Fotó: mezokovesdzsory.hu

Interjú: "Túl nagy teret engedett az NB I a hatodrangú külföldi edzőknek" - a kövesdi sportigazgató szerint oktatni kellene a 6-1-es győzelmüket

A 30. fordulót követően mindössze két pont választotta el a Mezőkövesdet a kiesést jelentő 11. helytől, múlt hétvégén viszont fellélegezhettek a borsodiak és eldőlt, hogy zsinórban a 8. szezonjukat is megkezdhetik majd az NB I-ben. Tóth László sportigazgató szerint ez volt talán minden idők legnehezebb és legerősebb bajnoksága, ettől izgalmasabb csak akkor lehetne, ha a Fradi is kapna egy komoly riválist, de szerinte ez pár éven belül meg is fog történni. Tóth elmondta, szeretnék megtartani még legalább egy esztendőre Kuttor Attila vezetőedzőt, aki a sportigazgató szerint a közeljövőben egy olyan klubnál is lehetőséget fog kapni, ahol cél az európai kupaszereplés. A sportigazgató az egyik legnagyobb hiánynak azt tartja a magyar fociban, hogy nem támogatják eléggé a magyar edzőket és olyan külföldiek voltak az NB I-ben az elmúlt években, akiknek már a nevére sem emlékszik.
Nyikes Zoltán 2023. május 26., péntek 11:06
Fotó: mezokovesdzsory.hu
A 30. fordulót követően mindössze két pont választotta el a Mezőkövesdet a kiesést jelentő 11. helytől, múlt hétvégén viszont fellélegezhettek a borsodiak és eldőlt, hogy zsinórban a 8. szezonjukat is megkezdhetik majd az NB I-ben. Tóth László sportigazgató szerint ez volt talán minden idők legnehezebb és legerősebb bajnoksága, ettől izgalmasabb csak akkor lehetne, ha a Fradi is kapna egy komoly riválist, de szerinte ez pár éven belül meg is fog történni. Tóth elmondta, szeretnék megtartani még legalább egy esztendőre Kuttor Attila vezetőedzőt, aki a sportigazgató szerint a közeljövőben egy olyan klubnál is lehetőséget fog kapni, ahol cél az európai kupaszereplés. A sportigazgató az egyik legnagyobb hiánynak azt tartja a magyar fociban, hogy nem támogatják eléggé a magyar edzőket és olyan külföldiek voltak az NB I-ben az elmúlt években, akiknek már a nevére sem emlékszik.
Szerző: Nyikes Zoltán 2023. május 26., péntek 11:06

Azt láthattuk, hogy a Honvéd legyőzése után nagy ünneplést csapott a csapat. Mekkorával folytatódott?

– Természetesen volt naggyal azt követően is, igaz a játékosok valamivel visszafogottabban tették mindezt, hiszen a héten még a Ferencváros elleni utolsó bajnokira készülünk. Szeretnénk még egy helyet előrelépni, számunkra ez azért lenne nagyon nagy dolog, mert akkor jó eséllyel öt olyan együttest tudnánk megelőzni (Vasas, Honvéd, Fehérvár, ZTE és talán még az Újpest is), amelyek mind korábbi bajnokcsapatok voltak. Nagyon nagy teljesítmény lenne ez részünkről egy ilyen nehéz év után, nem beszélve arról, hogy ez talán minden idők legnehezebb és legerősebb bajnoksága volt. Szerintem nemcsak mi, hanem valamennyi csapat így érzi ezt. Nagy gát szakadt fel bennünk a Honvéd elleni mérkőzést követően, mert végig tudtuk, hogy nem az utolsó két helyre valók vagyunk, bár sokan gondolják ennek az ellenkezőjét. De aki ismer minket, az tisztában van vele, hogy ott fogunk végezni, ahol igazán a helyünk van.

Miért gondolod úgy, hogy ez volt talán minden idők legnehezebb bajnoksága?

– A stábunk erőn felül dolgozott ebben az évben, de azt éreztük, hogy hiába melózunk minél többet és többet, a befektetett munka nem mindig volt egyenesen arányos az eredményekkel. Döntő szempont volt, hogy Kuttor Attila vissza tudott térni hozzánk és szinte minden átmeneti probléma nélkül be tudott illeszkedni, a megszokott környezetbe került, jól ismert engem is és Tállai András elnök urat is. Egyből fel tudta venni a stáb a ritmust és a csapat elindult felfelé az utolsó helyről.

