Kellenek-e Storcknak a honosított játékosok? Kire mennyi az esély? - körkép az U15-től a felnőttekig

Határontúliak, honosított játékosok és futballmagyarok: akik sikert hoztak a magyar válogatottaknak, fiatalok, a jövőben robbanthatnak be, és akikről lemaradtunk.
Dudás Gábor 2016. november 25., péntek 9:58
Határontúliak, honosított játékosok és futballmagyarok: akik sikert hoztak a magyar válogatottaknak, fiatalok, a jövőben robbanthatnak be, és akikről lemaradtunk.
Szerző: Dudás Gábor 2016. november 25., péntek 9:58

Az elmúlt években jó néhány esetben felmerült olyan magyar származású, vagy épp az NB I-ben futballozó külföldi állampolgárok honosítása, akik játékukkal a válogatott segítségére is lehetnek. Az esetek nagyrésze csak vaklármának, vagy épp irreális vágyálomnak bizonyult, és a kiszemeltek többsége vagy másik válogatottat választott, vagy valójában fel sem vetődött a neve az aktuális kapitánynál.

Akadtak persze ellenpéldák is, voltak olyan futballisták, akik magyar származásuk vagy épp teljesítményük miatt végül helyet kaptak a nemzeti tizenegyben: ilyen volt Nikolics Nemanja, Priskin Tamás, Koman Vladimir, Leandro, Miriuta Vasile és Sowunmi Thomas is. Sőt, 1999-ben, Bicskei Bertalan szövetségi kapitánysága idején az akkor az SSV Ulmban futballozó Radoki János (Janos Radoki) kapta meg a magyar állampolgárságot, majd a meghívót is a válogatottba, ám egyszer sem játszott, csupán kerettag volt. Az ő neve azért is érdekes, mert nemrég  Megyeri Balázst is foglalkoztató, Bundesliga 2-es Greuther Fürth vezetőedzője lett.

Az említett játékosok válogatott mérlege:

Priskin Tamás (2005-): 60 meccs / 17 gól

Koman Vladimir (2010-): 36 / 7

Nikolics Nemanja (2013-): 23 / 3

Leandro (2004-2015): 16 / 0

Sowunmi Thomas (1999-2006) : 10 / 1

Miriuta Vasile (2000-2003): 9 / 1

Radoki János (1999): 0 / 0

 

Az ötlet egyébként nem szokatlan, elég, ha a nemzetközi színtéren a német, a belga vagy a francia válogatottat említjük, számtalan olyan kiemelkedő játékosuk van, akik nem választott hazájukban, sőt, nem is Európában születtek, mégis itt lettek világszerte elismert, válogatott klasszisok. Azt is érdemes viszont megemlíteni, hogy nálunk nem egységes a megítélése annak, szükség van-e a honosításra a válogatottnál: kivételt képeznek nyilván a határontúli magyarok, esetleg olyanok, akik már egészen fiatalon hazánkba kerültek, vagy hosszú éveket eltöltöttek már a magyar bajnokságban.

Az alábbiakban azokat a játékosokat gyűjtöttük össze, akiknél az utóbbi időben szóba került a honosítás, komolyabban, vagy akár csak a médiában, lehetőségként - néhányuk esetében az MLSZ vagy épp Bernd Stock is hallatta a hangját. Azt is megvizsgáltuk, mekkora esély van jelen pillanatban arra, hogy ők valóban a magyar válogatott játékosai legyenek. 

 

AKIKNEK ESÉLYÜK VOLT, VAN ÉS LEHET A MAGYAR VÁLOGATOTTSÁGRA:

Fülöp István: 35%

Az FC Botosani játékosa néhány hete bevallotta, remélte, hogy lehetőséget kap a román válogatottban való bemutatkozásra, legközelebb szerinte már lehet, hogy már túl késő lesz.

- A magyar állampolgárságom már gyakorlatilag megvan, de az esküt még le kell tenni, erre a jövő héten sor is kerül. A családommal arra jutottunk, ahonnan előbb érkezik a behívó, arra mondok igent. Bukarestben a magyar nevű játékosokat soha nem szerették, de Botosányban ezzel nem volt gondom, az egyik legjobban kedvelt játékosnak érzem magam. A román keretben egyébként érzésem szerint nehezebb dolgom lenne, ott nagyobb a konkurencia - mondta még szeptemberben, és hozzátette: - Ha meghívnak Magyarország válogatottjába, nem fogom visszautasítani. Valaki mondta, hogy megfigyelnek, és nem lenne meglepetés, ha az állampolgárságommal együtt a válogatottba is meghívnának.

