Fotó: www.fradi.hu

Kubatov: "Van olyan, hogy a szurkolókra hallgatnak a klubvezetők. Ezek a klubok persze mind tönkrementek már" - a Fradi-elnök 2-3 játékost is eladna

A Ferencváros elnöke, Kubatov Gábor az M4 Sporton futó Fradi TV-ben beszélt több érdekes témáról: többek között az Újpest elleni 6-0-ról, Sztanyiszlav Csercseszov helyzetéről, a Puskás Arénába költözésről és a játékosok eladásáról is.
Csakfoci.hu 2022. december 21., szerda 10:56
Fotó: www.fradi.hu
A Ferencváros elnöke, Kubatov Gábor az M4 Sporton futó Fradi TV-ben beszélt több érdekes témáról: többek között az Újpest elleni 6-0-ról, Sztanyiszlav Csercseszov helyzetéről, a Puskás Arénába költözésről és a játékosok eladásáról is.
Szerző: Csakfoci.hu 2022. december 21., szerda 10:56

6-0: "Hogyne éreztem volna elégtételt"

Kubatov Gábornak talán a Slovan elleni pozsonyi meccs volt a legemlékezetesebb futballpillanata a 2022-es évben, de szóba került természetesen az Újpest elleni 6-0 is.

- Az is odatartozik... Lehetne most viccelődni azzal, hogy de hát az olyan természetes, hiszen az Újpest most már nem tudom hány esztendeje nem vert meg minket. A 6-0-nál az eredmény számszerűsége sokat jelentett, mert azt az újpesti támadást, ami évekig ellenünk zajlott, hogy a stadionmagazinjukat 6-0-nak hívták, meg ilyenek - ezeket egy pillanat alatt kioltotta a győzelem.

Hogyne éreztem volna elégtételt. De nem azért, mert tort akartam volna ülni az Újpesten, hanem azért, mert engem nagyon zavart az Újpestnek a viselkedése a mérkőzés után. Kiült az akkori sportigazgatójuk - aki később a Videotonnak lett a sportigazgatója - egy 6-0-ás pohárral a kezében, gyakorlatilag tort ültek rajtunk.

Én viszont a csapatunkat, a játékosainkat, a kommunikátorainkat arra kértem, hogy ne üljünk tort az Újpesten, mert most kell megmutatni, hogy kell egy nagy és erős klubnak viselkednie. A Megyeri úton elért 6-0-s sikerig azonban hosszú volt az út és bizony volt pillanat, amikor a helyzet nem volt éppen reményteli - mondta a klubvezető az M4 Sporton futó Fradi TV-nek.

"Én már nem lehetek szurkoló"

Szóba került az is az interjúban, hogy egy Fradi-elnök lehet-e még mindig ugyanolyan szurkoló, mint évtizedekkel ezelőtt? És hogy egyáltalán milyen a viszonya a drukkerekkel Kubatov Gábornak.

- Én már nem lehetek. Egy szurkolónak csupa érzelem az egész élete. Egy elnök viszont, hogyha érzelemből hoz döntéseket, az tönkre fogja tenni a klubját. Nekem nagyon hideg fejjel, lehűtött indulatokkal, érzésekkel kell döntéseket hoznom. Úgyhogy sajnos én már nem úgy nézem a meccset, mint egy átlag szurkoló. (....) Nekem is szólt korábban a "Kubatov takarodj!", itt a stadionban azért már egyszer-kétszer ezt elmondták. De örülök neki, hogy ha együtt tudunk örülni, és ha nem jönnének oda hozzám és nem biztatnának, én akkor is ugyanolyan szívesen és szívből csinálnám ezt a klubot. Ezt is helyén kell tudni kezelni, mert hogyha te arra hajtasz, hogy a drukkerek szeressenek téged, és minden esetben olyan döntéseket hozol, és az vezérel, hogy milyen jó lesz majd, ha kijövök a stadionba és mindenki az én vállamat lapogatja, akkor a klub hatékonysága nehezebben megy. 

Volt egy konferencia valahol, és azt mondta az előadó, hogy több klubvezetési modell is létezik. Van olyan, hogy a szurkolókra hallgatnak a klubvezetők. Ezek a klubok persze mind tönkrementek már. 