De azért Kuttor Attilával is volt nehezebb időszak. A 30. forduló után 2 pontra volt a Kövesd a kiesést jelentő 11. helytől úgy, hogy a forma sem volt az igazi, az előző tíz forduló alatt csak egy győzelem volt a mérleg. Nagy volt ekkor az ijedtség?

– Ijedtség nem volt, mert tudtuk, hogy mi volt ennek az oka. A mi lehetőségeink messze elmaradnak azon csapatokétól, amelyek keretében 20-25 azonos képességű játékos található. Mi sajnos nem tudtuk megengedni azt magunknak, hogy például négy középcsatár álljon a rendelkezésünkre, több csapatnál azonban ezzel nem volt gond. Nálunk Stefan Drazic kiesése óriási problémát jelentett, abszolút nem tudtuk őt pótolni, és pont azokon a fontos meccseken hiányzott sérülés miatt, ahol talán mi voltunk az esélyesebbek, gondolok itt a ZTE, a Vasas vagy épp a DVSC elleni hazai találkozókra. Ezek az elvesztegetett pontok sodortak minket veszélybe.

"Oda lehetne adni az edzőképzésre tananyagnak"

Említetted, hogy nincsen minden posztra több azonos képességű játékosuk, de a téli átigazolási szezonban 10 játékost szerződtettetek - beleértve Csontos Dominikot is, aki pár hét után el is ment -, közülük a játszott percek alapján Beriashvili és Filip tudta a legtöbbet segíteni. Nem sikerült jól a téli erősítés?

– Szerintem nem mondhatjuk, hogy nem jöttek össze a téli igazolások, mert nagyon fontos szerepet töltött be például Younn Zahary, amikor Lukicot pótolni kellett, ahogyan pedig te is említetted, Beriashvili és Filip pedig meghatározóak voltak. Prudnikovot nagy reményekkel szerződtettük, de ő megsérült, ezért játszott csak 32 percet két meccsen, de vele komolyan tervezünk továbbra is, könnyen lehet, hogy már a Fradi ellen is több időt kap. Thomas Ephestion is valóban kevesebbet játszott, de ő hosszú kihagyást követően érkezett ide és mostanában került olyan állapotba, hogy jobban bevethető lenne, neki az tenne jót, ha most kezdődne a bajnokság. Lehoczky Roland háromszor is a kezdőben kapott helyet, nem egyszer bizonyított fiatalként, míg Baranyai Nimród Kállai Kevin alternatívája volt a jobbhátvéd poszton, és a pozitívum abban, hogy Nimród kevés szerephez jutott, hogy Kevin se eltiltott, se sérült nem volt és jól teljesített. Nagy Dominiknek eleinte nem teljesen sikerült sajnos a felépülése olyan szintre, hogy használni tudjuk, majd amikor már visszatért a pályára és egyre többet játszott, ismét megsérült a Fehérvár ellen, ezúttal a válla. A Nyíregyházáról érkezett Márkus Attila több poszton is bevethető, ám az ő esetében is az mondható el, hogy az előtte játszó tapasztaltabb játékosok nem sérültek és nem voltak eltiltottak. Ő a jövő embere lehet és az edzéseken bizonyította már, hogy lehet rá számítani. Szóval nem mondanám, hogy nem sikerült jól erősítenünk télen, inkább annak örülünk, hogy a meghatározó játékosaink nagyon kevésszer estek ki a csapatból, ha viszont kiestek, az nagy problémát okozott.


A sportigazgató és a szakmai stáb. Fotó: mezokovesdzsory.hu

A 30. forduló után pont jókor jött a Paks elleni meccs? Hiszen még Bognár György is kiemelte, hogy nem igazán fekszik nekik a Kövesd stílusa.

– Lehet, hogy nehéz ellenünk játszaniuk, de ahhoz az kell, hogy a lehető legerősebb összeállításban tudjuk pályára küldeni a csapatot.

