Fotó: mtkbudapest.hu/Zádor Péter

Az MTK az európai átlag fölé vitte az NB I-et a fiatalok játékidejével

A fiatalok játékperceit tekintve kimagaslik itthon az MTK Budapest, az NB I pedig az európai átlagnál valamivel több lehetőséget adott az idényben a tehetségeknek, de nagy a szórás a csapatok között. Egy szlovák klub az éllovas a kontinensen.
Dudás Gábor 2021. május 10., hétfő 18:54
Fotó: mtkbudapest.hu/Zádor Péter
A fiatalok játékperceit tekintve kimagaslik itthon az MTK Budapest, az NB I pedig az európai átlagnál valamivel több lehetőséget adott az idényben a tehetségeknek, de nagy a szórás a csapatok között. Egy szlovák klub az éllovas a kontinensen.
Szerző: Dudás Gábor 2021. május 10., hétfő 18:54

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központjának (CIES) legújabb kutatása a 15 és 21 év közötti, saját nevelésű futballisták játékidejének százalékos arányát vizsgálta 27 UEFA-tagország élvonalbeli bajnokságaiban, 2021. május 5-ig bezárólag.

Az NB I az európai átlagnál valamivel több lehetőséget adott az idényben a tehetségeknek, a magyar bajnokságot elsősorban az MTK Budapest magas mutatója segíti, hiszen a fővárosiak nagy fölénnyel állnak itthon az élen, sőt, a 37,1%-os arány európai szinten is az elitbe helyezi a kék-fehéreket, akik például az utánpótlásáról méltán híres Ajax Amszterdamot is megelőzik ebben az összevetésben. A Hungária körúti csapat a vizsgált 32 mérkőzésen 12, a klubnál legalább három évet eltöltött fiatalt vetett be az OTP Bank Ligában. Összességében az NB I-ben a fiatalok átlagosan a játékidő 13,7 %-át töltötték a pályán, ami meghaladja az európai átlagot (13.2%).

Itthon az MTK mellett a Budapest Honvéd, a Puskás Akadémia és az Újpest mondhatja el magáról, hogy legalább 10 fiatalt dobott a mélyvízbe a bajnoki idényben. A lila-fehéreknél a teljes képhez hozzátartozik, hogy leginkább akkor nyúltak a saját nevelésű tehetségekhez, amikor a koronavírus-járvány miatt erősen megcsappant a keretük, illetve a hadra fogható játékosok létszáma.

A másik végletet a Mezőkövesd jelenti, amely egyetlen egy, a megfelelő korosztályba, illetve besorolásba eső futballistát sem vetett be a vizsgált időszakban, de a bajnok Ferencvárosnál (0,21%) és a harmadik helyen végzett MOL Fehérvárnál (0,29%) is nagyon alacsony maradt a fiatalok játékperc-aránya.

Egész Európát tekintve a szlovák MŠK Žilina (Zsolna) csapatánál a legmagasabb a fiatalok játékperceinek aránya (61.5%), míg a topligák tekintetében a spanyol Celta de Vigo áll az élen (49.0%).

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ajka
Schindler Szabolcs
A csakfoci.hu információi szerint nagy eséllyel a jelenleg a Vasas tartalékcsapatánál dolgozó Schindler Szabolcs lehet az ajkaiak új vezetőedzője.
PMFC
Weitner Ádám
A Kozármisleny ellen elszenvedett 3-0-s vereség után menesztették Weitner Ádámot, a PMFC vezetőedzőjét.
Ferencváros
Callum Styles
A Fradi újra megpróbálta megszerezni a 23 éves játékost, ám Styles az angol másodosztályba vágyott inkább. A Championshipbe való igazolás pedig klubja miatt nem jött össze.
Tovább az összes átigazoláshoz