"Sok európai bajnokság ajtaja bezáródott Csercseszov előtt"

Kubatov Sztanyiszlav Csercseszov érkezéséről és elévülhetetlen érdemeiről is beszélt, illetve arról, mennyire lehet majd nehéz megtartani a vezetőedzőt.

- Peter Stöger kiválasztásánál azt hiszem, hogy hibáztunk. Ő egy kiváló szakember, egy fantasztikus ember, lehet vele beszélgetni az élet dolgairól, nemcsak a futballról, az egy nagyon nagy dolog. De nem a klubhoz illő karakter volt, ezt én elrontottam. És aztán utána megalkudtunk Sztanyiszlavval, ami egy komoly alku volt, hosszú ideig tartó, és nagyon nagy pénzekről beszéltünk. Nemcsak az ő fizetéséről, hanem az általa megkövetelt szakmai stábról is. Ott is próbáltunk okoskodni és mondani, hogy "jó, Sztanyiszlav, neked van öt embered, de hozzál csak kettőt, erre van pénzünk", ő pedig azt mondta, hogy akkor ő nem jön, csak hozza az egész csapatát. Ez egy hosszú folyamat volt. Ilyenkor nagyon-nagyon munkás dolog beilleszteni az edzőt a Ferencváros közegébe. Ezek voltak a nehézségek. Az a fajta akkurátusság, amivel Rebrov összerakta a csapatot, Sztanyiszlavban is fellelhető. Talán egy kicsit nyíltabb ember, kicsit könnyebb vele beszélni, könnyebb véleményt hallani tőle, de ő is rendet tart az öltözőben és a pályán is, és ez azt hiszem, hogy ez meghozta a sikereinket.

A háborús helyzet miatt előtte azért néhány országban bezáródtak a kapuk, amit én nagyon sajnálok, mert a sport pont arra jó, hogy megmutassa, amit egyébként valamelyik sajtótájékoztatón meg is mutatott, amikor egy amerikai és egy orosz, Wingo és Csercseszov egymás mellett ültek - úgy szeretik egymást, mint az apja és a fia.

- És talán a sportnak ez lenne a szerepe, de azt látom, hogy bojkottálják, kitiltják az orosz sportolókat, orosz szakembereket, kultúrában dolgozó embereket. Pedig aztán abban biztosak lehetünk, hogy nem egy karnagy nyomta meg a háború "indítógombját", de egy futballedző vagy futballista sem tehetett róla. Szerintem azokat a lehetőségeket, amik a béke felé vezetnek, most kihagyja az európai sport. Van azért néhány nagy ország, ahová szívesen látnák Csercseszovot, de sok európai topbajnokság ajtaja bezáródott előtte. Le is ültem vele, és mondtam neki, hogy "Sztaniszlav, a helyzet az, hogy biztos lesz rajtunk nyomás", de eddig elég jól megúsztuk. Nem voltunk olyan országban, ahol nyomás nehezedett volna ránk az állampolgársága miatt. Biztos lesz rajtunk majd, de mondtam neki, hogy "bízzál bennem, mert mi ennek a nyomásnak ellen fogunk állni". Az ő esetében szerintem rendben vagyunk, egy hűséges ember, aki ráadásul szeret itt élni és velünk dolgozni.

"Szerintem nem baj, ha 2-3 játékost elvisznek tőlünk"

A klubelnöktől azt is megkérdezték: mennyire lesz egyszerű egyben tartani a csapatot a sikeres év után?

A játékosok tekintetében nekem egy egész más felfogásom van, mert szerintem, ha elvisznek egy játékost - persze az arányokat jól kell beállítani -, az szerintem neked egy büszkeség. Tehát ha Laidounit el fogják vinni sok millió euróért, akkor az nekünk sok szempontból egy büszkeség. Nagyon olcsón vettük ezt a játékost, egymillió euró alatti összegért.

