Fotó: www.mezokovesdzsory.hu/Gál Péter

Interjú: "Néhány játékos lelkileg már nem volt túl jó állapotban" - az EL-be tartó Mezőkövesdnél döbbenettel olvasták az UEFA tervét

Huszonöt fordulót követően az NB I harmadik helyén áll a Mezőkövesd Zsóry FC, amely így történelme során először kvalifikálhatja magát a nemzetközi porondra. A borsodiak szakmai igazgatója, Tóth László egyáltalán nem tartaná igazságosnak, ha az esetleges befejezetlen szezon után az UEFA az együtthatók alapján döntene az európai kupahelyekről. A kövesdi szakember a csakfoci.hu-nak adott interjújában beszélt a bércsökkentés kérdéséről, a nyári erősítésekről és az EL-reményekről.
Nyikes Zoltán 2020. április 25., szombat 9:14
Fotó: www.mezokovesdzsory.hu/Gál Péter
Huszonöt fordulót követően az NB I harmadik helyén áll a Mezőkövesd Zsóry FC, amely így történelme során először kvalifikálhatja magát a nemzetközi porondra. A borsodiak szakmai igazgatója, Tóth László egyáltalán nem tartaná igazságosnak, ha az esetleges befejezetlen szezon után az UEFA az együtthatók alapján döntene az európai kupahelyekről. A kövesdi szakember a csakfoci.hu-nak adott interjújában beszélt a bércsökkentés kérdéséről, a nyári erősítésekről és az EL-reményekről.
Szerző: Nyikes Zoltán 2020. április 25., szombat 9:14

"Nem akarunk semmilyen érzelmet generálni és beszédtémát adni..."

Múlt hét szombaton jelentették be, hogy Mezőkövesden is elkezdődtek a kiscsoportos edzések. Mik az elmúlt egy hét tapasztalatai?

- Ez egy speciális helyzet minden csapat számára, hiszen az elmúlt évekhez, évtizedekhez képest szokatlan módszer alapján kell dolgozniuk az edzőknek és a játékosoknak is. Nyilván korábban is előfordult már, hogy egyéni képzés keretein belül egyszerre csak 4-5 labdarúgóval foglalkoztunk, de ez sokkal ritkábban fordult elő mint jelenleg, amikor minden nap ilyen formában zajlanak az edzések. Viszont nagyon fontos volt, hogy elkezdjük, mert

néhány játékos már lelkileg és pszichésen sem volt túl jó állapotban, mivel hozzászoktak, hogy ebben az időszakban dolgoznak, mérkőzéseket játszanak, a bezártság pedig sokakat frusztrált.

Mindenki örült, hogy találkozhatott a társakkal, még akkor is, ha egyesek csak távolról látták egymást a több pályán zajló munka miatt, de láthatóan feldobódtak. Úgy érezzük azonban, hogy ezt hosszútávon nem lehet működtetni, hiszen taktikai elemeket nem lehet gyakorolni, bízunk benne, hogy amennyiben folytatódik a bajnokság, minél hamarabb enyhítenek a korlátozásokon és mindenki együtt edzhet.

Számos magyar együttesnél jelentettek már be bércsökkentést, a Mezőkövesdről azonban ezzel kapcsolatban nem lehetett még hallani semmit.

- Ezt a csapat belügyének tekintjük, nem szeretnénk erről a nyilvánosság előtt beszélni akkor sem, ha csökkentünk és akkor sem, ha minden marad a régiben. Nem akarunk semmilyen érzelmet generálni és pénzügyekkel kapcsolatos beszédtémát adni a társadalom számára.

Viszont azt hallani, hogy felbontották az összes utánpótlásedző szerződését, ezzel is csökkentve a kiadásokat.

- Ők jelen pillanatban nem tudják ellátni a munkájukat, ezért ideiglenesen elváltak az útjaink, de amint újraindulnak az edzések, visszaáll minden az eredeti kerékvágásba.

Érzékelhetőek már a koronavírus-járvány miatti negatív gazdasági hatások? Hogyan viszonyulnak a szponzorok a jelenlegi helyzethez?

- Már eltelt 1 hónap, amióta az utolsó mérkőzést lejátszottuk, de egyelőre a szponzoraink teljesen normálisan viszonyulnak hozzánk. Véleményem szerint abban az esetben lesz érzékelhető negatív hatás 2-3 hónap múlva, ha nem indul újra a bajnokság. Itt azonban szeretném kiemelni, hogy a klub gazdasági ügyeivel nem én foglalkozom, de mint szakmai igazgató, egyelőre sem pozitív, sem negatív hatást nem érzékeltem.

"Ha nem változna a keret, akkor is erős csapattal tudnánk nekivágni az EL-nek"

Kijelenthető, hogy a Mezőkövesd stabilan fog kijönni a jelenlegi helyzetből?

