DJ, tv-s szakértő és Gera - 6+1 játékos a skótokat elverő csapatból, aki kedden is ott lehetne

Hét játékos aktív még a 2004-es nemzeti csapatból, amely simán legyőzte Skóciát. Igaz, közülük csak a jelenleg még sérült Gera Zoltán játékára lenne reális esély. Megmutatjuk, mi lett azokból a játékosokból, akik a glasgow-i meccsen játszottak.
Budai László 2018. március 26., hétfő 18:30
Hét játékos aktív még a 2004-es nemzeti csapatból, amely simán legyőzte Skóciát. Igaz, közülük csak a jelenleg még sérült Gera Zoltán játékára lenne reális esély. Megmutatjuk, mi lett azokból a játékosokból, akik a glasgow-i meccsen játszottak.
Szerző: Budai László 2018. március 26., hétfő 18:30

Az utolsó meccsen, amikor Magyarország és Skócia találkozott, a mieink örülhettek, hiszen a 2004. augusztus 18-i, a glasgow-i Hampden Parkban lejátszott barátságos meccsen 3-0-ra nyert az akkor Lothar Matthäus irányította nemzeti csapat.

De mi történt azzal a 16 játékossal, aki akkor pályára lépett?

(*-gal azokat jelöltük, aki akár kedden is játszhatna)

*Király Gábor: Még a keddi találkozón is védhetne akár, ha nem döntött volna úgy 2016 őszén, hogy visszavonul a válogatottól. A 2004-es meccs idején (amely „csak” a 49. válogatott találkozója volt a később rekorderré vált hálóőrnek) 28 éves kapus ma már 41, de még mindig aktív, a Haladás NB I-es csapatának alapembere és kapitánya.

Bodnár László: A válogatott egykori kirobbanthatatlan jobbhátvédje akkor még a bombaerős Dinamo Kijev alkalmazásában állt, később Hollandiában, Salzburgban, illetve Debrecenben, Pécsen, Nyíregyházán és Kisvárdán is futballozott. Három országban összesen öt bajnoki címet nyert. 2014-ben „tűnt el” a futballtérképről a ma 39 éves ex-játékos, aki DJ-ként és étterem-tulajdonosként is megmutatta már magát. Volt egy kellemetlen ügye is: 2009-ben egy halálos kimenetelű közlekedési baleset résztvevője volt, egy év felfüggesztett fogházbüntetést kapott.

*Juhász Roland: Királyhoz hasonlóan ő is ott lehetne kedden a pályán, de másfél éve ő is búcsút mondott a címeres meznek. A Videoton vezérének és kapitányának 34 évesen is simán helye lenne a keretben, de már „csak” a klubjára koncentrál. Mindössze ötödször volt válogatott Skóciában, 21 évesen, utána jött még 90 meccs a magyar színekben.

Stark Péter: Kizárólag Lothar Matthäus kapitánysága alatt volt felnőtt válogatott az egykori győri hátvéd, aki végül 19-szer játszott piros-fehér-zöldben. Az ETO után Pécsen futballozott, majd alacsonyabb osztályú osztrák csapatokban vezetett le, 2015-ben vonult vissza. 2016-tól utánpótlás-edző az ETO-nál a 39 éves klubikon.

Tóth András: A glasgow-i volt a második válogatott meccse a Vasas-ikonnak, aki végül ötig jutott, Starkhoz hasonlóan „Matthäus-kedvencként”. 2004-ben is az angyalföldiek játékosa volt, egészen 2009-ig, majd kisebb csapatokban játszotta le karrierje utolsó éveit. Később a Vasasnál megbízott vezetőedző és pályaedző is volt a ma 44 éves tréner, majd a III. kerülethez került, ahol szakmai igazgató lett, de jelenleg ő a vezetőedzője az óbudai egyesületnek.

Simek Péter: Az egykori „Gyorsvonat” ma 38 éves és már befejezte profi pályafutását, jelenleg alacsonyabb osztályban futballozik, az M4 Sporton viszont országos szinten szakért. 2004-ben az Újpest játékosaként volt részese a skótok legyőzésének, végül 9-szeres válogatott lett, de 2005 után már nem kapott meghívót, pedig akkor még csak 25 éves volt. Skóciában az ő beadása után született meg Marshall öngólja, azaz a meccs harmadik találata.

Fehér Csaba: Ő már légiós volt, amikor a skótverés részese lehetett, a NAC Breda játékosaként kapott meghívót, akkor már rutinos, 30-szoros válogatott játékosként (végül 41-ig jutott). A védelemben és a középpályán is bevethető, nyolc évig Hollandiában futballozó Fehér neve nemrég a válogatott kispadja kapcsán is felvetődött, de mint mondta, ez az ő esetében abszolút nem aktuális, mert nem dolgozik edzőként. Ha választani lehet, akkor „inkább játékosként térne vissza” a ma 42 éves ex-futballista.

