"Én is énekelni akarom a Himnuszt" - Vinícius a válogatottról, a magyarságról és az NB I legjobbjairól

Vinícius Paulo hat éve érkezett Magyarországra, azóta magyar bajnok, Ligakupa- és Szuperkupa győztes lett a Videotonnal, amellyel az Európa Liga-csoportkört is megjárta. Néhány hete megkapta a magyar állampolgárságot, Portugália ellen így már nemzeti csapatunkban is szerepelhetett. Élete legjobb döntésének tartja, hogy 2011-ben Magyarországot választotta, imádja az országot, szereti a Himnuszt, amit meg is akar tanulni. Igaz, a brazil emberek szerinte jobban tudják élvezni az életet.
Budai László 2017. április 7., péntek 9:22
Vinícius Paulo hat éve érkezett Magyarországra, azóta magyar bajnok, Ligakupa- és Szuperkupa győztes lett a Videotonnal, amellyel az Európa Liga-csoportkört is megjárta. Néhány hete megkapta a magyar állampolgárságot, Portugália ellen így már nemzeti csapatunkban is szerepelhetett. Élete legjobb döntésének tartja, hogy 2011-ben Magyarországot választotta, imádja az országot, szereti a Himnuszt, amit meg is akar tanulni. Igaz, a brazil emberek szerinte jobban tudják élvezni az életet.
Szerző: Budai László 2017. április 7., péntek 9:22

Szegény családból akart kitörni, Ronaldón nőtt fel, de jelenleg Böde Dánielt és Eppel Mártont tartja a legnehezebb "falatnak". Vinícius Paulo gyermekkoráról, a brazil kezdetekről, a magyarságról és az NB I-ről is beszélt a csakfocinak adott interjújában.


 

- Hat éve érkeztél Magyarországra. Brazil játékosként, Uruguayból költöztél ide. Igen nagy váltás egy játékosnak, mit tudtál akkor a magyarokról?

- A bajnokságról nem sok információm volt, Dél-Amerikában nem nagyon láthattam az itteni mérkőzéseket. Mielőtt idejöttem, természetesen az interneten informálódtam az országot. Láttam, milyen gyönyörű Budapest vagy éppen a Balaton. Nagyon meglepett, mennyire szép hely. Most pedig, azok után, amit itt megéltem, azt mondhatom, életem legjobb döntését hoztam. Ha vissza is mehetnék az időben, biztos, hogy mindent ugyanígy csinálnék.

- Mi volt az első furcsaság itt?

- A magyar nyelv (nevet). Nagyon eltér bármely másiktól. Amikor megérkeztem, eltelt egy kis idő, mire egyáltalán a város nevét ki tudtam mondani: Székesfehérvár. Nem volt könnyű az az időszak, de nyáron érkeztem, amikor különösen gyönyörű ez az ország.

- Mi a különbség a brazil és a magyar emberek között?

- A brazilok sokkal pozitívabban állnak az életükhöz, élvezik az életet. Persze a klíma is sokat számít ebben, hiszen mindig meleg van. Bár megvan mindenkinek a problémája az állammal vagy az anyagiakkal, de az emberek mindig együtt vannak, barbecue-partikat csinálnak, meccsekre járnak, hogy szurkoljanak a csapatuknak. Talán ez a legfőbb különbség.  

 

Magyarság és válogatott

- Hogy boldogulsz a magyar nyelvvel?

-  A kisfiam nagyon jól beszél magyarul, az óvodában ezt egyszerűen megtanulta. Otthon ezért néha mi is magyarul beszélgetünk, hiszen a feleségem is jól beszéli a nyelvet. Jó, hogy ilyen környezetben vagyok, sokat segítenek nekem.

- Hogy tetszik a magyar Himnusz? Milyen érzés volt a válogatott meccsen hallgatni? Tervezed, hogy megtanuld és a jövőben te is énekeld majd a mérkőzések előtt?

