Ezért szakított a Fradi és Rebrov - exkluzív interjú az edző legfontosabb bizalmasával

Pénteken véget ért a Rebrov-korszak a Ferencvárosnál, az ukrán tréner lemondásával hivatalosan is szakítottak a felek. A háromszoros magyar bajnok, illetve BL- és EL-főtáblás ukrán tréner távozásával kapcsolatban sok hír és nyilatkozat is napvilágot látott, a kérdéses pontokat tette most tisztába Varga Sándor, aki több, mint két évtizede képviseli Rebrovot. A kárpátaljai születésű menedzser beszélt a szakításhoz vezető konfliktusokról, hogy voltak-e anyagi vitáik a feleknek, és az is kiderült, honnan vannak megkeresései a szakembernek. Interjú.
Dudás Gábor 2021. június 4., péntek 21:22
Pénteken véget ért a Rebrov-korszak a Ferencvárosnál, az ukrán tréner lemondásával hivatalosan is szakítottak a felek. A háromszoros magyar bajnok, illetve BL- és EL-főtáblás ukrán tréner távozásával kapcsolatban sok hír és nyilatkozat is napvilágot látott, a kérdéses pontokat tette most tisztába Varga Sándor, aki több, mint két évtizede képviseli Rebrovot. A kárpátaljai születésű menedzser beszélt a szakításhoz vezető konfliktusokról, hogy voltak-e anyagi vitáik a feleknek, és az is kiderült, honnan vannak megkeresései a szakembernek. Interjú.
Szerző: Dudás Gábor 2021. június 4., péntek 21:22

A Ferencváros hivatalos tájékoztatása szerint pénteken szakítottak a felek, Szergej Rebrov lemondott.

- Azzal kezdeném, hogy egy jó ügynök olyan, mint a jó játékvezető, vége a mérkőzésnek, és nem beszélnek róla, mintha nem is lett volna ott a bíró. Tehát jól végezte a munkáját. Valahol ilyen az ügynöki munka is. De van, amikor meg kell szólalni, mert a szurkolók és mindenki megérdemli, hogy első kézből, hiteles információt kapjon - mondta Varga Sándor, Szergej Rebrov menedzsere a csakfoci.hu-nak.

Nagyon jól ismerem Rebrovot, több mint 20 éve vagyok a menedzsere. Amikor megkereste a Ferencváros, az volt az első kérdése, hogy el lehet-e érni eredményt? El tudunk-e jutni valamelyik európai kupába? És érdekes volt az első változtatása is a szerződésével kapcsolatban, aminek ugye eredetileg június végén lett volna vége, de azt mondta, hogy tegyük augusztus elsejére, mert akkorra eldől, hogy bejutunk-e az Európa Liga-csoportba, vagy a BL-be. Ha ez nem sikerül, nem akar maradni. Az első találkozásakor Kubatov Gáborral rögtön kialakult a személyes szimpátia, azonnal megértette, hogy a Ferencváros elnöke is ebbe az irányba gondolkodik, akkor azt mondta, hogy jó, akkor leszek a Fradi edzője. Mert a tárgyalás elején azért 50-50 százalékot adtam arra, hogy eljön Magyarországra.

Tehát ez a cél, ez az orientáció, ez a siker, ez a dolog volt a sarkalatos a döntésben, abszolút nem volt szó pénzről. Ezt csak azért emelem ki, mert most a pénzről szólnak a hírek.

Rebrov egy nagyon szerény fizetést kapott, ahhoz képest, amit Szaúd-Arábiában keresett, vagy ahhoz képest is, amit a Fradi előző edzője kapott. Úgy állapodtak meg, hogy ha sikert és pénzt hoz a klubhoz, akkor abból ő is részesül. Nem mellesleg még a Tottenhamnél hasonló szerződése volt, ilyenkor pedig mindkét fél motivált a sikeres munkára. És ebben a Fradi abszolút partner volt. Elárulok egy titkot, amiről még Szergej se tud: egyszer megkérdeztem Kubatov Gábort, zavarja-e az, hogy ekkora prémiumot kap az edző? Esetleg változtassunk-e a szerződésen, hogy kisebb legyen a bónusz? Az elnök úr ezt elutasította, azt mondta, hogy „szó se lehet róla, nagyon örülök, hogy fizethettem”. Mert ugye siker volt és az pénzt hozott a klubnak is. Úgy tudom, hogy még a takarító is kapott a prémiumból - tehát itt mindenki a sajátjának érezhette ezt a sikert.

