Interjú: "Ilyen meccsen még soha nem játszottam" - a Fradi egyik legfontosabb játékosa szerint nem a BL-csoportkör volt még a csúcs

Nem ő játszik a leglátványosabban, nem ő a gólfelelős vagy az, aki állandóan a gólpasszokat szállítja, mégis a Ferencváros egyik legfontosabb játékosává nőtte ki magát az elmúlt két évben. Az ukrán Ihor Haratin a csakfoci.hu-nak eddigi magyarországi tapasztalatairól, a BL-csoportkör tanulságairól, az eddigi legkeményebb ellenfélről, Szergej Rebrovról és egy friss, eléggé sáros élményéről is nyilatkozott. Interjú.
Dudás Gábor 2021. február 13., szombat 10:29
Nem ő játszik a leglátványosabban, nem ő a gólfelelős vagy az, aki állandóan a gólpasszokat szállítja, mégis a Ferencváros egyik legfontosabb játékosává nőtte ki magát az elmúlt két évben. Az ukrán Ihor Haratin a csakfoci.hu-nak eddigi magyarországi tapasztalatairól, a BL-csoportkör tanulságairól, az eddigi legkeményebb ellenfélről, Szergej Rebrovról és egy friss, eléggé sáros élményéről is nyilatkozott. Interjú.
Szerző: Dudás Gábor 2021. február 13., szombat 10:29

"Még az udvarunkban is jobb a talaj, mint itt"

Gondolom nem bántad volna, ha kimaradsz a Dorog elleni kupameccsből, vagy sárdagasztásból, ahol végül csereként játszottál.
- Nem, nincs erről szó, mindig örülök, hogy ha segíthetek a csapatnak. A feladatunk mindig, minden körülmények között a győzelem, nagyon meg akarjuk nyerni a Magyar Kupát idén, és nekem személyesen is nagyon fontos a végső siker.

Milyen volt ezen a pályán futballozni?
- Nehéz ezt leírni, a körülmények finoman szólva sem voltak a legideálisabbak a játékra, nem is nevezném a látottakat focinak, de miután a játékvezetők engedélyt adtak a találkozó megrendezésére, nem maradt más hátra, mint hogy profi sportolóként játsszunk, nekünk bármilyen időjárási körülmények között futballoznunk kell. Soha nem játszottam még ilyen meccsen, még kiskoromban, Ukrajnában sem. Itt egyébként is jobbak a pályák átlagosan, mint otthon, de őszintén szólva még az udvarunkban is jobb a talaj, mint itt volt… a lényeg az, hogy nyertünk. Hogy Botka Endre volt-e a legsárosabb? Nem, mindenki úgy nézett ki… (nevet).

Abszolút egyetértek egyébként Szergej Rebrovval, ez tényleg nem foci volt, és azt sem hiszem, hogy az ilyen meccs tetszik a szurkolóknak. Az ilyen mérkőzéseket vagy el kell halasztani, vagy másik helyszínen megrendezni.

Ez volt eddig a legrosszabb futballélményed Magyarországon?
- Érdekes tapasztalat volt, az biztos, de a legfontosabb a győzelem ebben a helyzetben is. Ilyen szempontból még pozitív élménynek is mondanám a dorogi találkozót.

Összességében milyen benyomást tett rád a magyar foci?
- Tetszik a magyar foci, az NB I, évről évre emelkedik a színvonal, a csapatok európai szinten vannak, a válogatott is jól teljesít, minden fejlődik, ez a legfontosabb.

Erre számítottál, mielőtt idejöttél?
- Hát persze! Amikor idejöttem, segíteni akartam a Fradinak bekerülni az Európa Ligába, aztán a Bajnokok Ligájába, ez sikerült is. Most tovább kell játszani és fejlődni.

Milyen egyébként a magyar foci, a magyar bajnokság megítélése kint Ukrajnában?
- Ahogy egyre több ukrán játszik az NB I-ben, egyre többen követik otthon is az itteni történéseket. Össze is hasonlítják az ukrán és a magyar focit. Nagyon jók Magyarországon a stadionok, nagyon sok szurkoló jár a meccsekre, ami nem igazán jellemező Ukrajnában...

A Fradi milyen erőt képviselne Ukrajnában egy Sahtarhoz vagy egy Dinamóhoz képest?
- Nehéz megmondani, a Dinamóval ugye nemrég játszottunk a BL-ben és összességében veszítettünk, de ha még egyszer találkoznánk, nem biztos, hogy ők nyernének. Szerintem nagyjából egy szinten vannak ezek a csapatok. A Dinamo elleni meccsek is nagyon jó tapasztalatszerzésnek bizonyultak, először játszhattunk a Bajnokok Ligájában, és bár az eredmény lehetett volna jobb is, de látszik, hogy van fejlődés a Fradinál, és ez mindennél többet ér.

Rebrovnál mutatkoztál be a Dinamo Kijev felnőttcsapatában. Milyen a viszonyod a szakvezetővel? Egyértelmű volt, hogy idejössz, amikor hívott?
- Az első meccsemet nála játszottam a Dinamónál, és amikor ideszerződtem, tudtam is, hogy mik a követelmények Rebrovnál. Edző-játékos viszonyunk van, mondhatni minden szempontból közös nyelvet beszélünk az edzővel, ami nagy segítség. Nem is volt kérdés, hogy ideigazoljak, amikor hívott. Tisztában voltam azzal, mire számíthatok a részéről és nagyon tetszik az, ahogyan dolgozik.