Nem beszélve arról, hogy Kuttor Attila és a stábja olyan szinten felkészítette a Paks ellen az együttest, amit azt gondolom, hogy oda lehetne adni az edzőképzésre tananyagnak, hiszen a meccs előtt a hétfői naptól kezdve egészen a találkozó pillanatáig rengeteg apró részletet kidolgoztak, és az összes edzés arról szólt, hogy mit szeretnénk játszani a Paks ellen támadásban, védekezésben és az átmeneteknél.

Nem ajándékba adta nekünk a sors azt a 6-1-et, hanem mindent megtett érte a csapat. Még a találkozó után összevágtunk egy videót arról, hogy az egy dolog, hogy rúgtunk hat gólt, de csúsztunk-másztunk azon a meccsen, tehát morálisan is nagyon jól fel lett készítve a csapat. A stábnak nagyon sokat köszönhetünk, mert voltak nehéz időszakok, illetve Tállai András elnök úr is nagyon sokat tapasztalt az elmúlt évtizedben, mert amikor kritikus helyzetbe került az együttes, akkor nem a legtöbb helyen megszokott megoldást választotta, hogy edzőt cserélt, hanem hagyta a stábot dolgozni és az előző három fordulóban gyűjtöttünk hét pontot, ami vasárnap tíz is lehet. Nemcsak eredményesek voltunk, hanem a játék minőségében is jók voltunk, a Vidi ellen is győzelmet érdemeltünk volna.

A Kecskeméten kívül csak a Mezőkövesdet nem tudta még legyőzni a Fradi ebben a szezonban. Megmarad ellenük a veretlenségetek hétvégén?

– Nyilván van egy saját elképzelésünk a saját játékunkról, de manapság már, főleg ha egy jobb játékerőt képviselő csapat ellen találkozol, akkor azért belőlük is alaposan fel kell készülni, nem lehet azt mondani, hogy kizárólag csak a saját játékunk érdekel minket, mert abból lehet egy nagyobb galiba. Szerdán kezdtük el igazán a Ferencvárosra való felkészülést, picit talán nehéz lenne most felpörgetni a csapatot, hiszen már eldőlt, hogy bennmaradtunk, de szerencsénk van, mert a Fradi azért csak a Fradi, erre a meccsre senkit nem kell motiválni. Futballünnep lesz, talán telt ház előtt is játszhatunk, de persze azzal is tisztában vagyunk, hogy nem kizárólag a Mezőkövesdnek szól ez a nagy nézőszám. Nagyon nagy dolog, hogy már a nyolcadik évet fogjuk elkezdeni az NB I-ben jövőre és azt szeretném, hogy elérjük a tízet is, bár erre mondta Tállai úr, hogy ha már tíz, akkor miért ne lehetne még tovább. Azt gondolom, hogy célozzuk meg a következő évben is a bennmaradást, és csak azután gondolkodjunk a továbbiakban.

Létezett a klubnál forgatókönyv kiesés esetére?

– Nemrég az egyik elnökségi ülésen felmerült ez a téma, de én akkor is másképp gondolkodtam, és azt mondtam, hogy a hatodik hely a cél és nem gondolok a kiesésre. Abszolút optimista ember vagyok és láttam az edzéseken, milyen erőn felüli munkát végez a stáb és a játékosok, ezért biztos voltam abban, hogy ennek meg is lesz az eredménye.

Az edzéseken azt láttam, hogy nem egy lehangolt, motiválatlan, feladni készülő társaságról beszélünk, hanem az edzés minősége és az edzések adatai olyanok voltak, hogy kijelenthető, nagyot dolgozott a stáb a bennmaradásért. Azok a csapatok maradtak benn ebben az évben, amelyek a legtöbbet tették azért, hogy jól szerepeljenek, köztük mi is. Véletlenek nincsenek, hosszútávon legalábbis biztosan nincsenek.

"Pár éven belül a Fradi is kap komoly riválist"

Akkor kijelenthető, hogy valóban volt két gyengébb csapat a Kövesdtől a mostani idényben?

– Ha azt nézzük, hogy a Honvéd egyszer sem vert meg minket, az jól hangzik, de másik oldalról pedig mi a Vasast nem tudtuk megverni egyszer sem. Érdekes módon a hasonló kvalitású csapatok okoztak nekünk nagyobb gondot, mert a Kecskemét ellen például kétszer is tudtunk nyerni, a Fradi ellen veretlenek vagyunk. Megpróbálunk ezen változtatni a következő szezonra, de természetesen nem úgy, hogy az élcsapatok ellen rosszabbul menjen, hanem hogy a közvetlen riválisainkkal szemben több pontot szerezzünk.