Fülöp ugyanakkor azt sem tagadta, hogy ha a román válogatottba hívják, akkor oda menne. A gólerős erdélyi csatár 7 találatával a harmadik a román élvonal góllövőlistáján, a 26 éves játékosnak ez az eddigi legjobb szezonja. A szezont jól kezdte, az elmúlt hetekben viszont megtorpant a teljesítménye. Ha hívnánk, szinte biztosan jönne - erősen kérdéses, akarjuk-e hívni őt. Nyilatkozata óta ugyanis két hónap telt el, azóta voltak válogatott meccsek, nem úgy tűnt, hogy bármelyik szövetség is azonnal elfogadta volna a felhívását keringőre. Úgy tűnik, mintha a képességei alapján egyik helyen sem csapnának le rá mindenáron.

 

Willi Orban: 33%

A legfrissebb és talán legérdekesebb ügy: maga Bernd Stock és az RB Leipzig védője is beszélt már a honosítása és magyar válogatottsága ügyéről. Ő az a játékos, akire pár hónappal ezelőtt nagyobb esélyünk lett volna, mint jelenleg. Nem titok, hogy a lipcseiek egyik legjobbja a német válogatottságot preferálná és látva formáját nem is kizárt, hogy Joachim Löw hamarosan behívót küld neki. Sőt, megkockáztatjuk, hogy jelen pillanatban nem fog kapkodó döntést hozni, az ő helyzetében érthető, ha kivár még néhány hónapig akár, hátha érkezik az a német meghívó. A Nationalelfen kívül a magyar és a lengyel válogatottság is szóba jöhet az esetében. A Bundesliga-éllovas magyar másodedzője, Lőw Zsolt is próbálta már győzködni a védőt, hogy minket válasszon, de szerinte ehhez az is kell, hogy a német válogatottnál végül ne számoljanak vele komolyabban. Érzésünk szerint nem várható gyors döntés az ügyében.

 

Vinícius: 20%

A Vidi brazil védője sem tagadta, hogy szívesen kipróbálná magát címeres mezben, mondván egy álma válna ezzel valóra. Ugyanakkor állampolgársága még nincs, ezzel az indokkal hűtötte le picit a kedélyeket később Bernd Storck. Információink szerint volt olyan időszak, amikor erősen elgondolkodtak a honosításán, abban az esetben biztosan válogatott is lett volna, de végül nem volt meg minden szinten ehhez az akarat, így az ő ügye inkább már lefutottnak tűnik. Mivel azonban még jelenleg is a magyar bajnokságban játszik, szem előtt van, és ez így is maradhat, nem zárható ki teljesen a szerepeltetése. 

 

Kovács Lóránt: 20%

Még 2014-ben kapott hírt Romániában, hogy az „erdélyi Xavi”, a ma már a Haladásnál futballozó 23 éves középpályás esetleg magyar válogatott lehet. Akkor a játékos nem akart bővebben foglalkozni a sajtóhírrel, az MLSZ pedig cáfolta, hogy honosítaná a játékost. Azóta már megkapta az állampolgárságot, de mindenekelőtt stabil NB I-es játékossá kellene még válnia, hogy Storck figyelmét is felhívhassa magára. Egyelőre nem nyújt olyat, hogy el kellene gondolkodni a beválogatásán.

 

Asmir Suljic: 10%

Ő maga jelentkezett be – nem is egyszer – a magyar válogatottba. Legutóbb januárban beszélt az ügyről a bosnyák szélső:

- Amikor megérkeztem a Videotonhoz, megkezdődött a magyar állampolgárságom intézése. Remélem, hogy minél hamarabb lezajlik majd a procedúra és meghívót is kapok Bernd Storcktól. Nagyon nagy dolog volt az országban, hogy a válogatott kijutott az Európa-bajnokságra – mondta a Vidi légiósa, aki a harmadik évét kezdte meg idén NB I-es játékosként.

Suljic előbb az Újpest, majd egyelőre a Videoton játékosaként is hiába remélte, hogy hazájába invitálják a 2014-es vb-t megjárt nemzeti csapathoz. És nagy valószínűséggel hiába várja egyelőre Storck invitálását is, miután a Videotonból is kiszorult a légiós. 

 

Conrad Balatoni: 5%

A 25 éves, Skóciában futballozó és brit állampolgár védőnek anyai nagyapja magyar, nagyanyja pedig osztrák volt. Származása alapján négy válogatottban, az angolban, a skótban, az osztrákban és a magyarban is játszhatna.

- Ha a magyar szövetségi kapitány felhívna, természetesen nagy örömmel mennék, hiszen nagy megtiszteltetés lenne nekem és a családomnak is, hogy Magyarországot képviselem. Őszintén szólva nem vagyok biztos abban, tudnak-e arról az önök országában, hogy van Skóciában egy védő, aki a származása alapján szóba jöhet – mondta szeptember végén az Origónak.

A skót második ligában játszik jelenleg, ennél azért vannak jegyzettebb szinten játszó védőink, meglepő lenne a behívása.