A pénz semmiféle ok nem volt a válásra.

Akkor min múlott az, hogy Rebrov maradjon? Vagy ez akkor már korábban eldőlt?

- Arról volt szó, amiről Szergej is nyilatkozott, de konfliktusok és nehézségek nélkül nincs siker. Ott van Andrej Kancselszkisz, aki volt a játékosom, ő mesélte, hogy a Manchester Unitednél rendszeresen „bunyózott” Ferguson is a játékosokkal, volt olyan is, hogy Mark Hughes vissza is ütött… vagy amikor Beckhamnek felhasadt a szemöldöke egy eldobott cipőtől. Nos, az a cipő Ferguson ökle volt…de amikor kilépett az öltözőből, azt mondta, hogy szuper játékosaim vannak, igazi profik és jól vagyunk. De ez csak egy példa.

Igen, voltak konfliktusok, és amikor egy kicsikét több gyűlt már össze, akkor februárban szólt nekem Szergej, hogy jelezzem az elnök úrnak, hogy ezekkel a dolgokkal ő már nem ért egyet, és úgy érzi, hogy nem tudja tovább folytatni, nézzenek új edzőt.

Ez az, amit ő is említett a napokban, az átigazolásokkal kapcsolatban, hogy nem értett egyet bizonyos lépésekkel?

- Sok minden volt, ami összegyűlt, és akkor, februárban úgy érezte, hogy jobb lesz elmenni, és szólunk is időben. De nem azt mondta nekem Szergej, hogy „keress nekem egy jobb csapatot, több pénzzel”, és cserbenhagyjuk a Fradit. Ezt Kubatov Gábor is értékelte és meg is értette, bár nagyon sajnálta. Történt mindez úgy, hogy abban az időben, amikor ez történt, Rebrovnak volt egy ajánlata, ahol ötszörös fizetést kapott volna az itteni béréhez képest, de nem akarta idő előtt elhagyni a Ferencvárost. De volt szakmailag is sokkal magasabb szintű bajnokságból ajánlata, illetve egy érzelmileg is nagyon fontos megkeresése, de egyikre sem mondott igent.

Gondolom, utóbbi esetben a Dinamo Kijevről beszélünk.

- Igen. De Rebrov nem akart csak úgy lelépni a csapattól.

A klub pedig közben el kezdte keresni az új edzőjét. Ami teljesen normális ebben a helyzetben. Tehát mindkét fél igazat mond, valóban így zajlottak le az események.

Persze szomorú, ami történt, azt aláhúzom, és az is nagyon fontos, hogy Szergej nagyon jól érezte itt magát, összebarátkozott például a szurkolókkal is, akik sokszor megállították az utcán, fotókat készítettek vele, de a családja is élvezte az itteni életet. Mindkét fél sajnálja, hogy nem lett végül folytatás, de néha tényleg nehéz kezelni a nagy sikert. És itt alá szeretném húzni az én szerepemet is: szerintem gyenge munkát végeztem.

Mire gondol?

- Gyenge munkát végeztem, mert pont ez lett volna a feladatom, hogy ilyen szituációkban, amikor megvan a fantasztikus siker, és ott vannak a torlódások, akkor segítsek. Úgyhogy magamnak is szeretnék egy nagy mínuszt betenni amiatt, hogy nem tettem meg mindent, ezeket a dolgokat lehetett volna jobban is kezelni, mind a két oldal részéről, és ahogy Kubatov Gábor is mondta, nem volt olyan konfliktus, amit nem lehetett volna kezelni. Úgyhogy legyek én a hibás, jó…?

