Fotó: ujpestfc.hu

Az Újpest edzője: "A 0-6 után odajött a tulajdonos és azt mondta, hogy..." - interjú Milos Krusciccsal

Az Újpest vezetőedzője, Milos Kruscic egy éve ül a lilák kispadján, de ennyi idő is elég volt neki, hogy komoly magaslatokat és mélypontokat is megjárjon a lila-fehérekkel. A szerb szakember először adott hosszabb interjút a csakfoci.hu-nak, beszélt az új igazolásokról és arról is, miért a 0-6 után döntött épp amellett, hogy több lehetőséget biztosít a fiatal játékosok számára. De azt is elárulta a tréner, mint mondott neki az Újpest tulajdonosa a kiütéssel elveszített derbi után. Interjú.
Dudás Gábor 2023. január 20., péntek 11:30
Fotó: ujpestfc.hu
Az Újpest vezetőedzője, Milos Kruscic egy éve ül a lilák kispadján, de ennyi idő is elég volt neki, hogy komoly magaslatokat és mélypontokat is megjárjon a lila-fehérekkel. A szerb szakember először adott hosszabb interjút a csakfoci.hu-nak, beszélt az új igazolásokról és arról is, miért a 0-6 után döntött épp amellett, hogy több lehetőséget biztosít a fiatal játékosok számára. De azt is elárulta a tréner, mint mondott neki az Újpest tulajdonosa a kiütéssel elveszített derbi után. Interjú.
Szerző: Dudás Gábor 2023. január 20., péntek 11:30

Kezdjük a legaktuálisabb témával, a szerb támadó, Ognjen Mudrinski érkezésével. Ismerte őt személyesen is korábbról? Miért épp ő lett az Újpest új középcsatára?

- Természetesen ismerem még Szerbiából, én voltam az edzője, amikor a szabadkai Szpartaknál volt, egy jó kapcsolatunk volt annak idején. Akkor is jól játszott, de azóta természetesen sokat fejlődött. Amikor hallottam, hogy van lehetőség, hogy szabaddá válik a thaiföldi szereplését követően, természetesen azonnal léptünk az ügyben, ő pedig pozitívan fogadta a megkeresésünket. Így összességében könnyen megtaláltuk a módját annak, hogy szerződtessük - mondta Milos Kruscic, az Újpest vezetőedzője a csakfoci.hu-nak.

- Milyen típusú játékos ő? Össze lehet hasonlítani mondjuk Zivzivadzéval vagy Tallóval?

- Mudrinski egy tipikus kilences, akinek nagyon jó a mezőnymunkája, lábbal és fejjel is veszélyes csatár. Ő az a játékos, aki a 16-oson kívül és belül is sokat tud majd segíteni nekünk. Nem egy sprinter, nem az a típusú játékos. Ha összehasonlítom az Ön által említett játékosokkal, akkor mondhatom, hogy kicsit más, mint mondjuk Budu volt, de ugyanúgy képes letámadni az ellenfelet és szintén egy erős karakter. Úgy gondolom, hogy a körülötte lévő fiatal labdarúgókkal, akik gyorsak és sok helyzetet képesek kialakítani, rendkívül hasznos tagja lehet a csapatnak, jót tehet az érkezése az Újpestnek.

Egy kicsivel több, mint egy éve, hogy kinevezték az Újpest vezetőedzőjének. Ha visszatekint, mik voltak ennek az évnek a csúcspontjai és a mélypontjai?

- Sok minden történt ez alatt az egy év alatt. Az első félév nagyon sikeres volt, pedig nem egy könnyű szituációban neveztek ki a kispadra. De erős csapatot alkottunk, jó játékosokat hoztunk ide, akik segítettek a klubnak és nekem is abban, hogy elérjük a céljainkat. A tavaszi idény végén már nem a kiesés elleni küzdelem volt a lényeg, hanem a harc az európai kupaindulásért. Aztán elkezdtük az új szezont, sok változás történt a csapatban, és nem volt könnyű a helyzet a fiatal játékosokkal és az újonnan érkezett futballistákkal, akiknek még időre volt szükségük ahhoz, hogy mindenhez alkalmazkodjanak. Az elején nehézségekbe ütköztünk amiatt, hogy ugyan jól játszottunk, de nem tudtunk gólt szerezni. A védelemben is voltak egyéni hibák a játékosok tapasztalatlansága miatt, nagyon fiatal futballistákkal játszottunk hátul.

