Villámgyorsan át kell építeni a Vidi stadionját - már el is kezdhetik

Kiválasztották a kivitelezőt, indulhat az építkezés a Sóstói Stadionban.
Budai László 2016. november 11., péntek 11:54
Kiválasztották a kivitelezőt, indulhat az építkezés a Sóstói Stadionban.
Szerző: Budai László 2016. november 11., péntek 11:54

A székesfehérvári közgyűlés kiválasztotta a Sóstói Stadion kivitelezőjét, amelynek legfeljebb 14 hónapja lesz az építkezés befejezésére.

"Az új stadion így a tervezett határidőre, 2017-2018 fordulójára elkészülhet" - közölte az önkormányzat pénteken az MTI-vel.   

A zárt ülésen meghozott döntésről Cser-Palkovics András polgármester elmondta: a Strabag által vezetett, több cégből álló konzorcium építi a stadiont. A szerződés aláírása után öt munkanapon belül átadják a munkaterületet.

Várhatóan tavaszra elkészülnek a külső vízellátás és csatornázás közművei, valamint a kilátó. Ezt követően a mélyalapozás és a lelátó vasbeton szerkezete következik, nyár végére pedig már a lelátó lefedése és a homlokzati üvegszerkezetek is helyükre kerülnek. Még a tél beállta előtt leterítik a gyepszőnyeget és sor kerül a lelátó székeinek felszerelésére. Az utolsó ütemben a belső munkák szerepelnek, ezek az esetleges kemény tél ellenére is ütemezetten végezhetőek majd.   

A polgármester jelezte, hogy kiegészítő állami forrást is kért a város. Ennek oka az áremelkedések és bizonyos költségelemek növekedése, továbbá plusz ingatlanok megvásárlása, valamint a megváltozott UEFA-szabványok miatt a világítástechnikában jelentkező áttervezési igény. 

A Sóstói Stadion tervei 2014/15-ben készültek, a beruházás azonban már az UEFA által időközben megszigorított és a 4-es kategóriájú stadionokra vonatkozó bővített szabályrendszeréhez illeszkedve valósul majd meg. A kivitelezés - a módosított költségvetéssel - 12,9 milliárd forintból valósul meg, melynek költségei tervezéssel, műszaki ellenőrzéssel, területvásárlással és a környezet rendezésével együtt 14,3 milliárd forintot tesznek ki. A stadion - a környezetére fordított költségeket is beleszámítva - székenként 3200 euró összegből épül meg.
    
A stadion a sport mellett oktatási, környezetvédelmi és kulturális funkciókat kap, így például 500 fősnél nagyobb konferenciaterem, ökológiai látogatóközpont, kiállítótér és oktatóterem is lesz benne. A közeli természetvédelmi területre egy 30 méter magas kilátóból lehet majd rálátni.
    
A létesítményben ajándékboltot, szurkolói kocsmát és Vidi-múzeumot is kialakítanak. Kerítés csak a legszükségesebb helyeken lesz.
    
A közlemény kitért arra, hogy a sportlétesítmény állami forrásból, egy városrészi rehabilitációs program keretében létesül, hiszen párhuzamosan folyik a Sóstó Természetvédelmi Terület fejlesztése és több, a sóstói városrészt érintő - utak, járdák felújítását és parkolók létesítését is magában foglaló - beruházás is.

A 14 ezer néző befogadására alkalmas modern stadion elkészüléséig a Videoton FC a bajnoki találkozóit Felcsúton, a Pancho Arénában vívja, az edzések azonban továbbra is Székesfehérváron vannak.
(mti)

 

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Callum Styles
A Fradi újra megpróbálta megszerezni a 23 éves játékost, ám Styles az angol másodosztályba vágyott inkább. A Championshipbe való igazolás pedig klubja miatt nem jött össze.
ZTE FC
Dombó Dávid
Hivatalossá vált a csakfoci.hu korábbi információja: Zalaegerszegen folytatja pályafutását Dombó Dávid.
BVSC
Kincses Ádám
Úgy tűnik véget érhet a több hetes edzőkereső a BVSC-nél. Végül a legkézenfekvőbb döntést hozták meg a klub vezetői.
Tovább az összes átigazoláshoz