Molnár Balázs: Neki a 6. meccsen volt a válogatottban a skóciai, a ZTE futballistájaként, két évvel korábban bajnok is volt a zalaiakkal, majd pedig az együttes csapatkapitánya lett. 2013-ig futballozott a ma 41. életévében lévő Molnár, aki nagy vihart kavart azzal, hogy Egerszegről az örök rivális Haladáshoz igazolt 2008-ban. Ez év januárjában a távozott Mihalecz István helyét vette át Molnár az utánpótlás szakágvezetői pozícióban a Zeténél.


www.tempofradi.hu

*Huszti Szabolcs: A glasgow-i meccs hőse, duplázója, aki 11-esből is eredményes volt és egy nagyszerű bombagólt is szerzett – akkor 21 évesen, élete 5. válogatott meccsén. Összesen 51 találkozót játszott címeres mezben, de 2010-ben úgy döntött, nem lép többé pályára a nemzeti csapatban. Bár azóta több kapitány is próbálta visszahívni, Huszti hajthatatlan maradt, pedig játéktudása alapján 34 évesen is lenne helye a válogatottban. Télen hazatért, az NB I-ben a bajnoki címért küzdő Videoton játékosa, tehát papíron még a pályán is lehetne akár kedden, bár az ő esete a fentiek miatt kicsit más.

*Gera Zoltán: Ő viszont alighanem kezdőként futna ki a Groupama Aréna gyepszőnyegére, ha nem küzdene hónapok óta tavaly júliusi sérülésének következményével, ami miatt sem a Ferencvárosban, sem a válogatottban nem futballozhatott. Lassan 39 éves lesz, de még mindig meghatározó alakja a magyar labdarúgásnak. A lassan 14 évvel ezelőtti találkozón a vezető gólt eredményező 11-es előtt remekül ugratta ki a csereként beállt Kovács Pétert, aki aztán a büntetőt kiharcolta. Ma 97-szeres válogatott játékosnak mondhatja magát, az akkori a 23. meccse volt.

*Torghelle Sándor: Aktív, sőt, az NB II-ben gólerős játékosként akár még ma is szerepelhetne a válogatottban, de már 2010 óta nem szerepelt ott különböző okok miatt. 35 éves, az MTK-ban most is rugdossa a gólokat, mint ahogy rugdosta akkoriban a válogatottban is. A skóciai találkozó előtt két hónappal az egész világ felkapta a fejét a Németországban szerzett duplájára, amivel legyőztük Kaiserslauternben a Nationalelfet. Annak köszönhetően indult meg külföldi karrierje, Skóciába már a Crystal Palace légiósaként érkezett. De csak 25 perc jutott neki, sérülése miatt le kellett cserélni.

Kovács Péter: A hórihorgas támadó állt be Torghelle helyére, és ahogy már fentebb említettük, 11-est harcolt ki a 44. percben, Gera passza után. Összesen 10 válogatott meccs jutott neki (a glasgow-i volt a 3., Matthäus „embere” volt a csatár is), ezeken 1-szer talált be. Ekkor már Norvégiában futballozott, de finn bajnoknak mondhatta magát, később aztán Norvégiában az egyéni trófeákat gyűjtötte, az első és a másodosztályban is volt gólkirály. 15 évet töltött el a norvégoknál, ott is vonult vissza 2017-ben a ma 40 éves – már csak volt – játékos.

Rósa Dénes: A csereként beállt egykori ferencvárosi középpályás ugyancsak a Mathtäus-korszakban tudta le válogatott időszakát, összesen 10-szere szerepelt a nemzeti csapatban – utolsó meccsén, 2015 decemberében piros lappal „búcsúzott” a Mexikó elleni találkozón. 2006 és 2009 között Nagy-Britanniában légióskodott, majd visszatért az FTC-hez, hogy aztán 2013-ban az ASR Gázgyár csapatáról vonult vissza. Televíziós szakértőként dolgozik a Spíler TV-nél, hamarosan 41 éves lesz.

*Leandro: Ugyancsak aktív, a Ferencváros játékosa, mint Gera, pedig már 36 éves. 2004-ben a Fradi bajnokaként játszott Skóciában, 2005-ben azonban hazaigazolt családi okok miatt Brazíliába. Később a DVSC, majd az Omonia Nicosia futballistája volt, a Lokival két, a ciprusiakkal egy bajnoki címet szerzett. 2015-ben visszatért az FTC-hez, egy évre rá megszerezte második aranyát a zöldekkel is. 16-szoros válogatott játékos összesen, hat és fél év kihagyás után került vissza 2014-ben a nemzeti együttesbe. Mai formája alapján és kora ellenére most is válogatott szintű játékos.

*Gyepes Gábor: A 26-szoros válogatott védő a hajrára állt be Skóciában. Akkor még az FTC játékosa volt, később Angliában, Wales-ben, a Vasasban, a Videotonban és Malajziában is futballozott, 2015-től pedig a „kis Fradi”, azaz a Soroksár játékosa, 36 évesen is aktív tagja az NB II-es együttesnek.

Bodor Boldizsár: Aktív pályafutása során is picit rejtve maradt a hazai közönség számára, hiszen már 18 évesen külföldre igazolt és egy rövid görög kitérőt leszámítva Belgiumban, illetve Hollandiában futballozott. 2003 és 2010 között összesen 24 válogatott meccset játszott, utoljára épp Hollandiában, az Amszterdamban 6-1-re elveszített felkészülési meccsen.

Neked ajánljuk
Átigazolások
DVSC
Srdjan Blagojevic
Külföldön azt írják, hogy Srdjan Blagojevic vezetőtedző az orosz élvonalbeli FC Szocsi egyik jelöltje.
Légiósok
Gazdag Dániel
A Philadelphia is bejelentette jövő évi keretét, Gazdag Dániel természetesen a garantált szerződéssel rendelkező játékosok között van 2024-re is.
A PL-be igazolhat?
Gulácsi Péter
A Mirror a magyar válogatott Gulácsi Pétert is a nagy erőkkel kapust kereső Newcastle United figyelmébe ajánlotta.
Tovább az összes átigazoláshoz