Fotó: MTI

Fradi-vezér: "Nem a Paks késztetett munkára minket" - Stankovic egy őrült, Lisztesen kívül is lehetnek még távozók

Orosz Pál szerint ezúttal is jó lenne elérni, hogy újra 21 ponttal nyerjen bajnokságot a Fradi. A vezérigazgató nagyon nehéz meccsre készül a Nyíregyháza ellen.
Nyikes Zoltán 2024. április 22., hétfő 10:30
Fotó: MTI
Orosz Pál szerint ezúttal is jó lenne elérni, hogy újra 21 ponttal nyerjen bajnokságot a Fradi. A vezérigazgató nagyon nehéz meccsre készül a Nyíregyháza ellen.
Szerző: Nyikes Zoltán 2024. április 22., hétfő 10:30

Az újabb bajnoki címről

– Nem lehet megunni, ugyanolyan jó érzés, mint az első bajnoki cím, amiből összesen hét van, amióta mi vagyunk a menedzsmentben – kezdte a Sportrádiónak adott interjúját az FTC Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál. – A 2015/16-os szezonban volt az első, de ez az egymás utáni hat bajnoki cím egy olyan dolog, ami még nem fordult elő a Ferencváros történelmében, ez fantasztikus érzés. Mindig próbálunk újabb célokat megvalósítani, először kezdtük azzal, hogy magyar szinten kell visszakerülni az élbolyba, majd azt mondtuk, hogy nemzetközi szinten is jelen kell lenni, majd pedig nyomot kell hagyni. Úgy gondolom, ez is most már sikerült, hiszen az elmúlt öt évben folyamatosan valamelyik UEFA-sorozat csoportkörében vagyunk, a legutolsó két évben a tavaszt is megéltük. Az pedig nem szégyen, hogy az Olympiakosz ellen nem tudtunk továbbjutni, annál is inkább, ha azt nézzük, hogy elődöntőt játszanak az EKL-ben, illetve szintén elődöntőt játszik az a Fiorentina, amely a csoportellenfelünk volt és egyszer sem kaptunk ki ellenük. Jó irányba megyünk, a céljaink megvannak és azokat el is fogjuk érni.

A Fradi szezonbeli legnagyobb ellenfeléről

– Tudtuk, hogy a saját kezünkben van a sorsunk. Oké, hogy most lettünk bajnokok, de hátra van még négy forduló, szerénytelenség nélkül lehet mondani, hogy ez alatt is be tudtuk volna biztosítani a bajnoki címet. Az, hogy most megtörtént, így a legjobb.

Nem a Paks késztetett munkára minket. A Paksnak volt egy jó szériája, aminek én nagyon örülök, persze hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem inspirált minket és nem tartott minket élesen, hogy ők vezették a bajnokságot. Volt az a Paks elleni találkozó, aminek úgy mentünk neki, hogy öt pont előnyünk volt, ha nyerünk nyolc, ha veszítünk kettő, de olyan kvalitású ez a csapat, hogy ebben az esetben is meg tudtuk volna oldani a bajnoki címet.

Elég meggyőző a mostani 15 pont előny, nyertünk már 21 ponttal is bajnokságot, jó lenne ezt elérni. A legnagyobb ellenfelünk az volt, hogy a bajnoki és Magyar Kupa-meccseken kívül lejátszottunk 16 nemzetközi mérkőzést a selejtezőktől kezdve, ami igénybe veszi a játékosokat és a stábot. Persze mindig ennyi meccset akarunk játszani, sőt, ha lehet még többet, de sérülések jöhetnek ilyenkor, mentálisan sem könnyű felkészülni arra, hogy egyik nap idegenben a Fiorentina ellen játszol, aztán pedig egy olyan bajnokit, ahol nincs nagy közönség. Sok minden volt, ami miatt nehéz volt, de büszke vagyok arra, hogy már most bajnokok vagyunk.

Dejan Stankovic vezetőedzőről

– Azonos a DNS-e a Fradival, egy jó értelemben vett őrült, aki olyan mint mi, sosem elégszünk meg azzal, ami van, mindig feljebb akarunk lépni, ezért mindent meg is teszünk és ha kell, a falnak is nekimegyünk. Ő is egy Fradi-karakter, jól összeszokott a csapattal, a játékosok hisznek benne. Óriási játékosmúltja van, ha valamit mond, annak van súlya. Megfelelő szigorral, megfelelő humorral, nagyon jól tudja kezelni az öltözőt.

