Ezért tartja rettegésben a Fradi az NB I kapusait - Európában a 21. a zöld-fehér tüzérség

Az európai listavezetők, azaz az Ajax Amszterdam és az angol Manchester United pontosságban jócskán a Ferencváros előtt állnak, de itthon senki sem kísérletezik annyit, mint a zöld-fehérek, sőt, európai szinten is csak 20 csapat áll előttük.
Dudás Gábor 2019. március 11., hétfő 12:19
Az európai listavezetők, azaz az Ajax Amszterdam és az angol Manchester United pontosságban jócskán a Ferencváros előtt állnak, de itthon senki sem kísérletezik annyit, mint a zöld-fehérek, sőt, európai szinten is csak 20 csapat áll előttük.
Szerző: Dudás Gábor 2019. március 11., hétfő 12:19

A BL bravúrcsapatai tarolnak

Összesen 30 európai bajnokságot (köztük az öt topligát) vizsgálta meg a svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES), azt górcső alá véve, hogy mely csapatok találnak a legtöbbször és legkevesebbszer kaput a pontvadászatokban.

A százalékos mutatóban (kísérlet / kaput találó lövések) nincs magyar csapat az elitben és a sereghajtók között sem.

A topligák csapatai közül a legpontosabb az idényben eddig a Manchester United, amely 383 lövést eresztett kapura már, ezekből pedig 186 célt is talált, azaz kis híján megvan az 50 százalékos pontosság a Vörös Ördögöknél. Az angol rekordbajnokot a Barcelona (48,3%) és a Borussia Dortmund (46,3%) követi a dobogón.

A holland futball nagyágyúja és a múlt héten az MU-hoz hasonlóan ugyancsak komoly BL-bravúrt elérő  Ajax Amszterdam még az angoloknál is gyakrabban talált kaput eddig a szezonban, az övék a legjobb mérleg a teljes európai mezőnyt figyelembe véve (50,4%). Érdekes, hogy egy kisebb holland gárda, a Heerenveen és a dán bajnoki címre hajtó FC Midtjylland is oda tudott férni a legjobbak közé.

Ami pedig a legrosszabbul célzó gárdákat illeti, az olasz Cagliari (28,9%) és Udinese (30,2%) a topligákban, az orosz Krilija Szovjetov (24,9%) és az ukrán Deszna (28,4%) viszi a "prímet".

Ami a Fradinak megy, az Újpestnek nem

A magyar listavezető Ferencváros ebben a tekintetben tehát nem az európai élvonal tagja, felbukkan viszont a neve a pontos kapura lövési kísérleteket összegző CIES-kimutatásban.

Az FTC átlagosan 6,6 alkalommal találja el egy-egy mérkőzésen az ellenfelek kapuját, ezzel pedig az élen áll itthon, sőt, kontinens-mértékben is igen előkelő a helyezése - holtversenyben a 21., valamennyi bajnokságot figyelembe véve,

olyan csapatokkal együtt, mint az Olympiakosz, a Slovan Bratislava vagy a BATE Boriszov. Még a már említett MU (6,4) vagy az angol Premier League-ben a második helyen álló Liverpool (6,4) sem talál olyan gyakran kaput, mint a zöld-fehérek az NB I-ben.

A Fradinak itthon legnagyobb ellenfele e tekintetben a DVSC (5,7) és az MTK (5,7), de az ugyancsak a bajnoki címre hajtó Vidi is elérte eddig az 5-ös átlagot. Árulkodó lehet viszont az Újpest kissé rapszodikus teljesítménye láttán a lilák 3,8-as mutatója, aminél csak két rosszabb van az egész OTP Bank Ligában - a kiesőjelöltnek számító Kisvárdáé és Haladásé.

A magyar bajnokság egyébként 4,5-ös kaput találó lövési átlagával a 16. az európai pontvadászatok között, a cseh és a görög élvonal közé "beékelődve".

Neked ajánljuk
Átigazolások
Román foci
Joao Janeiro
A korábban a Szegeden, Kisvárdán, Dunaszerdahelyen és Debrecenben is dolgozó Joao Janeiro az FC U Craiova 1948 együttesénél dolgozik a jövőben.
Mezőkövesd
Kuttor Attila
Tóth László sportigazgató fontos bejelentést tett Kuttor Attila vezetőedző jövőjéről.
MTK/Újpest
Nemanja Antonov
Az NB I utóbbi éveinek egyik legmeghatározóbb védője szabadon igazolható játékossá vált a szezon végén, és a felmerülő ajánlatok közül az MTK Budapestét fogadta el.
Tovább az összes átigazoláshoz