Az egyik leggólerősebb magyar légiós: "Nem látom értelmét, hogy az élvonalban játsszak 10-15 perceket" - interjú

Tóth Milán a csakfoci.hu-nak mesélt arról, mikor kerülhet fel a graziak nagycsapatához, miért választotta az osztrák másodosztályt, és nem az NB I-et, illetve reagált a Szombathely idei szezonjára is.
Póczik Dávid 2022. szeptember 19., hétfő 15:36
Tóth Milán a csakfoci.hu-nak mesélt arról, mikor kerülhet fel a graziak nagycsapatához, miért választotta az osztrák másodosztályt, és nem az NB I-et, illetve reagált a Szombathely idei szezonjára is.
Szerző: Póczik Dávid 2022. szeptember 19., hétfő 15:36

- Hol figyelt fel rád a Sturm Graz?

- A menedzsereimet megkereste a Sturm Graz egy másik játékos miatt, akit szerettek volna szerződtetni. Ekkor a menedzsment helyette inkább engem ajánlott nekik. Mindez a szezon vége előtt 2-3 hónappal történt. Mint később kiderült, ezután a Graznál elkezdtek engem elemezni, majd ki is látogatottak a mérkőzéseinkre és tetszett nekik, amit láttak. Én minderről azonban csak a szezon után értesültem.

- Ha tudsz a megkeresésről, elkezdtél volna görcsölni?

- Őszinte leszek, én nem nagyon vagyok az az izgulós típus. De persze az is benne volt, hogy ha mégse kellettem volna nekik, az csalódásként érhetett volna.

- Volt más külföldi, vagy akár NB I-es megkeresésed?

Igen. Az NB I-ből több csapat is hívott, illetve lett volna lehetőségem a DAC-hoz igazolni, amely kölcsönadott volna az ETO-nak, szóval ugyanott tartottam volna.

- Miért döntöttél a Sturm Graz mellett a magyar élvonal helyett?

- Azt tartottam helyesnek a karrierem szempontjából, hogy mindenképp külföldre igazoljak, még akkor is, ha először csak a második csapatban, az osztrák Bundesliga 2-ben is játszom. Egyelőre egész jól alakul, de később derül ki, hogy tényleg jól döntöttem-e.

- Így pár hónap tapasztalat után hogy látod, mi a legnagyobb különbség az osztrák és a magyar másodosztály között?

Az osztrák másodosztály nem sokban tér el a magyartól, de a játék menete sokkal intenzívebb, mint otthon. Hozzá kellett szoknom, hogy minden edzés száz százalékon történik, nekem jó másfél hónapba telt, mire ezt megtanultam és felvettem a ritmust, nem ment egyszerűen.

- Ennek a munkának köszönhető ez a jelenlegi forma is (9 meccs: 6 gól, 4 gólpassz – a szerk.). Teljesen befogadott a csapat, nagyon rendesek velem kint és sokan beszélnek angolul, így könnyebb megértetnem magam.

- Néhány napja látott napvilágot az a videó, amiben a Haladás szurkolói durván kiosztották a csapat játékosait az Ajka elleni 0-0-s bajnokit követően. Amikor Szombathelyen debütáltál, akkor is nehéz helyzetben volt a klub, a kieső helyen is voltatok. Akkoriban is éreztetek nyomást a szurkolók felől?

- Akkora nyomást talán nem éreztünk, mint amekkora most van, de akkor is tudtuk, hogy teljesítenünk kell és tilos kiesnünk az NB II-ből. Ekkor én még csak az első csapattal edzettem, nem számítottam még igazolt Haladás-játékosnak, hiszen még az Illés Akadémián voltam. Szurkolói nyomás akkor is volt, de nem az irányomba, hiszen nem nekem kellett megmentenem a csapatot akadémistaként.

- Mit szólsz a mostani történésekhez?

- Meg lehet érteni a szurkolók reakcióját, mert talán a klub rosszul kommunikálta le a csapat célját a szezon rajtja előtt. Nem kellett volna azt mondani a drukkereknek, hogy a feljutás a cél és akkor nem történt volna meg ez az elbeszélgetés, ami volt az Ajka-mérkőzés után, pár nappal ezelőtt.