Cseri Tamás még a 9. fordulós vereséget követően azt nyilatkozta, hogy "mindenkinek bele kell állnia a munkába, mert ha nem, akkor ez lesz, mint ami a mai meccsen volt". Volt olyan periódusa a szezonnak, amikor komolyabb elbeszélgetésre volt szükség a játékosokkal?

– Az egy lélektanilag nehéz pillanat volt, hiszen akkor csúsztunk vissza az utolsó helyre, ami nyilván frusztráló volt, de ha valaki már megedződött abban, hogy az utolsó helyről kell visszakapaszkodnia, akkor az a Mezőkövesd. Óriási tapasztalatunk van ebben és végig abban bíztam, hogy meg fogjuk tudni oldani, míg ellenben a MOL Fehérvár FC most találkozik először azzal a szituációval, hogy a kiesés ellen kell küzdenie és egy-egy meccsen múlik, hogy NB I vagy NB II lesz a vége. Annak ellenére, hogy még csak nyolc éve vagyunk az NB I-ben, talán a mi klubunknak van a legnagyobb tapasztalata a kiesés elleni harcban ebben a 12 fős mezőnyben.


Cseri 28 meccsen lépett pályára eddig a mostani idényben. Fotó: mezokovesdzsory.hu

Ez a folyamatos nyomás és veszély pedig a 12 csapatos bajnokság egyik legfőbb jellemzője is.

– Igen, nyilván azért 16 csapattal valószínűleg más lenne. De azt gondolom, hogy ezt a nézők nagyon élvezik és még az utolsó forduló is rengeteg izgalmat rejt magában, a mi szempontunkból is csak pár pont dönt azon, hogy épp a 7. helyen vagy hátrébb végzünk, de a Kecskemét is úgy tűnt néhány fordulóval ezelőtt, hogy stabilan második lesz, ennek ellenére még az utolsó körre elbukhatja az ezüstérmet, a harmadik helyre pedig hárman is esélyesek.

Ilyen kiélezett küzdelem szerintem még nem volt, amióta 12 csapatos az NB I. Talán akkor lenne még inkább izgalmasabb a bajnokság, ha a bajnoki címért is nagyobb tülekedés lenne, a Ferencváros most ellépett a többi csapattól, de úgy gondolom, hogy ez egy pár éven belül kiegyenlítődik és a Fradi is kap komoly riválist.

Épp nemrég mondta azt az MLSZ küldöttgyűlésén Csányi Sándor elnök, hogy 2025-ben változhat a létszám az NB I-ben, de ahhoz jövő nyárig meg kell hozni erről a döntést. Szerinted mi lenne az ideális?

– Minden olyan klub, amely kisebb büdzséből dolgozik és vidéki kiscsapatnak számít, a nagyobb létszámot fogja favorizálni. Nem beszélve arról, hogy nem a Mezőkövesd vagy a Kisvárda tehet arról, hogy a Győr, a Szeged, vagy bármely másik megyeszékhely nem rendelkezik NB I-es csapattal. Meg kell nyerni az NB II-t, aztán pedig bent kell maradni az NB I-ben. Egy létszámemeléssel a tradicionális, nagy nézőszámokat vonzó klubok szerephez juthatnának és a futball népszerűsítésének ez jót tenne. Igaz, mi szívesen játszunk háromszor a Ferencváros ellen, de egy Szeged-Ferencváros találkozón is lenne minden bizonnyal tízezer néző, mint mondjuk Diósgyőrben is. A futball népszerűsítése érdekében, illetve hogy a helyi gyerekek át tudják érezni az NB I-es meccsek hangulatát, mindenképpen létszámemelésre lenne szükség. De ez nem az én kompetenciám, lesz még erről vita.

Viszont az, hogy 12 csapatra lett szűkítve az NB I, az egy nagyon jó döntés volt, sokat segített a labdarúgásunknak abban, hogy Európában minél jobban szerepeljünk, mind a klubcsapatok az európai kupákban, mind a magyar válogatott. Viszont mostanra már megérett arra a magyar mezőny, hogy létszámemelés legyen, ezért azt gondolom, hogy egy minimális emelésre szükség lesz.