A legemlékezetesebb meccsekről

– Az Újpest elleni 6-0-s győzelmünk fontos pont volt, amikor is lemostunk egy szégyenfoltot magunkról, a másik pedig a firenzei találkozó, amikor produkáltunk egy olyan 60 percet, ami nemzetközi szinten is kimagasló volt. Az egy olyan Fradi volt, amit nem nagyon lehet látni.

A játékoskeretről, igazolásokról

– Ez egy kiegyenlített játékoskeret, mindenki nagy szerepet vállalt a sikerekben. Aki lehetőséget kap, mindig kiteszi a szívét-lelkét, pontosan tudja, mekkora a konkurenciaharc, és nehéz bekerülni a kezdőbe. Nagy a keretünk, de feltételez egy ekkora keretet az, hogy bajnoki és nemzetközi kupameccseket is kell játszanunk. Olyan játékoskeret van jelenleg, ami itthon kiemelkedő, de nemzetközi szinten is megállja a helyét. A mai fociban nem az a realitás, hogy 2-3 évig is együtt játszik egy csapat, nálunk sokkal nagyobb csapatoknál is van jövés-menés. A labdarúgás nemcsak egy sport, hanem egy üzletág is. Egy játékos azért kezd el futballozni, hogy egy topbajnokságban játsszon, ha onnan jön egy megkeresés, akkor nyilvánvaló, hogy ő oda szeretne menni és ez nem azt jelenti, hogy a Fradi egy ugródeszka, hanem hogy ő a saját életében kitűzött célokat szeretné elérni. Nekünk erre semmiféle morális alapunk nincs, hogy ebben megakadályozzuk abban az esetben, ha ez financiálisan profitábilis a klub részére.

Ez nem azt jelenti, hogy nem lesz jó keretünk, ezért van egy scouting részlegünk Hajnal Tamás vezetésével, hogy mindig legyen opció arra, ha valakiért jön egy olyan ajánlat, ami a klub és a játékos számára is vonzó, akkor el tudjunk gondolkodni azon, hogy elengedjük őt és helyettesítsük. Nem akarunk most olyan nagy mozgást. Lisztes Krisztián elmegy a Bundesligába a nyáron, de biztos hogy lesz még érdeklődés más játékosok iránt is. Nem esünk kétségbe, mert egész évben arra készülünk, hogy legyen kihez nyúlni ilyen esetekben.

A Magyar Kupa-elődöntőről

– Nagyon szeretnénk a döntőbe kerülni, ahogyan Dejan is mondta, már az elődöntőre is úgy kell tekintenünk, mintha életünk utolsó meccse, vagy mintha egy döntő lenne. Égtünk mi már meg alacsonyabb osztályú csapatok ellen a Magyar Kupában, mindenki tudja, hogy az MK nem egy olyan versenysorozat, ahol lehet hibázni, itt születnek meglepetések, egy meccsen bármi megtörténhet. Láttunk már külföldön is példát arra, hogy egy favoritnak tartott csapat megégett egy gyengébbnek mondott ellen. Nem gondolom, hogy bármiféle olyan érzés lenne bennünk, hogy ez egy könnyű meccs lesz. Nagyon nehéz meccs lesz, a Nyíregyházának ugyanolyan fontos, mint nekünk. Szeretnének odakerülni a döntőbe, meg akarják nehezíteni a dolgunkat, mi pedig arra készülünk, hogy az övéket nehezítsük meg.

Olvastad már?
Fradi: Magyar válogatott lenne a csapat egyik legjobb légiósa - ő maga jelentette be
Marquinhos szívesen csatlakozna Marco Rossi magyar válogatottjához.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Mezőkövesd
Kovácsik Ádám
Az már biztosra vehető, hogy egy szezon után távozik Kovácsik Ádám a Mezőkövesdtől. Jó eséllyel a magyar élvonalban folytatja.
Ricardo Moniz
Hosszabb távra is kinevezhetik
A holland edző vezetésével négy bajnokin kilenc pontot szerzett, kiharcolta az európai kupát, így elérte a szezoncélt a Zürich.
Fradi
Edzőkérdés
Marek Papszunt nevezte ki új edzőjének a Raków. A Fradival is hírbe hozott edző kapcsán a Csakfoci korábban jelezte, hogy nem benne gondolkodnak az FTC-nél.
Tovább az összes átigazoláshoz