Interjú: „Az a célom, hogy az Eb után Európában is rólunk beszéljenek” – Gera támadója a Fradinak lőtt góljáról, Hornyák kőkemény kritikájáról és a Ribéryvel való összehasonlításról

A magyar válogatott vezéregyénisége akar lenni a négy nap múlva kezdődő U21-es Európa-bajnokságon. Nem álszerény, központi figurának tartja magát a pályán és azon kívül is. Az a célja, hogy pár év múlva már ne őt hasonlítgassák Ribéryhez, hanem hozzá hasonlítsák a feltörekvő tehetségeket. Jót tett neki Hornyák Zsolt kőkemény kritikája, tudja, hogy a legtöbb szurkolónak a Fradi ellen lőtt bombagólja ugrik be róla elsőként. Gera Zoltán karrierjét elfogadná, de megpróbálja őt is túlszárnyalni. Interjú Kiss Tamással, az U21-es válogatott és a Puskás Akadémia támadójával.
Privacsek András 2021. március 21., vasárnap 9:09
A magyar válogatott vezéregyénisége akar lenni a négy nap múlva kezdődő U21-es Európa-bajnokságon. Nem álszerény, központi figurának tartja magát a pályán és azon kívül is. Az a célja, hogy pár év múlva már ne őt hasonlítgassák Ribéryhez, hanem hozzá hasonlítsák a feltörekvő tehetségeket. Jót tett neki Hornyák Zsolt kőkemény kritikája, tudja, hogy a legtöbb szurkolónak a Fradi ellen lőtt bombagólja ugrik be róla elsőként. Gera Zoltán karrierjét elfogadná, de megpróbálja őt is túlszárnyalni. Interjú Kiss Tamással, az U21-es válogatott és a Puskás Akadémia támadójával.
Szerző: Privacsek András 2021. március 21., vasárnap 9:09

Mit vársz magadtól és a csapattól az Európa-bajnokságon?

- Magamtól nagyon sokat várok, kulcsember akarok lenni az Eb-n, aki gólpasszokat ad, gólokat szerez – kezdte Kiss Tamás a csakfoci.hu-nak. - Nagyon nehéz a csoportunk, de tovább akarunk jutni és azon leszek, hogy ehhez hozzásegítsem a csapatot. Az a célom, hogy az Európa-bajnokság után ne csak itthon, hanem Európában is rólunk beszéljenek.

Akik jól ismernek, mondták rólad, hogy egy vagány, határozott, önbizalommal teli srác vagy. Úgy tűnik, nem tévedtek.

- Elfogadom, mindhárom tulajdonság igaz rám. Nem akarok álszerény lenni, központi figurának tartom magam a pályán és a pályán kívül is. Vezéregyénisége akarok lenni a válogatottnak, a játékommal szeretnék kitűnni, és a 20 évem minden rutinjával irányítani a csapatot.

A magyar válogatott Eb-mérkőzései az A csoportban:

március 24., 21:00, Székesfehérvár:
Magyarország-Németország

március 27., 18:00, Budapest, Bozsik Aréna:
Magyarország-Románia

március 30., 18:00 Székesfehérvár:
Hollandia-Magyarország

Milyen formában érzed magad?

- Nagy lökést adott, hogy az oroszok elleni utolsó felkészülési mérkőzésen gólt szereztem. Előtte öt meccsen nem kaptam meghívót, teljesen jogosan, hiszen nem voltam jó formában keveset játszottam a klubcsapatomban. Majd a diósgyőri kölcsönjáték után sikerült magam visszahozni arra a szintre, ahol voltam korábban. Önbizalomnövelő tényező, hogy a Puskás Akadémiával nagyon jól szerepelünk az idei bajnokságban. Várom már az első mérkőzést. Biztos lesz bennem némi drukk, de annyira nem fogok izgulni, mint az első NB I-es meccsem előtt.

Az NB I történetének legfiatalabb debütánsa vagy, 16 évesen és 16 naposan mutatkoztál be az élvonalban. Ez büszkeséggel tölt el vagy inkább nyomást helyez rád?

- Nagyon büszke vagyok rá, nem érzek magamon nyomást emiatt. Azon dolgozom minden edzésen, minden mérkőzésen, hogy bizonyítsam, nem véletlenül mutatkozhattam be ilyen fiatalon az NB I-ben.

Ott tartasz, ahol akkor eltervezted?

- Nagyon sokan kiigazoltak a korosztályomból egy neves klub akadémiájára. Engem is hívott például a Benfica vagy az olasz Frosinone, amikor még a Haladás játékosa voltam. Mentem volna én is, de nemcsak rajtam múlt. Nem bánom azonban, hogy itthon maradtam, azóta gyűjtögetem az NB I-es mérkőzéseket és ha majd eljön az időm, akkor már több rutinnal vághatok bele.

