Fotó: mtkbudapest.hu

CIES: Az MTK a legjobb nevelőegyesület Magyarországon, topligás klubokkal emlegetik egy lapon - itt a lista

A Sporttudományok Nemzetközi Központjának listája szerint jelenleg is 28 olyan játékos szerepel az európai bajnokságokban, akiket a fővárosi kék-fehér együttes nevelt 15 és 21 éves koruk között legalább 3 évig.
Nyikes Zoltán 2021. október 25., hétfő 18:03
Fotó: mtkbudapest.hu
A Sporttudományok Nemzetközi Központjának listája szerint jelenleg is 28 olyan játékos szerepel az európai bajnokságokban, akiket a fővárosi kék-fehér együttes nevelt 15 és 21 éves koruk között legalább 3 évig.
Szerző: Nyikes Zoltán 2021. október 25., hétfő 18:03

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) a legfrissebb tanulmányában azt vizsgálta, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség rangsora alapján a 31 legerősebb bajnokságban a klubok hány, jelenleg is aktív játékost edzettek. A tanulmány megjegyzi, hogy az UEFA definíciója szerint nevelőklubnak jelen esetben azok a klubok számítanak, amelyeknél egy játékos 15 és 21 éves kora között legalább három évet eltöltött.

Az összesített listán a holland Ajax végzett az élen, az amszterdamiaknál 81 olyan játékos fordult meg 15 és 21 éves koruk között legalább három éven keresztül, akik jelenleg is a 31 legerősebb európai bajnokság valamelyikében játszanak. A Bajnokok Ligájában szereplő klubot az ukrán Sahtar Donyeck követi (75 játékossal), majd sorban a Sporting (70), a Dinamo Kijev (70), a Dinamo Zagreb (70) és az FK Partizan (69) következik.

A 31 bajnokságot számláló listán előkelő helyen szerepel az MTK Budapest is 28 játékossal

- holtversenyben három topligás együttessel, így a Bayern Münchennel, a Lensszal és az Espanyollal is.

Az MTK-n kívül a Budapest Honvéd együttese is megtalálható a lista hátulján, a kispestieknél 22 labdarúgót jegyez a CIES.

A listán szereplő csapatokat többek között a "súlyozott pontszámok" alapján is sorrendbe állította a CIES, amely ennél a pontnál figyelembe vette a játékosok előző idénybeli pályára lépéseinek számát, az életkorukat, és a klubok sportszakmai színvonalát (a hazai bajnoki és nemzetközi klubversenyek eredményein alapuló koefficiensekkel együtt), ami a CIES szerint összességében minőségi és időbeli aspektusból is tükrözi a klubok edzésmunkáját. Ezen a listán is az Ajax végzett az élen 102.3 ponttal, majd a Sporting (91.8), a Real Madrid (81.4) és a Dinamo Zagreb (77.9) következik, az MTK súlyozott pontszáma pedig 16.3.

A teljes lista ide kattintva látható!

Olvastad már?
Itt van Dzsudzsák masszív monológja az abszolút Loki-krízisről: "Teljes sötétedés van a fejekben, nekem kell szólnom"
Dzsudzsák Balázs ritkán hallható nyilatkozatot tett, miután csapata, a DVSC 3-0-ra kikapott a Puskás Akadémia ellen, így 10 forduló után a kiesőjelöltek közé tartozik az OTP Bank Ligában.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
BVSC
Pekár László
Csábi József vezetőedző remekül ismeri a legújabb kiszemeltet.
Fradi
Ben Romdhane
Az egyiptomi Al-Ahly továbbra is leigazolná Mohamed Ali Ben Romdhane-t, a felek egyelőre szóban egyeztetnek az esetleges klubváltásról.
Újpest
Josué
A Legiától távozó 4-szeres portugál válogatott Josuét beajánlották Újpesten, de Bartosz Grzelak nem tartott igényt a 33 éves középpályásra.
Tovább az összes átigazoláshoz