 

Adrian Markus: 1%

Korábban még az is téma volt a még mindig csak 24 éves, 2013-ban Kaposváron is futballozó román csatár kapcsán, hogy az egykori kapitány, Egervári Sándor látókörébe bekerült, mint potenciálisan honosítható játékos. A román U19-es és U21-es válogatottban is megfordult támadó öt évvel ezelőtti ügye azonban szép lassan elhalt, teljesítményével sem szolgált rá igazán a figyelemre. Meglepő lenne, ha valaha újra felmerülne a neve a válogatottság kapcsán, ugyanakkor tavasszal a másodosztályú Szatmárnémetiben szépen termelte a gólokat (16 / 9).

 

Otigba Kenneth: 1%

Egy éveken át húzódó ügy hamarosan a végéhez érhet. A Békésben nevelkedett, előbb Hollandiában, majd Törökországban légióskodó, nigériai származású védő várhatóan az afrikai csapatban mutatkozhat be felnőtt-válogatott szinten, miután több magyar kapitány is hiába próbálta elcsábítani.

 

Eric Bicfalvi: 0%

Még augusztusban 2013 nyarán volt téma az esetleges honosítása, ügynöke elmondása szerint ugyanis felmerült annak a lehetősége, hogy a ma már 28 éves, a zömében magyarok lakta Nagykárolyban született középpályás a magyar válogatott színeiben szerepeljen. Később ezt maga az érintett erősítette meg. 2014-ben azonban jött a fordulat, és a románok „lecsaptak” a játékosra, aki összesen 3-szor szerepelt eddig a nagyválogatottban, így a magyar nemzeti csapatban már nem fog.

 

 

Közülük kit látnál szívesen a magyar válogatottban?

Fülöp István
Willi Orban
Vinícius
Conrad Balatoni
Kovács Lóránt
Asmir Suljic
Otigba Kenneth
Senkit
 


 

 

És akik még nevük, származásuk alapján szóba jöhetnének, de keveset tudni ebbéli szándékukról:

Liviu Antal (Pandurii, román), Patrick Farkas (Mattersburg, osztrák), Richard Magyar (Hammarby, svéd), Anton Salétros (AIK Solna, svéd), Székely Szabolcs (UTA Arad, román), Varga Attila (Latina, olasz), Gabriel Vasvari (Botosani, román), Veres Szilárd (CFR Cluj, román)

 

A FIATALOK KÖZÖTT SEM RITKA JELENSÉG

Utánpótlás-szinten is akadnak olyanok, akik nem Magyarországon születtek, viszont idővel magyar válogatottá váltak, válhatnak. Itt is előtérbe kerül persze Bernd Storck szerepe, aki az utánpótlást és a korosztályos válogatottakat is irányítja felelős sportigazgatóként. 

Holender Filipé talán a legismertebb név közülük egyelőre, hiszen hosszabb ideje NB I-es futballista és az U21-es válogatottnak is tagja volt, 2014-ban kapott először meghívót, egy évvel korábban pedig magyar állampolgárságot. A szerbiai születésű Honvéd-támadónak az apai nagyapja volt magyar.

Az 1997-es születésű, felvidéki Rimaszombatról származó, magyar ajkú Boros Gábriel mára állampolgár és Boros Gábor lett, korosztály egyik nagy ígéretének tartják és már profi szerződést is kapott a DVTK-nál.

Pintér Dániel nála is fiatalabb, 2001-ben született, és szerbiai magyar. A Ferencváros tehetsége U15-ös válogatott.

Takács Ronald (MTK) Ukrajnában született, de már magyar színekben játszik, tagja volt a legutóbb az Eb-selejtezők elitkörébe jutott U19-es csapatnak is.

 

A szegedi születésű és török származású Mehmet Kalender kettős állampolgár, a 2014-es, hazai rendezésű U19-es Eb előtt még Mészöly Géza bő keretének is tagja volt a Kayserispor kapusaként. Két éve azt mondta, magyar válogatott szeretne majd lenni. Legutóbb Pápán szerepelt, jelenleg azonban nincs csapata, így nagyon távol van a válogatottól.

A 2000-es születésű Bidzilya Anton az MTK U17-es csapatának tagja, kárpátaljai magyarként került az anyaországba. Játszott Debrecenben is, és ott lett volna a végül Eb-elitkörbe jutott U17-es válogatottban is, de végül nem kapott játékengedélyt, mivel hiába magyar állampolgár, nem számít „futballmagyarnak” – ehhez öt évet kell eltöltenie a magyar utánpótlásban. Az U21-es csapatban majd már számolhatnak vele, ha töretlen marad a fejlődése. 

A Vasasnál egy indiai gyökerekkel bíró, de magyar állampolgárságú, már itt született tehetségre érdemes odafigyelni: a 2001-ben született Singh Armaan Khangura még nem tagja a korosztályos csapatnak, de már ott van az U16-os válogatott "környékén".