- Igen, és próbálkoztam is már a tanulásával, de az első meccsen még nem voltam annyira magabiztos, hogy én is énekeljem. Fontosnak tartom azonban, hogy megtanuljam, ezért dolgozom is rajta. Ennek köszönhetően tudom majd én is azt érezni, hogy az ország és a válogatott része vagyok. Nagyon tetszik, szép a ritmusa, kicsit olyan, mintha opera lenne, rendkívül érzelmes.

- Mit szólt a családod, hogy a magyar válogatottért játszol a jövőben?

- Nagyon boldogak voltak és büszkék rám. Látták, hogy milyen nehéz volt ezt elérnem. Mindenki küldte a pozitív üzeneteket Brazíliából.

- A portugálok elleni meccs inkább pozitívan vagy negatívan marad meg benned?

- Nem tudtam, hogy érezzem magam. Örültem, hogy debütálhattam, de az eredmény nem úgy alakult, ahogy akartuk. Nehéz helyzetbe kerültünk a csoportban, de Andorra ellen meg kell mutatnunk, hogy van bennünk hit és önbizalom.

Gyerekkor és Brazília

- Brazilként lehetett egyáltalán más álmod, mint hogy labdarúgó legyél. Van olyan kisfiú, akinek nem ez a célja?

- A brazilok vérében egyszerűen benne van, hogy futballisták akarnak lenni. A kicsik nézik a meccseket, a gyerekek az utca minden sarkán fociznak, ez a legnagyobb álma mindenkinek.

- A klasszikus brazil futballistatörténet, hogy egy szegény családból származó fiúnak a labdarúgás az egyetlen esélye, hogy kitörjön. Veled is így volt ez?

- Igen, mint a legtöbbünk története, az enyém is ilyen volt. Az édesapám is futballista volt, szóval már a családból is ezt szívtam magamba. Ez volt a nagy lehetőségem arra, hogy megváltoztassam a családom jövőjét.

- Rögtön látszott, hogy tehetséges vagy?

- Az édesapám azt mondta, igen. (nevet) Hatévesen már a 8-9 évesekkel játszottam együtt. Igaz, miután telt az idő, később kiegyenlítődött a tudás, a Sao Paulóban már egy szinten voltak a fiatalok. Amikor azonban elkezdtem focizni, mindenki azt mondta, hogy jó játékos vagyok, és jó esélyem van, hogy labdarúgó legyek.

- Ezek szerint Sao Paulo-szurkoló is vagy.

- Igen, persze, hogy az vagyok. Az édesapám is nekik szurkolt, ő adta ezt át nekem. Gyerekként élőben láthattam a csapatot, mert ott laktunk a stadion közelében. Rengeteg meccset, például a nagy hagyománnyal bíró Libertadores Kupa-találkozókat is a helyszínen néztük, nagyon szép emlékeim vannak róla.

- Ki volt a kedvenc brazil játékosod?

- Ronaldo. Hatalmas labdarúgó, igazi legenda, de sajnos nem játszott a Sao Paulóban. Abból a csapatból Rogério Ceni, ő is fantasztikus, történelmi futballista. Most pedig a felnőtt csapat edzője. Minden gyerek azt nézte, hogyan lövi a szabadrúgásgólokat. Élénken élnek ezek az emlékek.  

Az NB I-ről, a hazai futballról és a legjobb magyarokról

- Jelenleg egy ponttal vezetitek a bajnokságot. Hogy látod, mely csapatoknak van a legnagyobb esélyük megnyerni az NB I-et?

- Nagyon sok meccs van még hátra, ezért nem mondhatunk csak egy vagy két csapatot. Bár elég nagy a különbség az első és a harmadik vagy negyedik helyezett között, de a Honvédnak, a Vasasnak, a Fradinak és az Újpestnek is van még esélye harcolni. Mi mindenesetre jó úton vagyunk, vezetünk, de sok mindent kell még tenni.

- A bajnokság előtt mindenki azt jósolta, hogy a Videoton és a Fradi között dől el az aranyérem. Thomas Doll csapatának azonban már hétpontos a hátránya, azért tartasz még tőle?

