulni látszik, amit nyáron elképzeltünk, ehhez szükség volt stílusváltásra is. Természetesen minden ilyen folyamat zökkenőkkel jár együtt. Az első hat fordulóban 13 gólt kaptunk, ez a teljes őszi góljaink kétharmada, de akkor sem bizonytalanodtunk el. Ennek oka, hogy nyáron hosszútávra kerestünk vezetőedzőt, olyat, aki mind szakmailag, mind emberileg tökéletesen alkalmas arra, hogy elérje azt, amit mi szeretnénk. Amíg a kiesés után csak azt tudtuk, hogy valami más szeretnénk szakmai téren is, mint addig, úgy egy idő után már kimondottan őt akartuk. Kinevezése volt a legfontosabb nyári döntésünk, mert a többi ebből következett. Kevesen hittek abban, hogy ez az elképzelés sikeres lehet, de ő friss lendületet hozott a klubhoz, pozitív szemlélete átragadt az egész környezetére, igazi egység alakult ki az öltözőben. Bátran nyúlt a fiatalokhoz, bennük a lehetőséget látja, és nem azt, hogy miattuk lesz gyengébb egy csapat. Személye meghatározó lehet a klub életére, és fontos, hogy ez nem csak első csapatra, hanem a teljes utánpótlásra is igaz.

Ön mikor volt a leginkább elégedett a csapat teljesítményével?

- A DVTK elleni siker volt a legnagyobb értékmérője ennek a félévnek. Az NB I-es középmezőnyébe tartozó együttes ellen jutottunk tovább, de sokkal fontosabb, hogy mindezt úgy értük el, hogy végig domináltuk a meccset, minden mutatóban - erőnlétben, helyzetek számában - mi kerekedtünk felül, nem csak 90, hanem 120 percen át látszódott, mi is az, amit szeretnénk játszani. Ahogy ezen a mérkőzésen, úgy ősszel is olyan játékosok mutatták meg másik arcukat - küzdeni akarás, futásmennyiség -, akiknek eddig nem feltétlenül ez jellemezte a játékukat. 

Van-e hiányérzete?

- Amit szakmailag fél év alatt elérhettünk, az sikerült, hiszen a tabellán elfoglalt helyezésről már beszéltünk, állunk a kupában, és jó esélyünk van a legjobb nyolcba kerülésre is. Saját nevelésű fiatalokra építünk, és ez a fiatal átlagéletkorú csapat elbírta azt is, hogy a sérülések sajnos nem kerültek el bennünket sem. Összeraktunk egy szerethető csapatot, amely folyton győzelemre törekszik, meccsenként átlagosan két és fél gólt szerez - a legtöbbet a mezőnyben -, amikor pedig nem is feltétlenül döntő a fölényünk, akkor is kiharcoljuk a győzelmet. Hiányérzetem abban akad, hogy talán még mindig nem hisznek bennünk annyian, mint szeretnénk. Köszönjük azoknak, akik bizalmat szavaztak nekünk a kiesés után, szeretnénk, ha tavasszal még többen találnának vissza a lelátóra, mert ezek a srácok még több drukkert érdemelnének a stadionban is. Tudjuk, hogy a játékunk még messze nem tökéletes, de a fejlődés egyértelműen látszódott.

Talán az eddigiek is mutatják, hogy amit megígérünk, azt betartjuk, és a szurkolóink további kiszolgálásán pedig folyamatosan dolgozunk.

A jegyárakat nagyon kedvezményesen alakítottuk ki, a legnépszerűbb sportcsatornán elindítottuk az MTK TV-t, a napokban adtuk át a futballklub mai kor igényeinek megfelelő, megújult honlapját, élőben streameljük a csapat televízióban nem látható idegenbeli mérkőzéseit, a webshopunk pedig folyamatosan bővülő kínálattal próbálja kiszolgálni a szurkolói igényeket. Kérem, szavazzanak nekünk bizalmat, hogy 2020 egy olyan esztendő lehessen a klub életében, amikor közösen térhessünk vissza oda, ahol a helyünk van. Ezúton kívánok minden egyes szimpatizánsunknak békés karácsonyt, boldog Hanukát, valamint sikerekben teli új évet! 

Neked ajánljuk
Átigazolások
Fradi
Raul Gustavo
A Corinthians már bejelentette, hogy Raul Gustavo orvosin vesz részt az FTC-nél, és azt követően aláírhat a magyar bajnokhoz.
Fradi
Raul Gustavo
A Csakfoci korábban beszámolt róla, hogy Raul Gustavo a Corinthiansból a Fradiba szerződhet. Az Üllői129 szerint a brazil játékos már meg is érkezhetett Budapestre.
ETO
Zeljko Gavric
A győriek szerződtették a dunaszerdahelyi DAC támadóját, Zeljko Gavricot.
Tovább az összes átigazoláshoz