Amikor felmerült a neved a Frosinonenál, az olasz sajtó Ribéryhez hasonlított. Mi a közös Franck Ribéryben és Kiss Tamásban?

Az egy az egy elleni játékban nem vagyunk gyengék és ő sem volt egy lassú játékos. Nem akarom azonban magamat senkihez sem hasonlítani.

- Az a célom, hogy pár év múlva - amikor remélhetőleg már egy topbajnokságban játszom - hozzám hasonlítsanak majd fiatal, tehetséges, feltörekvő futballistákat.

Akár már a mostani Eb-n el tudod majd adni magad egy komoly bajnokságba?

- Ez az Európa-bajnokság arra is jó lesz, hogy felhívjam magamra a topbajnokságok csapatainak figyelmét. Soha nem titkoltam és azt gondolom, egy fiatal játékos esetében teljesen normális, ha minél erősebb bajnokságban szeretne játszani.

Nekem a spanyol és a holland liga a legszimpatikusabb, de akkor sem lennék szomorú, ha „csak” a Bundesligába kerülnék.

- Nem akarok azonban mindenáron kiigazolni már most, hiszen remek helyen vagyok a Puskás Akadémiánál.

Szerinted a magyar szurkolóknak mi ugrik be elsőként rólad?

- Talán a Fradi elleni nagy gólom a Haladás játékosaként. A Fradi-szurkolók jó sokan vannak, ők biztos megjegyezték a nevem, remélem, még be tudok találni nekik párszor. Meghatározó gólja volt a karrieremnek, amely hozzásegített, hogy a Puskás Akadémia futballistája lehessek. Szép gól volt, de a kicsi csúnyákkal is kiegyeznék, az a fontos, hogy a játékom minősége folyamatosan javuljon.

A Ferencvárosnak lőtt szépségdíjas gólja:


Mennyire viseled jól a kritikákat? Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzője tavaly egy bajnoki mérkőzésen már az első félidőben lecserélt, majd azt nyilatkozta rólad, hogy nem mész vissza védekezni, állandóan tapsolgatunk neked, de most már felelősségre kell vonni.

- Jót tett a későbbi játékomnak és a pályafutásomnak az edzőm akkori őszinte kritikája. Olyan motivációs tényezőt jelentett számomra, amely után eldöntöttem, hogy mostantól nem 100 százalékra, hanem 120 százalékra fogok törekedni. Nagyon sokat adok az edzőim, a rutinosabb játékostársak véleményére.

Az U21-es válogatottban nem akármilyen edzőid vannak, hiszen Gera Zoltán, Sándor György és Vanczák Vilmos is nagyon komoly karriert futott be játékosként. Ez mennyire motivál egy 20 éves játékost?

- Nagyon, hiszen van kikre felnéznünk. Nemrég hagyták abba a futballt, tudnak a mi fejünkkel is gondolkodni, életkori szakadék sincs köztünk. Mindhárman olyan tapasztalattal rendelkeznek, amiből mi egyértelműen csak profitálhatunk.

Kiegyeznél egy Gera-féle karrierrel?

- Most aláírnám, de azon leszek, hogy őt is túlszárnyaljam.

PRIVACSEK ANDRÁS

Olvastad már?
Interjú: "Az elnök nem egy türelmes ember, 9 év alatt volt vagy 28-29 edzőm" - a 79-szeres magyar válogatott a fiatal védők gyors fejlődéséről és a Storck okozta sokkról
Egyre több és megbízhatóbb védőnk van, ugyanakkor kevesebb az igazi egyéniség. Meccs közben még sokszor elragadja a hév, de jobban szereti azokat az edzőket, akik extázisba esnek az oldalvonal mellett. Gattuso, Dárdai és Egervári pályafutása meghatározó szakemberei, Storck döntését azonban nehezen emésztette meg. Kiderül, milyen típushibái lehetnek egy védőnek, és az is, miért ragaszkodott 9 évig ugyanahhoz a külföldi csapathoz. Interjú Vanczák Vilmossal, az Eb-re készülő U21-es válogatott és a Puskás Akadémia pályaedzőjével, aki mindkét munkahelyén főként a védők felkészítéséért felel.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
DAC
Csinger Márk
A DAC 2027-ig hosszabbított U21-es magyar válogatott védőjével, Csinger Márkkal.
Ferencváros
Ifj. Lisztes Krisztián
Németországi sajtóhírek szerint a Frankfurt minden egyes meccs után, amit Lisztes a Ferencvárosnál játszik még a mostani idényben, egy kisebb prémiumot fizet a magyar klubnak.
MTK Budapest
Futács Márkó
Távozott az MTK Budapesttől Futács Márkó. A 33 éves támadó másfél éven át viselte a klub mezét, de az idei szezonban nem kapott játéklehetőséget, így a felek közös megegyezéssel bontottak szerződést.
Tovább az összes átigazoláshoz