Rebrov és Kubatov Gábor végül le tudott ülni a végén és megbeszéltek mindent?

- Ez végül nem történt meg, mert Szergej időközben elutazott, és bár szó volt arról, hogy esetleg kirepülünk hozzá, de légiközlekedés nincs jelenleg Kijev és Budapest között. A beszélgetés végül nem zajlott le, de korrektül elváltak a felek. Hangsúlyozom, hogy a Ferencváros mindvégig tisztességesen járt el az ügyben, az ideérkezése óta és az elválás előtti időszakban is. Abszolút mindent megtettek azért a klubnál, hogy Szergej sikeres legyen. A végén már ők sem tudtak mit tenni, de történt már ilyen az Arsenalnál és a Manchester Unitednél, a Real Madridnál és a Tottenhamnél is.

A konfliktusok mellett mi vezetett még Rebrov távozásához? Motivált volt még?

- Ő egy abszolút munkamániás edző. Jól jellemző eset volt, amikor én is a Ferencvárossal repültem Moszkvába, a CSZKA elleni meccsre, mellé ültem a repülőn, de csak öt percet tudtunk beszélgetni, amikor elővette a laptopot, azt mondta, hogy még egyszer megnézi a CSZKA játékát, mert meg akarja verni őket másnap. És megverte. De meg akarta ő verni a Juventust is és közel is állt a pontszerzéshez. Benne végig megvolt a motiváció, mint ahogy most is, és biztos, hogy ki tudott volna még hozni a csapatból valamit.

Mit lehet tudni, most milyen lehetőségek állnak most Rebrov előtt? Lehetett hallani sok csapatnevet a Fenerbahcétól a Tottenhamen és az ukrán válogatotton keresztül egészen az arab világig.

- Az ukrán válogatott hívása valós, az ukrán szövetség elnöke itt volt a Puskás Aréna megnyitóján is, ott is szólt például nekem, hogy ha elmenne Sevcsenko - mert szó volt ugye a Milánról -, akkor csakis Rebrov lehet a következő kapitány - és erről tudott Sevcsenko is, Kubatov Gábor is. És azért ha egy ország válogatottja hív egy edzőt, akkor az már több, mint egy klub, ott a hazád szolgálatáról van szó. Tudtuk, hogy ha esetleg ez megtörténik, akkor Szergej elmegy.

És biztos vagyok benne, hogy Kubatov úr nem kért volna a szerződésbontásért pénzt, mint ahogy most sem kért.

Ami a Tottenhamet illeti, a mai napig nagyon jó a kapcsolatom a londoni klub elnökével, Daniel Levyvel, amikor Budapesten járt, mondtam neki, hogy Szergej nagyon jól dolgozik a Ferencvárosnál. És tényleg fölmerült az ottani szerepvállalása, és többször beszéltünk is róla, és még most is beszélünk. Tehát ez sem egy kacsa. Mint ahogy az sem kizárt, hogy az arab világba igazol majd újra. Van legalább nyolc aktuális ajánlatunk, mint ahogy rendszeresen voltak ajánlataink az elmúlt másfél évben is. De akkor egyszer sem mondta Rebrov, hogy „na, most menni kell”.

DUDÁS GÁBOR

Neked ajánljuk
Átigazolások
Fradi
Henry Wingo
A Csakfoci úgy tudja, hogy Henry Wingo nyártól jó eséllyel az MLS-ben szereplő Austin FC-ben folytathatja pályafutását.
BVSC
Lemondott a vezetőedző
Az NB II-es BVSC-Zuglót irányító Szekeres Tamás hétfőn lemondott vezetőedzői tisztségéről. A szakember november végén vette át az együttest, amely jelenleg a másodosztály 15. helyén áll. (hunfoci.hu)
Mezőkövesd
Változások
Komoly változások lesznek az NB I-ből kieső Mezőkövesdnél.
Tovább az összes átigazoláshoz