Kiszámolták: A magyar válogatott csak két csapatnál jobb az egész Eb-n - tényleg brutális a csoportunk

Az egyik legidősebb keret a magyar lesz az Európa-bajnokságon, de nem emiatt látja halványnak esélyeinket az egyik legismertebb külföldi futballkutató-intézet.
Dudás Gábor 2021. június 3., csütörtök 9:10
Az egyik legidősebb keret a magyar lesz az Európa-bajnokságon, de nem emiatt látja halványnak esélyeinket az egyik legismertebb külföldi futballkutató-intézet.
Szerző: Dudás Gábor 2021. június 3., csütörtök 9:10

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) ezúttal az Európa-bajnokságon szereplő 24 válogatottal foglalkozott kutatásában. Az Eb-keretekbe került játékosok klubjainak versenyképessége alapján egyfajta erősorrendet is állítottak a svájci futballkutatók: "Azok a válogatottak, amelyek játékosai a leginkább kompetitív klubokban futballoznak, nagyobb eséllyel pályáznak trófeákra" - írják.

A CIES ez alapján egy koefficienst is kiszámolt a válogatottaknál, így rangsorolva, hogy mely csapatnak van a legnagyobb vagy épp legkisebb esélye az végső Eb-győzelemere.

Ebben az erősorrendben a magyar válogatott egyik csoportellenfele, Franciaország az első, megelőzve az ugyancsak a mieinkkel is küzdő Németországot, illetve Spanyolországot. Harmadik riválisunk, Portugália az ötödik az előzetes esélyesek között,

azaz valamennyi közvetlen vetélytársunk a TOP 5-ben van a CIES szerint.

Ami pedig Marco Rossi csapatának sanszát illeti a kontinenstornán: a felmérés szerint 0,64-es együtthatónkkal mindössze Észak-Macedóniát és Finnországot előzzük meg az előzetes erősorrendben a mezőny tagjai közül. Közvetlenül előttünk áll ebben a rangsorban Wales, Szlovákia, Svédország és Skócia is.

A CIES ugyancsak megvizsgálta friss tanulmányában, hogy átlagosan hány játékost delegáltak az egyes országok hazai bajnokságai az Eb-keretbe - itt az átlag játékpercek jelentik a mutatót. E szerint az angol keret tagjai átlagosan 2496 percet futballoztak a Premier League-ben az idényben. A másik végletet pedig Ukrajna jelenti, ahol a légiósok viszik a prímet a keretben, a hazai játékpercet átlaga mindössze 1390 perc.

A magyar keretben 1883 perc az NB I-es átlag, ezzel a középmezőny hátsó felében helyezkedünk el.

Ugyancsak felmérésre került a csapatok átlagéletkora: a legfiatalabb kerettel Törökország rendelkezik az Eb-résztvevők közül (24,9 év az átlagéletkor), de Anglia (25,2) és Wales (25,5) is dobogós.

A magyar válogatott keretének átlaga éppen 28 év, ezzel a nemzeti csapatunk az egyik legidősebb lesz majd az Eb-n, csak négy válogatott előz meg minket ebben az összevetésben.

Olvastad már?
Rossi: "Ha behívom Szoboszlait az Eb-re, veszélybe sodortam volna a pályafutását" - a kapitány a keretről, egy hiányposztról, a Fradi példájáról és a kommentelőkről
Marco Rossi szövetségi kapitány hosszabban beszélt arról, miért maradt ki Szoboszlai Dominik, az Eb-keretből, melyik poszton van hiányérzete, miért lehet érdemes elővenni a Ferencváros BL-rendszerét a középpályán, mi a kapusok hierarchiája, vagy hogy miért bosszantotta fel néhány kommentelő.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Puskás Akadémia
Komáromi György
2026 nyaráig meghosszabbították Komáromi György szerződését. A saját nevelésű, 21 éves támadó a mostani szezonban 16-szor lépett pályára az NB I-ben.
Nyíregyháza
Visinka Ede
Megerősítést nyert a csakfoci.hu korábbi információja: a Nyíregyháza közös megegyezéssel szerződést bontott Visinka Ede vezetőedzővel.
Kozármisleny
Bor Dávid
Az NB II-es csapat bejelentette, hogy szerződtették a szabadon igazolható Bor Dávidot. A szélső legutóbb Békéscsabán játszott, de az NB I-ben is megfordult a Paksi FC-ben.
Tovább az összes átigazoláshoz