Nem sikerült békésen elválni: Guzmics beperelte a Mezőkövesdet - részletek

Jogi útra terelte a Mezőkövesdnél történt szerződésbontását Guzmics Richárd, a borsodiak korábbi játékosa. A klub többhavi fizetéssel tartozik a magyar válogatott labdarúgónak, aki ezért az ügyvédjével együtt munkaügyi bírósághoz fordult.
Csakfoci Admin 2021. április 7., szerda 11:00
Jogi útra terelte a Mezőkövesdnél történt szerződésbontását Guzmics Richárd, a borsodiak korábbi játékosa. A klub többhavi fizetéssel tartozik a magyar válogatott labdarúgónak, aki ezért az ügyvédjével együtt munkaügyi bírósághoz fordult.
Szerző: Csakfoci Admin 2021. április 7., szerda 11:00

Február közepén a csakfoci.hu elsőként számolt be arról, hogy Guzmics Richárd távozhat Mezőkövesdről. Az akkori információink szerint az elválás előzetesen nem ígérkezett könnyűnek, hiszen hosszabb ideje zajlottak az egyeztetések a távozás feltételeiről. Nos, úgy tűnik, egy fejezet biztosan lezárult a játékos életében, azaz távozott a matyóföldiektől.

Információink szerint azonban a felek nem közös megegyezéssel “szakítottak”, Guzmics azonnali hatállyal, egyoldalúlag felmondta a szerződését, aminek oka az volt, hogy álláspontja szerint tavaly szeptember óta jelentős fizetéssel tartozik neki a klub. Úgy tudjuk, a játékos képviselője már hivatalos felszólítást is intézett a borsodi klub felé, a kövesdiek ennek azonban csak részben tettek eleget, ezért a magyar válogatott hátvéd munkaügyi pert indított a korábbi munkáltatója ellen.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a labdarúgót, aki elismerte a szerződésbontás tényét.

- Az elmúlt időszakban felreppentek olyan hírek, miszerint nem voltam egészséges. Ezzel ellentétben jelenleg szabadon igazolhatóként csapatkeresésben vagyok. Szeretnék még NB I-es csapatban futballozni, hiszen képesnek érzem magam arra, hogy megfeleljek a kihívásoknak, motiváltan, száz százalékig egészségesen játsszak évekig - mondta a csakfoci.hu-nak a 33 éves, 28-szoros válogatott hátvéd, aki hozzátette, a vitás ügyével nem szeretne bővebben foglalkozni, az ügyvédje intézi az ezzel kapcsolatos dolgokat.

Megkeresésünkre a jogi képviselője, Dr. Dányi Szilárd tájékoztatta honlapunkat arról, mi az ő álláspontjuk a tervezett lépésekről, a fejleményekről.

- A sajtóban megjelenttel ellentétben nem került sor közös megegyezéssel szerződésbontásra. Ügyfelem, Guzmics Richárd azonnali hatállyal felmondta a munkaszerződését a Mezőkövesd Zsóry FC Kft-vel, mivel a klub több hónapnyi bérével tartozik neki, és ezt a felszólító levél ellenére csak részben egyenlítették ki - kezdte a csakfoci.hu-nak Dr. Dányi Szilárd, majd azt is elmondta, két munkaügyi per zajlik párhuzamosan. - Egyrészről a Mezőkövesd indított egy pert Richárd ellen, ugyanis szerintük a játékos jogellenesen mondta fel a szerződését. Másrészről pedig a játékos az elmaradt jövedelmét és kártérítést követel a klubtól. A kártérítés alapja, hogy a klub megpróbálta ügyfelemet ellehetetleníteni és olyan méltánytalan helyzetbe hozta, amely miatt neki csak egy lehetősége maradt, mégpediglen az, hogy felmondja a szerződését.

Az ügyvéd azt is elmondta, mindkét fél már beadta a keresetét a bírósághoz. Hozzátette, az MLSZ a munkaügyi jogvitákban nem jár el, mivel ezt a szövetségi szabályzat kizárja.

- Beadtuk a keresetet, melyet befogadott a bíróság és azt megküldte a mezőkövesdi klubnak, de még nem kaptuk meg a mezőkövesdiek válaszát. A Mezőkövesd által indított részben a bíróság megküldte a klub keresetét, melyre mi már beadtuk az ellenkérelmünket. Amennyiben a felek nem kötnek egyezséget az eljárás alatt, abban az esetben nyilvánvalóan a bíróság nem fog tudni olyan döntést hozni, ami mindkét félnek elfogadható lesz. Ezért nagy valószínűséggel valamelyik fél meg fogja fellebbezni az elsőfokú ítéletet, azaz várhatóan másodfokon fog eldőlni jogerősen az ügy, ami miatt a per ebben az esetben kb. két évig is eltarthat. Ami az MLSZ-t illeti, a munkaügyi vitában nem fog eljárni, mivel a NYIÁSZ (Nyilvántartási, igazolási, átigazolási szabályzat - a szerk.) rögzíti, az ilyen jogi vitákban nincs kompetenciájuk. Éppen ezért jelen ügyben egyedül a munkaügyi bíróság a hatáskörrel rendelkező fórum - zárta szavait az ügyvéd.

Természetesen megkerestük a Mezőkövesd sajtóosztályát, ott azonban annyit mondtak, hogy nem kívánnak reagálni a történtekre.

LENKÓ PATRIK

TOVÁBBI EXKLUZÍV HÍREKÉRT KÖVESD A CSAKFOCI.HU-T A FACEBOOKON IS:

Neked ajánljuk
Átigazolások
BVSC
Szekeres Tamást nevezhetik ki
Információink szerint a jövőben Szekeres Tamás felelhet a BVSC-nél lévő szakmai munkáért.
Ferencváros
Arbër Hoxha
Az ulloi129.hu szerint valóban a klub látókörében van a horvát lapok által a Fradival szóba hozott Slaven Belupo-szélső, Arbër Hoxha.
Légiósok
Gulácsi Péter
A kispadra szorult Gulácsi Péter "elgondolkodik a jövőjéről" az RB Leipzignél - írja a német Kicker.
Tovább az összes átigazoláshoz