- Ha az elmúlt szezonokat nézem, talán 3 éve volt olyan időszak, amikor még a kiesés elől menekültünk, utána volt egy 11. majd egy 6. helyezés, szóval szerintem az lett volna a reális, ha idén mondjuk az első öt hely valamelyikét célozza meg a Hali és akkor szépen fokozatosan lépdelt volna előre a klub.

Olvastad már?
Durván kiosztották a szurkolók a Haladás-játékosokat: "Ha nem juttok be a legjobb 32 közé, akkor alkalmatlanok vagytok" - videó
Kőkeményen számon kérték a Haladás-szurkolók a játékosokat az NB II-es bajnokit követően.
Elolvasom

- Németh Szabolcsnál lettél alapember Szombathelyen és nála voltál a legeredményesebb. Mi a véleményed arról, hogy őt nemrég menesztették?

- Amikor bemutatkoztam, nagyjából olyan helyzet volt, mint amilyen most van. Supka Attila akkori menesztése után a pályaedző, Desits Szilárd volt megbízva, hogy irányítsa az első csapatot, én nála debütáltam. De valóban, Németh Szabolcs volt az, aki már kezdőjátékosként számolt velem és akitől a legtöbb lehetőséget kaptam.

Most nem nagyon jöttek neki az eredmények, de ilyen volt már az előző szezonban is, ez sajnos benne van a fociban. Én sajnálom, mert előszeretettel adott lehetőséget a fiatal játékosoknak.

- A legutóbbi fordulóban az Admira elleni bajnoki mérkőzésen (ahol Tóth Milán góljával és gólpasszával 2-1-re győzött idegenben a Sturm Graz II – a szerk.) kijött engem megnézni, de a menesztéséről ekkor nem beszéltünk.
- Korábban mondtad, hogy a Sturm Graz második csapatát is jobb megoldásnak láttad, mint adott esetben az NB I-et. Akkor amiatt nem vagy csalódott, hogy csak ott számítanak rád?

Egyáltalán nem. Van sok olyan csapattársam, aki benne van az első csapat keretében, de a mérkőzésen nem játszanak, vagy csak 10-15 percet. Én ennek nem látom értelmét, még akkor sem, ha az osztrák élvonalról beszélünk. Inkább játszom egy egész meccset a másodosztályban, minthogy padozzak az első osztályban. Amikor ideigazoltam, a sportigazgató azt mondta, ha lesz pár jó meccsem, akkor olyan gyorsan felkerülök, hogy észre se veszem.

- Remélhetőleg közeleg ez a dátum. Amikor megvettek, azt mondták, hogy fel akarnak építeni és az első csapatban számítanak majd rám. Ez úgyis rajtam áll majd.

- Most 20 éves vagy, sok játékos még korán kikerül külföldi akadémiákhoz, gondolhatunk például Szoboszlai Dominikra. Te hogy látod, időben álltál légiósnak?

- Szerintem nem vagyok elkésve. Nyilván könnyebb úgy, ha 13-14 évesen kikerülsz és végigjársz egy egész utánpótlást úgy, hogy kint fejlődsz, de én mindig a saját tempómban haladtam, próbáltam türelmes lenni. Szépen sorjában veszem az akadályokat, és szerintem még időben igazoltam külföldre.

Póczik Dávid

Olvastad már?
A “Pusztulj, tirpák!” után pofonok csattantak a pályán a Magyar Kupában: "Már a sorsolás után üzengettek nekünk az ultrák" - a balhé részletei
A pályán tört ki verekedés a Nyíregyháza vasárnapi kupameccsét követően, miután a Szpari szurkolói összecsaptak a monostorpályi - és a hírek szerint részben debreceni - drukkerekkel. A történtek kapcsán hárman is megszólaltak a szereplők közül a csakfoci.hu-nak.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Csak Marquinhos kell Stankovicnak
Hiába ajánlották fel a Szpartak Moszkvának Belgiumból a 9 millió eurós szélsőt, Dejan Stankovicnak a ferencvárosi Marquinhos kell.
Újpest
600 milliós csatár a küszöbön
Horvát sajtóhírek szerint közelebb került kiszemeltjéhez az Újpest, amely kivásárolná a Dinamo Zagreb játékosát. 
Ajka
Bobál Gergely
Bobál Gergellyel erősítette meg keretét az Ajka, aki 2 éves szerződést írt alá. A 28 éves csatár 136 NB II-es mérkőzésen lépett eddig pályára, melyeken 54 alkalommal volt eredményes.
Tovább az összes átigazoláshoz