- A magyar labdarúgás az elmúlt években stabil lábakon áll, persze nem Angliához vagy Spanyolországhoz, hanem a szomszédos országokhoz viszonyítva. Olvashatjuk, mekkora problémák vannak például Szlovákiában, Romániában, vagy éppen a jugoszláv utódállamokban, de én azt gondolom, hogy nem feltétlenül csak a koronavírus okozta ezt a válságot náluk, mert korábban sem voltak stabil helyzetben. Ami talán pozitív lehet, hogy rengeteg játékos lesz a piacon, akiket jóval kedvezőbb feltételek mellett tudják szerződtetni a magyar csapatok. Nagyobb választási lehetőség lesz, de az kérdéses, hogy a szponzorok mennyire sínylik meg a jelenlegi szituációt. Minden magyar klubnak más és más típusú támogatója van, ezeket a cégeket a válság megerősítheti, valakit szegényebbé, vagy akár tönkre is tehet és nem vállalhatja azt, hogy a profi futballt támogassa.

Reményeink szerint a Mezőkövesd stabil NB I-es csapat maradhat a következő években is.

Önök is érdeklődtök a piacon olyan játékosok iránt, akiket a koronavírus megjelenése előtt nem feltétlenül lett volna lehetőségük leigazolni?

- A piacon mindig nyitott szemmel járunk, egyelőre tájékozódunk és kivárunk, hiszen nekünk is tudnunk kell, hogy milyen lehetőségeink lesznek a nyári, őszi, illetve téli hónapokban. Nem az a kategória leszünk, akiket a válság megerősít, ezért akkor is nagyon boldogok leszünk, sőt, az a legfőbb vágyunk, hogy a jelenlegi keretünket egyben tudjuk tartani, és esetleg egy-két játékossal tudnánk még erősíteni.


Kuttor Attila és Tóth László (jobbra) vitája a már visszavonult Kassaival. Fotó: www.mezokovesdzsory.hu/Gál Péter

Még februárban ön azt nyilatkozta, hogy előre gondolkodva már megkezdték a tárgyalásokat a nyári erősítésekkel a nemzetközi szereplés reményében. A koronavírus milyen hatással volt ezekre a tárgyalásokra?

- Nem akadtak meg ezek a tárgyalások, jelenleg is tartjuk a kapcsolatot a kiszemeltekkel. Itt is kivárunk, voltak már egyeztetések a klubtulajdonosokkal, menedzserrel élő szerződéssel rendelkező játékosról, és olyan labdarúgó is akad, akivel elviekben megállapodtunk, nekünk kell már csak véglegesíteni az üzletet.

Úgy építettük a keretünket, hogy elmondhatjuk, ha semmi nem változna, már akkor is egy erős csapattal tudnánk nekivágni a következő bajnokságnak és reményeink szerint az Európa Ligának is.

Nálunk bármilyen érkező csak még tovább erősítené a keretünket, de amint említettem, akkor sem esünk kétségbe, ha nem lesz változás.

Egy játékost viszont név szerint említenék, korábban ugyanis beszámoltunk arról, hogy információink szerint a jelenleg a Hajduk Splittől csak kölcsönben lévő Dino Besirovicot nagy eséllyel véglegesen sikerül megszerezniük.

- Valóban minden papír elő van készítve ahhoz, hogy véglegesen is a mi játékosunk legyen, már csak a szignónk hiányzik a szerződésről, de még semmi sem biztos. Tudjuk a játékos és a horvát klub igényeit is, május 5-ig minden el fog dőlni.

"Döbbenettel olvastuk ezt a hírt, de..."

Mire lehet képes a Mezőkövesd az Európa Liga-selejtezők során?

- Itt meg kell említeni, hogy a jelenlegi keretünkből kevés játékosnak van nemzetközi tapasztalata, továbbá a szakmai stáb nagy részének is "csak" játékosként volt része európai kupasorozatban, így nekünk vezetőknek és edzőknek is mélyvíz lesz az esetleges EL. Bízunk benne, hogy kijutunk, mert a klub rászolgált és megérdemelné. Ez egy új élethelyzet lesz.

Nagyon boldogok lennénk már akkor is, ha egy fordulót sikerrel vennénk, de ez nagyban függ attól, milyen állapotban lévő klub kerül az utunkba, azaz a szerencsefaktornak is szerepe lesz.

Abban biztos vagyok, hogy a szakmai stáb Kuttor Attila vezetésével erőnlétileg és taktikailag is fel fogja készíteni a csapatot az EL-selejtezőre, és mindent meg fognak tenni a továbbjutásért. A csapat már nagyon összeszokott, Budu Zivzivadze egy éve érkezett és úgy érezzük, hogy már maximálisan beépült a csapatba, jól érzi magát Mezőkövesden. Jurina Marin fél éve érkezett, egyre jobban játszik, jobban együtt tud működni a középpályásokkal és a támadókkal is, ezért úgy gondolom, hogy az együttesünk akkor is tud lépni egyet előre, ha nem igazolunk senkit, mert a nemzetközi tapasztalat felvértezi majd őket, és a bajnokságban akár a jelenleginél is jobb eredményt érhetünk el.

Azt lehet tudni, hol fogadhatja az ellenfeleket a Mezőkövesd az EL-szereplés esetén?

