Fotó: MTI

BL-selejtezők: A lengyelek a Fradival példálóznak a “lehetetlen küldetés” előtt - 3,5 %, akinek összejön

A próbálkozók 3,5 százalékának sikerült eljutni az első selejtezőkörből a csoportkörig a Bajnokok Ligájában. A lengyelek szerint ezért lehetetlen küldetés vár a Lech Poznanra.
Budai László 2022. július 5., kedd 14:12
Fotó: MTI
A próbálkozók 3,5 százalékának sikerült eljutni az első selejtezőkörből a csoportkörig a Bajnokok Ligájában. A lengyelek szerint ezért lehetetlen küldetés vár a Lech Poznanra.
Szerző: Budai László 2022. július 5., kedd 14:12

Lengyelországban is nagy várakozás előzi meg a Bajnokok Ligája indulását, az Ekstraklasa bajnoka, a Lech Poznan ugyanis már ma megkezdi szereplését, az első selejtező odavágóján hazai pályán fogadja az azeri Qarabagot. Az egyik lengyel honlap, a sportowefakty.wp.pl azt vette végig, mennyire számít lehetetlen küldetésnek egy első selejtezőkörből induló együttesnek, hogy eljusson a csoportkörbe. Írásukban ijesztően alacsony esélyekről és a szintén az első körből rajtoló Fradiról is szót ejtenek.

Az egyik legrosszabb előjelek

Szintén hasonlóság a lengyel és a magyar bajnokság között, hogy mindkét pontvadászatból háromszor sikerült eddig elérni a BL-t: a Legiának 1996-ban és 2016-ban (utóbb Nikolics Nemanjával), míg a Widzew együttesének 1997-ben. (Nálunk a Fradinak sikerült kétszer (1996, 2021), valamint a DVSC-nek egyszer (2010).)

A lap szerint ez az egyik legrosszabb teljesítmény Európában, ami nem túl jó előjel a poznaniak számára.

Ennyire nehéz még sosem volt

Ráadásul amíg a 90-es években még nyolc bajnokcsapat küzdhetett meg a szabad helyekért, és erre mindössze 16-an pályáztak, addig ez a szám az évek alatt alaposan megváltozott. Most már csak 6 szabad hely van a BL-ben, és ebből mindössze 4-et kapnak meg a bajnokok - a négy helyért pedig 52-en harcolnak!

Azaz a csoportkörös pozíciók 81 százalékát előre “odaadják” a legjobb bajnokságok képviselőinek. Igaz, 2009-től létezik a bajnokok ága út, aminek köszönhetően az biztosított, hogy a kisebb nemzetek aranyérmesei topligákból érkező csapatok ellen ne játsszanak.

A 3,5 százalékos kivétel

A lengyelek szerint azonban nem ez a legijesztőbb, hanem, hogy a jelenlegi kvalifikációs szabályok, azaz a 2018/19-es szezon óta mindössze öt klubnak sikerült az első selejtezőkörből indulva beverekednie magát a legjobbak közé. Pedig 142 próbálkozó is akadt, azaz az esély 3,5 százalék a nagy menetelésre.

A pozitív példák között szerepel a Crvena zvezda (2019, 2020), a Sheriff (2022), a Malmö (2022), valamint a Ferencváros (2021), igaz, a zöld-fehéreknek annyival könnyebb volt a helyzetük, hogy abban a szezonban az első három selejtezőkörben a koronavírus miatt csak egymeccses párharcok voltak, egyedül a rájátszásban kellett két találkozón jobbnak bizonyulniuk ellenfelüknél (a Moldénél).

A kevesek jutalma

Az oldal azt is megjegyzi, hogy azoknak a kluboknak, amelyeknek mégis sikerül “a lehetetlen küldetés”, azokat alaposan megjutalmazza az UEFA, amely közel 16 millió eurót ad a sikerért.

Érdekesség, hogy a jelenlegi lebonyolítási forma hamarosan megszűnik, a Bajnokok Ligája ugyanis a 2024/25-ös szezontól brutálisan átalakul. Minderről az alábbi cikkünkben írtunk nemrégiben.

Olvastad már?
Hivatalos: Óriási változást vezet be az UEFA a Bajnokok Ligája lebonyolításában - íme, a részletek
32 helyett 36 csapat indulhat a BL-ben. Hat helyett nyolc mérkőzést játszik mindenki, nyolc különböző ellenféllel szemben.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Orosz Pál az átigazolásokról
Az FTC vezérigazgatója elárulta, Jansennek komoly helyekről voltak más ajánlatai. A játékoskeret kapcsán arról beszélt, "nagy mozgásokra nem kell számítani".
Fradi
Jansen az új edző
Igaznak bizonyultak a Csakfoci exkluzív információi: Pascal Jansen veszi át a Ferencváros irányítását.
DVSC
Dániából igazoltak
A 19 éves Szűcs Tamás az FC Köbenhavn korosztályos csapatától igazolt haza.
Tovább az összes átigazoláshoz