 

ÉS AKIKRŐL LEMARADTUNK (?):

A 19 éves, a Bayer Leverkusennél pallérozódó Milan Scenic kettős állampolgár, pár éve még gondolkodott, melyik válogatottban folytassa, ám utánpótlás-szinten a szerbeket választotta, elmondása szerint azért, mert nálunk azt mondták neki, hogy azokkal a sérülésekkel, amelyeket már összeszedett, nem sokra fogja vinni. Arról viszont még nem döntött, felnőttszinten melyik országot képviselné majd. Az, hogy a Leverkusen játékosa, az jól hangzik egyébként, de az igazság szerint egyelőre nagyon távoli számára a Bundesliga, inkább alacsonyabb osztályban bizonyíthat.

Nyugodtan nevezhetjük az egyik legnagyobb eltékozolt értéknek a felvidéki származású, de szlovák utánpótlás-válogatott Bénes Lászlót. Jelenleg már a Borussia Mönchengladbach játékosa, szerdán a Manchester City elleni BL-csoportmeccsen a német keret tagja volt. A nyáron szlovákiai átigazolási rekordot jelentő 5-5,5 millió eurót fizetett a Bundesliga klub a Győrben is megfordult 18 éves középpályásért, és akadnak, akik meg vannak arról győződve a szlovák futballban, hogy pár éven belül ennek a többszörösét éri majd. Őt aligha láthatjuk majd magyar címeres mezben:

- Ajánlgatták nekem a magyar állampolgárságot, de nem fogadtam el. Nem is gondolkoztam ezen a lehetőségen, eldöntöttem, hogy szlovák válogatott akarok lenni. Egyértelmű, hogy a szlovák nemzeti csapat sikeresebb, és mentálisan is nagy különbség van a két válogatott játékosainak hozzáállásában. A nagyobb küzdőszellem, akaraterő az eredményeken is meglátszik – mondta határozottan korábban az Új Szónak az év elején világ 50 legnagyobb tehetsége közé is beválasztott futballista, miután már visszaigazolt Szlovákiába - felemás érzésekkel.

Más kérdés, hogyan alakult volna a sorsa, ha másképpen kezeli őt a magyar futball. Az még érthető lett volna, ha mondjuk egy bajnoki címért küzdő ETO-ban nem kap lehetőséget, de abban az időszakban sem szavaztak neki bizalmat, amikor a Győrnek nem volt esélye a nemzetközi porondra, és a kiesés sem veszélyeztette, helyette mégis középszerű légiósokat favorizáltak. Megkereste viszont az aktuális szlovák bajnok Zilina, ahol azzal kecsegtették, hogy Győrrel ellentétben gyorsan megkapja majd a lehetőséget a felnőtteknél is.

Az MLSZ egyébként legutóbb, szeptember végén hivatalosan így kommunikálta a honosítás kérdését a csakfoci.hu megkeresésére: "Általánosságban elmondható, hogy - amint azt Bernd Storck többször nyilatkozta - minden magyar állampolgársággal rendelkező játékos érdekes a válogatott számára. Egyébként a szövetségi kapitány és szakmai igazgató rendszere sokakat számon is tart, figyel, folyamatosan gyűjt információkat, köszönhetően az általatok is ismert, modern informatikai háttérnek. Természetesen konkrétan, név szerint csak akkor beszélünk egy-egy játékosról, ha a szövetségi kapitány úgy ítéli meg, hogy az indokolt. Ugyanakkor az is tény, hogy addig, amíg valaki nem kapta meg papíron is az állampolgárságot, addig nincs teendője az ügyben az MLSZ-nek és kapitányának, hiszen ez a lépés az alapja az esetleges beválogatásnak. Azt is el kell mondani, hogy az MLSZ elnöksége évek óta kiemelt kérdésként kezeli azt, hogy olajozottan menjen a magyar állampolgárság megadása azok számára, akik profi futballistaként kérik ezt. Segíti ezt egy korábbi elnökségi döntés, illetve az apparátus munkája is."

Dudás Gábor

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Serdar Dursun
A törökök szerint a Fradi érdeklődik Serdar Dursun iránt, a csakfoci.hu azonban úgy tudja, hogy a hír nem igaz.
Légiósok
Lovrencsics Gergő
Igaznak bizonyultak a horvát sajtóhírek, a korábbi magyar válogatott játékos elismerte, hogy távozik a Hajduk Splittől.
NB I
Iván Alex
Holland, belga és magyar élvonalbeli csapat is érdeklődik Iván Alex, a Spartak Trnava játékosa iránt, akinek nemrég járt le a szerződése a szlovák élvonalban szereplő gárdánál - számolt be a hírről a kisalfold.hu.
Tovább az összes átigazoláshoz