Válogatott: "A magyarok megverése egyszer történhet meg egy életben" - covidos mondatai miatt rúgták ki az andorrai legendát

A legnagyobb andorrai fociikon nem játszhat szerdán, a magyar válogatott elleni vb-selejtezőn. Érdekes története van Ildefons Lima mellőzésének.
Dudás Gábor 2021. március 30., kedd 18:17
A legnagyobb andorrai fociikon nem játszhat szerdán, a magyar válogatott elleni vb-selejtezőn. Érdekes története van Ildefons Lima mellőzésének.
Szerző: Dudás Gábor 2021. március 30., kedd 18:17

Ez volt a futballtörténelmünk legnagyobb győzelme. Egy ilyen kis országnak, mint a miénk, nagyon nehéz egy válogatott meccsen győzelmet aratnia.

Így nyilatkozott a 2017-es Andorra-Magyarország (1-0) világbajnoki selejtezőről a helyiek 128-szoros válogatott játékosa, Ildefons Lima a DIGI Sport híradójának.

Most szerdán ismét összecsap a 76 ezer lakosú miniállam a mieinkkel, nagy kérdés, ezúttal lesz-e meglepetés.

- Egy hozzánk hasonló kis ország San Marino vagy Liechtenstein ellen joggal reménykedhet, de Magyarország ellen győzni? 2017. június 9-éig álmodni sem mertünk róla. Győzelem a magyarok ellen? Ez egyszer történhet meg egy életben – mondta a Sport 24-nek Lima, aki nem tagadja, melyik fél az esélyesebb. - A magyarok jobbak fizikálisan, taktikailag, és ha tisztelik az ellenfelet, akkor nyerniük kell. De ha nem győznek, az azt jelenti, hogy valamilyen problémával küszködnek.

A 41 évesen is aktív hátvéd első és utolsó válogatottsága között Guinness-rekordot jelentő 22 év és 148 nap telt el, tavaly óta mégsem számítanak rá – de nem a futballtudása miatt. Emiatt roppant dühös is.

- Még futballozom, de problémám van a futballszövetséggel. Amikor a koronavírus első időszakában újra elkezdtünk edzeni, és a csapatok újra futballozni kezdtek a játékosok tesztelése nélkül, akkor kijelentettem, hogy nem értek egyet azzal, hogy újrainduljon az andorrai bajnokság, mivel sok játékosnak munkája is van a labdarúgás mellett, és sokunk számára nem lenne ez biztonságos. Ez csak a véleményem volt, ezért igencsak meglepett, amikor szeptemberben a futballszövetség elnöke jelezte, mostantól nem lehetek tagja a válogatottnak, és a játékos-szakszervezet elnökeként nem mehetek szembe a szövetséggel.

Csak akkor térhetek vissza, ha kilépek a játékosszervezetből. Mindenki erről a diszkriminációról beszél, nagyon sokan kiállnak mellettem, de folytatom a harcomat, mert a pályán szeretném befejezni a karrieremet. A bírósághoz fordultam, a kapitány szeretne visszahívni, de a szövetség csak akkor hajlandó zöld utat adni, ha visszavonom a keresetemet. De én erre nemet mondtam.

Az Inter d'Escaldes csapatával az előző szezonban hazai kupát, bajnokságot és Szuperkupát is nyert, jó formában érzi magát, de nagyon csalódott amiatt, amit a válogatottnál tettek vele.

- Egy labdarúgó válogatottbeli szereplését a sportteljesítménye alapján kellene megítélni. Nem tisztelik a jogaimat. Mintha csak Észak-Koreában élnénk. Le kellene állniuk ezzel, mert nincs semmi értelme. Az ország sporttörténelmének a része vagyok, ezt is tisztelniük kellene.

A hazájában legendának számító Lima szerint a mostani nemzeti csapat nem vethető össze a 2017-essel.

- Nem fogom látni a meccset, mert éppen edzésünk lesz. Néztem a lengyelek elleni, 3-0-ra elveszített vb-selejtezőnket, de nem tetszett, amit láttam. Már nem láttam azt a lelkesedést a csapatban, ami megvolt pár éve. A műfűvön, öt hátvéddel védekező Andorra ellen nehéz játszani, ritkán élvezet nézni az ilyen mérkőzéseket, vélhetően az angolok, lengyelek elleni magyar meccsek látványosabbak leszek. Nem a szerdai lesz a futballtörténelem legjobb mérkőzése!

A szenvedélyes mezgyűjtő Lima játszott már Gerrard, Del Piero, a brazil és a portugál Ronaldo, Rooney, Trezeguet, de Mbappé ellen is, akit szerinte csak úgy lehet megállítani, ha meccs után mezt kérsz tőle. De vannak magyar emlékei is.

- Van egy mezem Szalaitól, megvan Geráé is, egyszer pedig Besével cseréltünk pólót. Háromszor játszottam Magyarország ellen, emlékszem, Szalai egyszer gólt is lőtt, remek játékos, mint ahogy a Premier League-ben szerepelt Gera Zoltán is az volt.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Újpest
Kiss Tamás
A lengyel másodosztályú - de kupagyőzelme miatt az EL-ben induló - Wisla Krakówhoz utazott orvosira a jelenleg szabadon igazolható, legutóbb Újpesten szerepelt Kiss Tamás. (NSO)
Fehérvár FC
Mi lesz Fiola Attilával?
Továbbra sem dőlt el, hol folytatja pályafutását Fiola Attila. Az 59-szeres válogatott védő szerződése június 30-án lejárt, így jelenleg szabadon igazolható. (nso.hu)
Vasas/Szentlőrinc
Két fiatalt kölcsönadtak
A Vasastól érkezik kölcsönben az NB II-es Szentlőrinchez Rab Boldizsár és Szabó Benjámin. Előbbi védekező középpályásként, utóbbi jobb oldali szélső védőként vethető be.
Tovább az összes átigazoláshoz