Szlovák-magyar: "Fel-le kellett szaladgálni; pont az ellenkezőjét csináltuk a megbeszélteknek" - egy játékosunk másik meccset látott

Nyilatkozatcsokor a Szlovákia-Magyarország Eb-selejtező után.
Dudás Gábor 2019. március 22., péntek 9:58
Nyilatkozatcsokor a Szlovákia-Magyarország Eb-selejtező után.
Szerző: Dudás Gábor 2019. március 22., péntek 9:58

"Nem szabad ebben a letargiában maradni"

Szalai Ádám kritikus nyilatkozata mellett öt másik magyar játékos is értékelte Nagyszombatban a szlovák-magyar Eb-selejtezőn történteket. Összességében a második félidővel volt elégedettebb a többség, ám Kovács István szerint épp a szünet előtt futballozott jobban a válogatott.

- Jól kezdtük a mérkőzést, inkább az ő térfelükön zajlott a mérkőzés, más lehetett volna a meccs képe, ha nincs az első gól.

Nem ízlett neki ez az agresszív letámadás, amit a szakmai stáb kitalált.

A gól nagyon jó lélektani pillanatban jött nekik, pont a félidő előtt, utána tudták rendezni a soraikat. Nekünk viszont szaladni kellett az eredmény után, és amikor kicsit kijjebb jöttünk, akkor több területük lett mögöttünk, amit be tudtak passzolni. Jött a második gól is, amivel kialakult a különbség, ami talán fellelhető a két csapat között. Az öltözőben arról esett szó, hogy emeljük fel a fejeket, mert eléggé csüggedt volt a társaság. Nem szabad ebben a letargiában maradni, mert három nap múlva újabb komoly mérkőzés következik. Azokat a pontokat, amiket sajnos nem sikerült megszerezni az egyik közvetlen rivális ellen, azokat már bravúrpontokra kellene váltani hazai pályán. 

"A finnek ellen működött..."

Gulácsi Péter szerint nem a második gól előtti hibán ment el a találkozó, sokkal inkább az ezúttal nem igazán működő, ötvédős játékrendszeren és azon, hogy a szlovákok egyszerűen minden téren erősebbek voltak.

- Ha befelé húz a csatár, akkor a láb között elrúgott labdát nehéz védeni, de nem ezen ment el a mérkőzés. Talán túl passzívan védekeztünk, az első gólnál létszámban megvoltunk, de így is üresen tudták beadni a labdát, és a másodiknál is létszámfölényben voltunk. Játékban is erősebbek voltak a szlovákok.

Ennek az ötvédős rendszernek az lenne a lényege, hogy a széleken nyomás alá tudjuk helyezni őket, ez nem sikerült elégszer. Ha azt nézzük, hogy a finnek ellen ugyanez a játékrendszer működött, felmerül, hogy most miért nem.

Valószínűleg a felfogásban vagy abban, hogy a feladatok mennyire voltak tiszták, lehettek különbségek, de ezt nem igazán tudom. Játékerőt nézve a horvát válogatott a szlovák csapat előtt jár. Rendeznünk kell a sorokat. Nem tudom, hogy változtatunk-e a rendszeren, voltak periódusok, amikor működött, volt, amikor kevésbé, remélem, hogy vasárnap összességében jobb játékkal rukkolunk elő.

A 18 évesen debütáló  Szoboszlai Dominik örült élete első válogatott meccsének, bár a vereség miatt nyilván keserédes volt számára a bemutatkozás. A Salzburg tehetsége ugyancsak rávilágított arra, amire akár Szalai vagy Gulácsi is, azaz hogy taktikailag nem sikerült véghezvinni a megbeszélteket.

- A bemutatkozásnak örülök, de rossz érzések is vannak bennem a vereség miatt. A hangulat tökéletes volt, köszönjük is a szurkolóknak a biztatást és hogy ennyien eljöttek. A félidőben szólt a szakmai stáb, hogy kezdjünk el melegíteni, mert tíz perc múlva jövünk. Jól éreztem magam a pályán, 30 percet kaptam, aminek nagyon örülök. Mondhatom, hogy álmom valóra vált. Szerintem tudtam élni a lehetőséggel, de remélem, a következő mérkőzésen még jobban megy majd a játék, ha pályára léphetek, és akár több lehetőséget is kapok.