- Egészen a playoffig játszhatjuk a saját stadionunkban a mérkőzéseket, ha a negyedik körre, vagy esetleg a csoportmérkőzésekre is sor kerülne, akkor szóbeli megállapodásunk van a DVTK-val, hogy az otthonukban lépnénk pályára.

Az UEFA állítólagos új terve a Mezőkövesd számára sem kedvezne. Biztosan olvasták, hogy nemzetközi sajtóhírek szerint létezik olyan tervezet az európai szövetségnél, amely nem a bajnoki tabellák, hanem az UEFA-együtthatók alapján határozná meg, kik induljanak a következő BL-, illetve EL-idényben, ha nem tudják befejezni a mostani szezont.

- Döbbenettel olvastuk ezt a hírt, de ez egyelőre nem több, mint egy felvetés. A magyar bajnokságban már lejátszották a meccsek 75 százalékát, tehát a tabella már elég jól tükrözi a kialakult erőviszonyokat, ez alapján pedig nem lenne igazságos, ha nem az eddig lejátszott találkozók alapján jelölnék ki a nemzetközi indulókat. Azt gondolom, hogy amikor az UEFA elbírálna egy-egy bajnokságot, akkor figyelembe venné a lejátszott meccsek százalékarányát is, és ez alapján hozna döntést, nem lenne törvényerejű minden bajnokságra az UEFA-koefficiens. A Fair Play szelleméről nem is beszélve, hiszen azok a csapatok, amelyek az elmúlt években kiharcolták a nemzetközi kupaindulást, már megkapták érte a jutalmukat.

Úgy gondolom, hogy az UEFA-együtthatók alapján hozott döntés talán azoknál a bajnokságoknál lehet opció, ahol holtverseny van a fontos helyekért, és nagyon sok forduló van még hátra.

Feltételezem, hogy az UEFA különböző módon oldaná meg ezt az egyes bajnokságoknál, és egyeztetnének a helyi szövetségekkel, amelyek vezetői pedig a klubok felé fordulnának, hogy elfogadják-e az eredményt az aktuális tabella alapján. De bízzunk benne, hogy erről nem fogunk beszélni a jövőben, folytatódni fog a bajnokság és le fog zárulni megfelelő keretek között.


Fotó: www.mezokovesdzsory.hu/Gál Péter

Visszatérve az NB I-re, Csányi Sándor a héten jelentette be, hogy legkésőbb június 13-ig folytatni kell a bajnokságot, ellenkező esetben berekesztik a küzdelmeket. Mi volt erre a klub reakciója?

- Két héttel ezelőtt, amikor a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke a klubok képviselőivel tartott videókonferenciát, már akkor is elhangzott ez a megállapítás, így minket ez nem ért váratlanul ezen a héten. Ami aggályos ezzel kapcsolatban, az a kölcsönjátékosok és azon labdarúgók helyzete, akik szerződése június 30.-ig érvényes, ezért vagy hosszabbítani kell velük 1 vagy 2 hónapot, vagy esetleg már a jövőre gondolva több évet is. Mi reménykedünk abban, hogy május végén elindulhat a bajnokság, mert akkor be lehetne fejezni június 30-ig.

A Mezőkövesd számára is negatívum lenne, ha nem lehetne folytatni a bajnokságot és a jelenlegi állást alapul állapítanák meg végeredményként? Hiszen ez 3. helyet és EL-selejtezőt érne.

- Mi mindenképpen egy százszázalékosan végigjátszott bajnokságban szeretnénk 3. helyezést elérni, illetve döntőt játszani a Magyar Kupában, hiszen azt se felejtsük el, hogy még ott is állunk.

A Magyar Kupában felmerült az a lehetőség, hogy semleges pályán, egy meccsen dőlnének el az elődöntők. Ez jó forgatókönyv?

- Ez is egy opció volt az MLSZ és a klubok közötti videókonferencián. Ott azt a választ kaptuk, hogy ha az eredeti, oda-visszavágós rendszer marad érvényben, akkor tulajdonképpen csak egy mérkőzéssel játszanánk többet, így ez nem feltétlenül bolygatná fel a versenynaptárat, de a szövetség partner mindenben és meghallgatja a kupában még álló csapatok véleményét.

"Ha a Mezőkövesd kijut a nemzetközi porondra, soha többet nem teszem fel a napszemüvegemet" - ezt ön nyilatkozta a csakfoci.hu-n tavaly év elején.

- Be fogom tartani, ígérem!

NYIKES ZOLTÁN

Neked ajánljuk
Átigazolások
Mezőkövesd
Cseri Tamás
Cseri Tamás az M4 Sportnak erősítette meg, hogy a következő szezonban, az NB II-ben is a Mezőkövesd játékosa lesz.
MTK Budapest
Szerződéshosszabbítás
Németh Krisztián 2025 nyaráig szóló szerződéshosszabbítást kötött az MTK-val.
Kecskemét
Szerződéshosszabbítás
Az NB I-ben idén debütáló, a klubot 2021 óta szolgáló Kersák Roland tovább gyarapíthatja lila-fehér mérkőzései számát, a kapus pénteken ismét elkötelezte magát a KTE mellett és új szerződést írt alá.
Tovább az összes átigazoláshoz