Fotó: www.skysports.com

Moniz fellépése nem meglepetés: Fradi-edzőként és Hollandiában is beleállt, ha rasszizmust tapasztalt

Ricardo Moniz még Fradi-edzőként, 2013-ban is kilátásba helyezte a levonulást, és Hollandiában is volt részese rasszista esetnek, ahol kiemelte a játékvezető bátor döntését.
Budai László 2022. október 26., szerda 12:55
Fotó: www.skysports.com
Ricardo Moniz még Fradi-edzőként, 2013-ban is kilátásba helyezte a levonulást, és Hollandiában is volt részese rasszista esetnek, ahol kiemelte a játékvezető bátor döntését.
Szerző: Budai László 2022. október 26., szerda 12:55

Továbbra is tart a Zalaegerszeg-Honvéd NB I-es bajnoki utóélete. Mint ismert, a találkozó közben Ricardo Moniz felment a pályára, és szóvá tette Bognár Tamás játékvezetőnek a vendégszurkolók rasszista megnyilvánulásait, erre a bíró kiállította a trénert, aki lehívta a csapatát a pályáról. A találkozó később folytatódhatott, az esetet az MLSZ még vizsgálja, de az biztos, hogy Monizt egy hónapra eltiltották.

Amikor Moniz a bírót dicsérte

Ricardo Moniznak már több hasonló mérkőzésben is volt része edzői karrierje során. 2019 novemberében a holland másodosztályú Excelsior edzője volt, amikor a Den Bosch elleni bajnokin csapata csatárát, Ahmad Mendes Moreirát találták meg rasszista bekiabálásokkal a szurkolók. Igaz, ott nem kellett fellépnie, a bíró ugyanis magától félbeszakította a találkozót, a játékos dühösen, könnyek között jött le a pályáról - írta akkor a Skysports.

Laurens Gerrets játékvezető az eset kapcsán úgy nyilatkozott, hogy aggódott Moreira biztonságáért, aki túlságosan is zaklatott volt ahhoz, hogy folytassa a játékot. A bíró az Excelsiorra bízta a döntést, hogy folytatják-e a játékot, a csapat pedig úgy döntött, hogy játsszák le a meccset.

Az Excelsiort irányító Ricardo Moniz akkor elégedetten beszélt a bírói stáb ténykedéséről.

- A játékvezető a saját kezdeményezésére döntött így, és nem azért, mert mi kértük. Szerintem ez egy nagyon jó és bátor intézkedés volt tőle - utalt a De Telegraafnak arra, hogy a játékot megállította, és egyeztetett a csapatokkal. Moniz már akkor visszautalt magyarországi tapasztalataira.

- Láthatjuk, hogy a szélsőjobboldal Hollandiában is létezik, és szintén a lelátón van - folytatta. - Ezek az emberek őrültek, és nagy baj van a fejükben. Az FC Den Bosch-nak tényleg tennie kell valamit ezzel, klubként nem lehet figyelmen kívül hagyni.

- Ha megpróbálják ezt az asztal alá söpörni, akkor csak rosszabb lesz. Magam is tapasztaltam ilyet a múltban, amikor Magyarországon és Lengyelországban voltam edző. Korábban sokkal több ilyen eset történt.

- Akkor megkerestem az ottani szurkolóinkat, és beszéltem velük, ez az egyetlen módja annak, hogy ezt kezeljük. A klubok gyakran túl lazák és gyávák ehhez, de edzőként és játékosként is kell bátorság, hogy elmenj a szurkolókhoz, és beszélj azokkal, akik ilyen dolgokat csinálnak.

Az akkor érintett Moreira a mérkőzés után nekiment az ellenfelet irányító Erik van der Vennek, akiről azt állította, hogy "szánalmas embernek" nevezte őt.

- Azt mondta, hogy szánalmas vagyok. Azt gondolja, hogy ezt el kell fogadnunk 2019-ben? Inkább a játékról beszélek, de csak dühös és csalódott vagyok, hogy ennek még mindig meg kell történnie - mondta Moreira, igaz, Van der Ven mással magyarázta szavait.

- Ezt nem arra értettem, hogy támadásnak érezte az esetet, hanem arról, hogy a gólja után provokatívan viselkedett a szurkolóinkkal. Nem gondolom, hogy ez okos dolog volt azután, hogy a meccset egyszer már félbe kellett szakítani - utalt a tréner arra, hogy Moreira a meccs folytatása után gólt szerzett, és a füléhez tette a kezét provokálva a drukkereket.

Az ominózus gól, alatta pedig az azt megelőző eset, ami miatt félbeszakadt a találkozó

A történtek után a Den Bosch több szurkolóját is eltiltotta a mérkőzések látogatásától. Moreira mellett kiállt többek között honfitársa, Memphis Depay, míg a holland válogatott észtek elleni meccsén Wijnaldum, valamint Frenkie de Jong üzent neki.

Az eset arra késztette a kormányt, hogy 14 millió eurót különítsen el a futballban tapasztalható diszkrimináció elleni küzdelemre. Emellett létrehoztak egy applikációt, amelyen a szurkolók a mérkőzéseken bejelenthetik a rasszista eseteket, ekkor a stadion koordinátora azonnal riasztást kap, majd a mérkőzésen dolgozó stewardokkal együttműködve azonosítják a tettest. A szövetség áttekintést kap az incidensekről, és továbbíthatja a jelentéseket a diszkriminációval foglalkozó különleges ügyésznek.

Magyarországon is kilátásba helyezte már egyszer a levonulást

2013-ban Magyarországon is volt már hasonló szituációban Moniz, akkor a Ferencváros edzőjeként a Haladás huhogó szurkolóira akadt ki. A Bors akkori cikke szerint Moniz a játékvezető ténykedését is bírálta, amiért nem alkalmazta a háromlépcsős szabályt, ami rasszista, diszkriminatív bekiabálások esetén a mérkőzés megszakítását, felfüggesztését, beszüntetését írja elő.

- A szurkolókat el kell marasztalnom, a huhogást nem tudom megérteni - mondta Moniz.

A játékvezető azt mondta, érti a problémát, de nem tud mit csinálni, nincs eszköze ez ellen, ez elfogadhatatlan. A futballistákat meg kell védeni, a játékvezető dolga, hogy a verbális támadásokat is úgy büntesse, mint a szabálytalanságokat. Legközelebb levonulunk a pályáról, ha huhogás lesz!

Olvastad már?
A ZTE közleményben reagált Moniz büntetésére: "A játékosok és a klub munkatársai is a vezetőedző mellett állnak"
Dragóner Attila sportigazgató bízik benne, hogy megerősödve kerülnek ki a jelenlegi helyzetből.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Kerkez: irány az MU?
A magyar válogatott játékos édesapja éppen most fotózkodott a Kerkez iránt állítólag érdeklődő MU menedzserével, Erik Ten Haggal.
MLSZ
Szélesi Zoltán
A Csakfoci információja szerint Szélesi léphet feljebb és ő veheti át az U21-es válogatott irányítását Gera Zoltán távozása után.
Vasas
Gera az új edző
Desits Szilárd távozik az angyalföldiektől, a csapatot Gera Zoltán irányítja a jövőben - jelentette be a klub.
Tovább az összes átigazoláshoz