A horvátok ellen is úgy kell kimennünk a pályára, hogy nyernünk kell, hogy be kell tartanunk azokat az utasításokat, amiket megbeszélünk, nem pedig pont az ellenkezőjét kell csinálnunk. 

"Nem volt jobb a szlovák válogatott"

A Dunaszerdahelyen futballozó Kalmár Zsolt kezdőként, a 60. percig volt a pályán, de már a meccs elején besárgult.

- Hibáztunk, nem vettünk fel egy embert, onnan pedig gólt kaptunk. Nehéz volt már innen visszajönni. Voltak ugyan lehetőségeink a második félidőben, de nem tudtuk berúgni őket. Aztán egy kontrából elmentek, 2-0, veszélyesebbek voltak a kapura a szlovákok. Rossi szólt, hogy vigyázzak a sárga lapom miatt, szerintem amiatt is cserélt le, hogy nehogy belemenjek olyan párharcba, ami kétes lehet ebből a szempontból. Nagyon köszönjük a szurkolóknak, hogy ennyien eljöttek és támogattak minket. Sajnos nem tudtunk gólt szerezni, reméljük, a következő időszakban eredményesebb játékot tudunk produkálni. A horvátok elleni nem lesz könnyű meccs, de láttuk, hogy Azerbajdzsán is tudott helyzeteket is kialakított, vezetést is szerzett, mi is mindent megteszünk majd. 

A második szlovák gólnál Rusnyákkal sikertelenül szembenéző Korhut Mihály szerint nem érdemeltünk vereséget, inkább ikszes volt a meccs. A balbekk a kitalált játékrendszer hiányosságaira is rámutatott, miután épp az oldaláról kaptuk mind a két gólt.

Korhut Mihály: - Nem volt jobb a szlovák válogatott, nem érdemeltünk vereséget. Nekik se voltak nagyon helyzeteik, a végén beszorítottuk őket, de egyszer eljöttek és kaptunk még egy gólt. Aki látta a meccset, tudja, hogy nem 2-0-s meccs volt, hanem döntetlenes mérkőzés. Öt védővel kezdtünk, de ez inkább kettő vagy három volt. Ezt játszottuk az észtek és a finnek ellen is. Az első félidőben nem ment olyan jól, a másodikban már jobban, a végén pedig átálltunk négy védőre. Jó lesz ez az ötvédős rendszer, össze fog állni és meccseket fogunk tudni nyerni. 

Lovrencsicsnek és nekem is kellett a széleken fel-le szaladgálni, ez nem volt egyszerű. Sokat támadtak jobb oldalt, elég sokat kellett ott védekezni. A második gól nem egy kijátszott akció volt, egy labdavesztés után lekontráztak minket és rúgtak egy gólt, az elsőnél pedig szépen kijátszották a szélre, és utána a bepassz után találtak be.

Ennek ellenére nem mondom azt, hogy lefociztak minket, összességében jól védekezett a csapat. Remélem, hogy a horvátok elleni teltházas mérkőzésen tudunk majd javítani. Örülünk, hogy ilyen sokan eljöttek, a magyarok jobbak voltak, mint a hazai szurkolók, olyan volt, mintha otthon játszottunk volna. A végén énekelték a Himnuszt, ebből is láttuk, hogy mellettünk állnak.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Fortune Bassey
Cseh sajtóhírek szerint norvég vagy georgiai csapatba kerülhet Fortune Bassey, a Ferencváros 24 éves támadója.
Debreceni VSC
Szécsi Márk
Az NB I-ben szereplő Debreceni VSC 2025-ig meghosszabbította Szécsi Márk szerződését.
Kazincbarcika
Varga Attila
A Kazincbarcika a mai nappal felmentette a munkavégzés alól Varga Attila vezetőedzőt. Az új szakvezető személyéről a későbbiekben ad tájékoztatást a klub.
Tovább az összes átigazoláshoz