"Olyan klubnál fog lehetőséget kapni, ahol cél az európai kupaszereplés"

A tabella eleje vagy a vége okozott számodra nagyobb meglepetést?

– Meglepetést az okozott, hogy egy-két csapatot nem oda vártunk, ahova végül is került, gondolok itt elsősorban a Fehérvárra. Mindenki azt gondolta, hogy a Fradi, a Puskás Akadémia és a Vidi kiélezett küzdelmet folytat az első három helyért, viszont úgy alakult, hogy a Fehérvár ebből gyorsan kiszállt. Ami igazán nyomasztott minket, hogy biztosak voltunk abban, hogy a Vidi nem fog kiesni, ezért azzal számoltunk, hogy nehéz lesz elkerülni a veszélyeztetett helyekről, nem beszélve arról, hogy volt olyan, amikor még a Vasastól is csak egy pontra voltunk, amely szintén egy komoly játékerőt képviselő csapat lehetett volna. Őszintén bevallom, nem gondoltam volna, hogy a Kecskemét ilyen jól fog szerepelni, ezúton is gratulálok nekik, mert láttam, hogy egység van a vezetésben, a stábban és a csapatban is. Voltunk mi kupadöntősök és azzal párhuzamosan harcoltunk a 3.-4. helyért, végül nekünk a 4. hely jött össze. Azt gondolom, ha ezt a bajnokságot még egyszer lejátszanák ugyanezekkel a csapatokkal, ugyanezekkel a játékosokkal és edzőkkel, akkor biztos vagyok benne, hogy teljesen más sorrend születne.

Kuttor Attila szerződése a szezon végéig szól. Eldőlt már a jövője?

– A napokban fogunk vele egyeztetni, mindenképpen szeretnénk megtartani. Voltak vele kapcsolatban ilyen-olyan pletykák, de szóba sem került az, hogy ne akarnánk vele hosszabbítani. Attila az egyik legérettebb és legprofibb edző Magyarországon, magyarként, aki a stábot is úgy tudja megszervezni maga körül, hogy igazán előremutató és korszerű.

Nagyon szeretnénk, hogy minimum további egy évig még itt legyen, aztán pedig azt gondolom, hogy az azt követő években olyan klubnál fog lehetőséget kapni, ahol cél az európai kupaszereplés.


Továbbra is Kuttorral terveznek Kövesden. Fotó: mezokovesdzsory.hu

Azt jól gondolom, hogy ha esetleg mégis távozna nyáron Kuttor, akkor magyar edző érkezne? Hiszen az utóbbi évekből az szűrhető le, hogy kizárólag magyar/határon túli magyar edzőben gondolkodnak Mezőkövesden.

– Azt hiszem, hogy Magyarországon csak egy-két klub engedheti meg magának, hogy olyan külföldi edzőt tudjon idehozni, aki valóban segíteni tud a magyar focinak és a magyar fiataloknak. Akiket mi, vagy a legtöbb magyar klub ide tudna hozni, azok hatodrangú külföldi edzők lennének csak. Ez az év is megmutatta, nem biztos hogy jó döntés, ha az NB I-ben ilyen sok külföldi edző dolgozik. Minden tiszteletem az MLSZ-é, hogy kitalálta a fiatalszabályt és a magyarszabályt, egyetlen dolgot azonban nem támogat a szövetség, sőt összességében véve talán az egész magyar futballközeg sem, az pedig a magyar edzők menedzselése.

Az egyik legnagyobb hiánynak ezt tartom. Sosem örülök, amikor külföldi edző érkezik az NB I-be, természetesen az megint más, ha egy határon túli magyar jön, aki beszéli a magyar nyelvet. A magyar edzők indokolatlanul el vannak nyomva, túl nagy teret engedtünk - és ezt nyugodtan ki merem jelenteni - a hatodrangú külföldi edzőknek. Nem vagyok benne biztos, hogy ugyanezt megcsinálják például Írországban, Skóciában, nagyobb futballnemzeteknél.