Most a többszöröséért el tudjuk adni - szerintem ez gazdaságilag egy jól mutató dolog. A második fontos dolog, hogy ha egy topbajnokságba eladsz egy játékost, akkor azt tudod mondani az ide érkező futballistáknak, hogy innen el lehet menni Franciaországba, el lehet menni Angliába, el lehet menni a spanyol első osztályba, gyere ide hozzánk, mert innen tovább tudsz lépni. Azt pedig mindenkinek meg kell érteni, hogy ha egy játékosnak az élete vágya volt az, hogy a Manchester Unitedbe vagy a Lyonba igazoljon, akkor nem teheted meg azt vele, hogy ha te jó pénzt kapsz érte, és az ő fizetése egyébként a többszörösére fog emelkedni a csapatában, hogy erőszakkal itt tartod.

Szerintem nem baj, hogyha két-három játékost elvisznek tőlünk. Az a kérdés csak, hogy a Hajnal Tomiék és az alatta levő játékosmegfigyelők jó munkát végeznek-e, és ki tudják választani azokat a játékosokat, akik rögtön pótlást jelentenek majd.

- Tehát persze az ember szereti őket, jó, hogy itt játszanak, de hogy ha így adódik az üzlet, akkor ezt meg kell tenni, mert akkor a klub vonzó csapattá válik. 

"45 ezer nézőtől nyereséges a Puskás Aréna"

A Ferencváros az első tavaszi Európa Liga-mérkőzését már biztosan a Puskás Arénában játssza majd. Kubatov Gábor elárulta, miért lehet nagy szó ez.

- Nagy terhet veszünk magunkra, mert ha mi jól számoltunk, akkor olyan 45 ezer nézőtől nyereséges a stadion, addig egyébként azon a meccsen nem nyerünk semmit. Ha 45 ezer ember kijön, már az is óriási dolog. De ha egy komoly csapatot kapunk, egy Manchester Unitedet, egy Juventust vagy egy Barcelonát, akkor azt gondolom, hogy telt ház lenne. De akkor már nem lehet változtatni, ha mondjuk nem a Barcelonát kaptuk, ezt most kellett eldöntenünk, úgyhogy ott lesz a meccsünk. Az ultrákkal beszéltünk, azt mondták, hogy ők azt a két emeletet az arénában meg fogják tölteni. Nyugodtak lehetünk, a szurkolótábor úgy fog kinézni, ahogy egy európai nagycsapatnál ki szokott nézni.

"A székházban le van véve a fűtés"

Szomorú aktualitása van az elszabadult energiaáraknak, amik a hazai labdarúgásban is éreztetik a hatásukat - a Ferencvárosnál így.

- Két, hosszú távra szóló energiaszerződésünk van a gázra és a villanyra, tehát mi még a békeidőkben lévő árakat fizetjük. Gőzzel fűtjük a népligeti sporttelep jelentős részét, az egy drága mulatság, de ott is megtettünk több racionalitás lépést. A székházban le van véve a fűtés. Az uszodát nyilván nem lehet nem fűteni. A futballpályáink közül azt hiszem négy vagy öt futballpályát kellett volna fűtenünk, ami egy nagyon nagy költséget jelentett volna, így aztán csak egyet fűtünk most. Jelentős spórolást hajtottunk végre, és remélem, hogy ha van egy kis szerencsénk, akkor a legkisebb sérüléssel tudjuk megúszni ezt a magas energiaárakból adódó nehéz gazdasági helyzetet - beszélt a téma kapcsán az FTC elnöke.

Olvastad már?
Edzőmeccsek: A Bundesliga-klub a Fradival készül a Dortmund elleni rajtra - hivatalos
Sztanyiszlav Csercseszov csapata január 11-én, szerdán 15.00-tól játszik az Augsburggal Spanyolországban.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Mezőkövesd
Cseri Tamás
Cseri Tamás az M4 Sportnak erősítette meg, hogy a következő szezonban, az NB II-ben is a Mezőkövesd játékosa lesz.
MTK Budapest
Szerződéshosszabbítás
Németh Krisztián 2025 nyaráig szóló szerződéshosszabbítást kötött az MTK-val.
Kecskemét
Szerződéshosszabbítás
Az NB I-ben idén debütáló, a klubot 2021 óta szolgáló Kersák Roland tovább gyarapíthatja lila-fehér mérkőzései számát, a kapus pénteken ismét elkötelezte magát a KTE mellett és új szerződést írt alá.
Tovább az összes átigazoláshoz