Ukrán játékosként mennyire vagy te Rebrov "hangja" a pályán? Vagy nincs ilyen megkülönböztetett szereped?
- Mivel Rebrov jól tud angolul, nincs szüksége ilyen segítségre a pályán nyelvileg, de egyébként sincs ennyire speciális szerepem, mindenkinek próbálok persze segíteni a pályán és azon kívül is.

Két éve, hogy itt játszol. Ki volt eddig a legkellemetlenebb ellenfeled a pályán?
- A Fehérvár ellen mindig nagyon nehéz meccseket játszunk, igen kellemetlen ellenfél a Vidi. Egy játékost külön nem is tudnék kiemelni, mindegyikükkel kemény csatákat vívunk.

Melyik gólodra, meccsedre vagy eddig itt a legbüszkébb?
- Ami szerintem a legfontosabb meccsem és gólom is volt, az a Molde elleni 3-3. Talán furcsa lehet, hogy egy 11-est emelek ki, de szerintem az volt az eddigi legértékesebb találatom.

Magadhoz képest elég sok gólt szereztél eddig az idényben. Ez nyilván köszönhető annak is, hogy te lövöd sokszor a büntetőket is. De mennyire volt rád jellemző akár fiatalabb korodban, hogy gólerős vagy? Nem akartál soha csatár vagy gólkirály lenni?
- Tényleg nem volt rám jellemző korábban sem a góllövés, mindig is olyan poszton játszottam, amelynél nem a gólszerzés az elsődleges feladat. Ebben az évadban aztán tényleg megindultak kicsit a számok, de nem amiatt, hogy esetleg támadóbb lenne a szerepköröm. Mindig is védekező középpályás voltam, csatár nem is akartam soha lenni, itt érzem magam a legjobban.

Mennyire tervezel hosszú távon a Fradinál?
- Most csak a Ferencváros számít, minden ide köt, szeretek itt futballozni.

Azért is kérdezem, mert állítólag rögtön az első itteni évadod végén a Bundesligából kerestek. Mennyire volt az komoly lehetőség? És a török Trabzonspor is hívott valóban? A BL-szereplés miatt mennyivel lett nagyobb az érdeklődés irántad?
- Nem könnyű ezt kommentálni, mert engem személyesen senki nem keresett egyik csapattól sem. Valószínűleg sokat jelentett nekem és a Fradi többi tagjának is, hogy játszottunk a BL-ben, de hivatalos megkeresést nem kaptam sehonnan.

Azzal, hogy a Bajnokok Ligájába jutottatok, egyfajta csúcsra értetek fel magyar szinten. Van innen felfelé vezető út még a Fradi számára?
- Szerintem igen, mindig van felfelé vezető út. Igyekszünk például a következő idényben is bejutni a csoportkörbe. Sok összetevője van a fejlődésnek és Rebrov tisztában van is azzal, mik azok a területek, ahol még előre tudunk lépni.

Sebességben mennyire volt más a BL-ben futballozni? Össze lehet egyáltalán hasonlítani az NB I-gyel?
- A BL-szereplés valóban a felső kategóriát jelenti. Nagyon más az iram, óriási tapasztalatot szereztünk ezeken a meccseken. Sokkal gyorsabban történik minden a pályán, nagyon mások az ellenfelek, a játék, sokkal, de sokkal gyorsabban kell meghozni a döntéseket. Az első meccs a Barcelona ellen különösen nehéz volt, mert addig ilyen szinten nem játszhattunk, az újdonság erejével hatott ránk a tempó és a színvonal.

Érdekes, amit mondasz, mert a Barcelona elleni első félidő az egyik legjobb játékrész volt, amit a Fradi a BL-ben játszott.
- Talán így volt, de azért a második sem volt rossz...az eredmény azért annyira nem tetszett, de tényleg jól játszottunk.

Felmerült, hogy magyar válogatott is lehetsz, hiszen részben magyar származású is vagy. Végül az ukrán válogatottban mutatkozhattál be. Szerinted beférnél a mieinkhez is?
- Már nem nagyon akarok erről beszélni, hiszen már négyszer pályára léphettem az ukrán csapatban.

A bajnokságot behúztátok már azzal, hogy a múlt hétvégén legyőztétek a Fehérvárt?
- Még nem, az utolsó meccsig úgy fogunk játszani, mintha semmi nem dőlt volna el. Még ha esetleg matematikailag meg is nyernénk addig az NB I-et.

DUDÁS GÁBOR

Köszönjük a tolmácsolást Pronyin Dmitrijnek!

Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Kerkez: irány az MU?
A magyar válogatott játékos édesapja éppen most fotózkodott a Kerkez iránt állítólag érdeklődő MU menedzserével, Erik Ten Haggal.
MLSZ
Szélesi Zoltán
A Csakfoci információja szerint Szélesi léphet feljebb és ő veheti át az U21-es válogatott irányítását Gera Zoltán távozása után.
Vasas
Gera az új edző
Desits Szilárd távozik az angyalföldiektől, a csapatot Gera Zoltán irányítja a jövőben - jelentette be a klub.
Tovább az összes átigazoláshoz