Nagyon komoly szakmai tudás kellene ahhoz, hogy valaki szerepet kapjon egy idegen országban, de nem igazán látok magyar edzőket Szerbiában vagy Horvátországban, és nem azért, mert gyengébbek lennének, hanem azért, mert védik a saját nemzetiségű edzőiket és ugyanúgy menedzselik őket, mint a játékosokat. Ebben kellene valahogy előrelépni. Nem azt mondom, hogy mi ebben úttörők vagyunk, de amíg nekem bármilyen ráhatásom lesz a mezőkövesdi focira, addig itt külföldi edző biztosan nem lesz.

A tabella elején lévő csapatok külföldi edzőit azért összességében úgy tűnik, megérte idehozni.

– Egyetértek, de nem szeretnék neveket mondani és külön-külön kitérni mindenkire. És félreértés ne essék, nemcsak erről a szezonról beszélek, hanem az elmúlt évtizedről. Olyan külföldi edzők fordultak meg itt, akiknek már a nevükre sem emlékszem. De egy magyar nevet azért mégis említenék, meglepő ugyanis számomra, hogy Mátyus János egyszer kapott szerepet eddig az NB I-ben, azóta nem jutott kispadhoz az élvonalban, úgy, hogy most például kupadöntőig vezette a Budafokot. Kíváncsi vagyok, hogy most összejön-e neki, vagy hoznak inkább még egy külföldi edzőt, akinek ki sem tudjuk ejteni a nevét és elküldik hat hónap után. Azt látom, nagyon sok olyan magyar edző van, aki ha türelmet kap, akkor hasznos tagja tudna lenni az edzői társadalomnak és előrébb tudná vinni a focinkat, de sokszor még mindig külföldi edzőben gondolkodunk. Azt szoktam mondani erre, hogy akkor hozzunk külföldi tulajdonost is, hogy a külföldiek pénzt is hozzanak, ne csak elvigyék.

Milyen változások várhatóak a játékoskeretben?

– A Transfermarkton található adatokkal ellentétben mindössze két játékosunknak jár le a szerződése. Közülük Dino Besiroviccsal kapcsolatban jelentek már meg különböző hírek, próbáljuk megtartani őt, a Ferencváros elleni meccsig eldől a sorsa - vagy így, vagy úgy.

Piscitellinek is remek szezonja volt, vele kapcsolatban is lehetett olvasni érdeklődőről, de azon is meglepődnek, ha a házi gólkirályt, Stefan Drazicot nem környékeznék meg.

– Ez olyan, mint a házvásárlás, rengeteg az érdeklődő, de vevő már nagyon kevés. Nem állunk senkinek az útjába, sőt, nekünk az nagyon jó reklám, ha valaki innen egy nívósabb klubhoz, esetleg külföldre el tud igazolni, ez is motiválhatja majd azokat a játékosokat, akiket mi akarunk idehozni. A piac csak a következő hetekben fog beindulni, mert rengeteg külföldi klub jövője is csak mostanában dől el a következő szezonra vonatkozóan. Összességében elmondható, hogy nem szeretnénk nagy vérátömlesztést, de nyilván frissíteni kell a keretet. Vannak kölcsönjátékosaink is, akik visszamennek a klubjaikhoz, úgyhogy lesz mozgás, de nem szeretnénk kicserélni a teljes csapatot.

Olvastad már?
Fradi: Távozhat a 4-szeres bajnok, magyar válogatott középpályás 
Bár a felek még tárgyalnak egymással, jelen állás szerint Vécsei Bálint nagy valószínűséggel elhagyja a zöld-fehéreket. 
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Haladás
Három játékos távozott
A kialakult nehéz helyzetre való tekintettel a Haladás azonnali hatállyal felbontotta Pálfi Donát, Vanja Zvekanov és Mohos Barnabás szerződését, akik így a szezon utolsó mérkőzésén sem lépnek pályára.
DVSC
Oliveira nem kell
Távozik a DVSC-től Joao Oliveira. A 28 éves svájci szélső 2023 nyarán érkezett Debrecenbe, a Lokiban 10 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, egy gólpassz fűződik a nevéhez.
Hosszabbított
Bernd Storck
Egy plusz egy évre írt alá a korábbi magyar szövetségi kapitány Sepsiszentgyörgyön.
Tovább az összes átigazoláshoz