- Nehéz ezt megállapítani, mert a Fradinak nagy neve van itthon. Komoly történelmű klub, bő a kerete, jó a csapata. Igaz, volt néhány nehézsége, de a neve és a történelme miatt nem mondhatjuk, hogy nincs esélye a trófeára.

- Az utolsó bajnoki fordulóban mindenesetre a jelenlegi legnagyobb riválissal, a Honvéddal csaptok össze. Eszedbe jutott, hogy akár egy bajnoki döntő is lehet a meccs?

- Igen, tudom, hogy ők várnak ránk. A Honvéd is nagyon erős idén, és bár a szurkolók biztos élveznének egy ilyen csatát, remélem, hogy nem ez lesz a döntő, és már előbb eldöntjük a bajnoki címet. Nem akarok kockáztatni (nevet).

- Soha nem fordult meg a fejedben, hogy erősebb bajnokságba igazolj? Nem érdeklődtek más klubok irántad?

- Inkább csak pletykák voltak, de hivatalos ajánlat sosem. Amikor ideérkeztem, elkezdtünk az Európa Ligában játszani, és láttam, hogy jó helyen vagyok. A Videotonnak remek lehetőségei vannak, ez az egyik legnagyobb klub Magyarországon, van esélyem az EL-ben vagy a BL-ben játszani. Persze vannak erősebb bajnokságok, ahol rengeteget lehet fejlődni, de hároméves szerződésem van, vezetjük a bajnokságot, így természetesen itt szeretnék maradni. Az elsődleges célom, hogy jól szerepeljünk majd a nemzetközi porondon. Jó formában vagyunk, erős csapatunk van, igaz, az európai kupaporond más szint. Szerencsésnek is kell lenni például a sorsolásnál. A felkészülési időszakban azonban jól játszottunk az olyan csapatok ellen, amelyek már elérték ezt a szintet. Persze nehezebb ott minden, de elérhető.

- Kit tartasz a legjobb magyar játékosnak?

- Több remek játékosunk is van. Dzsudzsák talán a legjobb, kiváló csapatokban játszott, sok európai tapasztalata van, és ő a csapatkapitány is.

- És az NB I-ben ki okozott a legtöbb problémát?  

{div class:widget-box}{module Lájkolj minket!}{/div}- A Fradi csatárai biztosan, Böde például, aki remekül játszik, erős, nehéz ellene futballozni. De ott van Eppel is a Honvédból, kiváló formában van, sok gólt lő, ő is remek csatár, sok nehézséget okoz. Az Újpestnek is jó támadói vannak, főleg azért, amilyen stílusban játszik a csapat, mindig előre mennek.

 

- Mik az erősségei edződnek, Henning Bergnek és Bernd Stock szövetségi kapitánynak?

- Berg nagyon jó edző. Megvan a futballfilozófiája, és pontosan meg is mutatja a tréningeken, hogy mit akar tőlünk látni. Storckkal még nem töltöttem sok időt, de látszik, hogy jó mentalitású, pozitív edző. Arra törekszik, hogy önbizalmat adjon a játékosainak, és mivel a nemzeti csapatnál nem vagyunk sokat együtt, ez különösen fontos ilyenkor.

BUDAI LÁSZLÓ

Neked ajánljuk
Átigazolások
MTK Budapest
Profi szerződés
Aláírta élete első profi szerződését a 2006-os születésű Stumpf Gábor, aki az idei szezonban alapembere lett az MTK NB III-as együttesének. Stumpf télen az NB I-es csapatban is bemutatkozott a felkészülés alatt.
Ferencváros
Szerződéshosszabbítás
A Fradi meghosszabbította a 21 éves Katona Bálint szerződését.
Leverkusen
Bősze Levente
Újabb magyar utánpótlás-válogatott játékos igazolhat külföldre: a Bundesligában listavezető Bayer Leverkusenhez szerződhet a 2009-es születésű Bősze Levente. (twitter.com/wonderkidshun)
Tovább az összes átigazoláshoz