Aztán jött a Ferencváros elleni meccs, ami bizonyos értelemben segített felismerni, hogy irányt kell változtatnunk. És el is kezdtem a fiatal játékosokkal játszani, amit meg is érdemeltek. Meg is ragadták a lehetőséget. Tehát nem arról volt szó, hogy nyomásra vagy kényszerből tettük a csapatba őket, egyszerűen felismertük, hogy jelenleg ez a mi utunk. Változtatnunk kellett, ezt be kellett látnom edzőként, mert tudtam, hogy ha ugyanúgy folytatjuk, gondjaink lesznek.


Fotó: ujpestfc.hu

A 0-6 után szinte mindenki azt várta, hogy lemond, de végül maradt. Miért?

- Ha egy klub az edzőjét minden harmadik meccs után leváltja, az azt jelenti, hogy a klub nem veszi komolyan a dolgát, és a vezetőknek fogalmuk sincs, hogy mit akarnak. Itt nálunk nincs erről szó. Tavaly azért sok győzelmet is hoztam a csapatnak, és még azokon a meccseken is sok helyzetet teremtettünk, amikor kikaptunk. De nagyon fontos volt az is, amikor a Roderick Duchatelet elnök-tulajdonos odajött hozzám az FTC elleni meccs után és azt mondta nekem, hogy semmi pánik, csak játsszuk tovább a játékunkat, maradjon a játékstílus és rendben leszünk. Ezzel a beszélgetéssel megkaptam a támogatást a munkám folytatásához. 

Nem csak a tulajdonosnak, de Önnek is kellett nehéz helyzetekben fontos és olykor kemény döntéseket hoznia. Nem úgy tűnt, hogy meghátrálna, ha mondjuk ki kell tennie a keretből Kádárt, Burekovicot vagy épp Tallót. 

- Ezért vagyok én az edző, nekem kell meghoznom ezeket az olykor nem egyszerű döntéseket is. Amik mellett ki is kell állnom. Ez a munkám. Az edzőnek nem csak az a dolga, hogy a pályán edzze a csapatot, a mindennapi döntéseket is meg kell hoznom, méghozzá folyamatosan, reggeltől estig. Szóval már régen felismertem, hogy igen, nekem kell döntenem és határozottan ki kell állnom a döntéseim mögött. De ez az életben is így van nálam.

Ha van néhány játékos, aki nem áll be a sorba, nem félek megszabadulni tőlük. De mindenkinek jár egy esély, ez fontos - először mindig a játékosokkal beszélek, és ha azután is folytatják, amit nem kellene, akkor lépek. És mindig a klub érdekében hozok döntéseket. Amikor rájövök, hogy valaki problémákat és kárt okoz a csapatnak, reagálnom kell.

Mert számomra a csapatszellem a legfontosabb. Mindannyian együtt harcolunk, együtt nyerünk, együtt veszítünk, és ez így van rendjén. Tehát ha őszinte vagy, ha a maximumot adod a pályán, akkor nem valószínű, hogy bármi gondunk akad majd. De ha felismerem, hogy valaki megpróbál a csapat elé kerülni, akkor lehetnek gondok. Minden a futballisták hozzáállásán múlik. 

A fiatalok mellé most tapasztalt játékosokat igazolt. Lesznek még érkezők?

- Meglátjuk. Ahogy mondtam, a fiatal játékosok megragadták az esélyt, de persze szükségük van a segítségre. A meccsek során felismertük, hogy egy vagy két tapasztalt játékos érkezése szükséges néhány kritikus pozícióban, így a védelem közepén és a csatársorban is. A klubnál pedig teljes mértékben támogattak engem és ezért nagyon hálásak vagyok. A meccsek többsége során jól játszottunk, domináltunk, de hiányzott például az a támadó, aki gólt tud lőni, és kellett egy olyan védő is, aki stabilizálja hátul a játékunkat. Ezért érkezett a luxemburgi válogatott Tim Hall, aki egy intelligens játékos, megfelelő tapasztalattal rendelkezik, de még mindig fiatal, alig 25 éves. Mudrinskinek még szüksége lesz egy kis időre, a thaiföldi bajnokságban azért nem olyan a foci és az iram, mint Európában. Két-három hét edzésre van szüksége, hogy fizikailag készen álljon, de úgy gondolom, hogy nem lesz gondja, hiszen egy tapasztalt futballista. Majd meglátjuk. Hét-nyolc napunk van az első mérkőzésig. Remélem, hogy addigra készen állunk majd.


Fotó: ujpestfc.hu

Roderick Duchatelet tulajdonossal milyen rendszeresen beszélnek és miről? 

- Rendszeresen tartjuk vele a kapcsolatot heti egyszer-kétszer, telefonon, e-mailben, de akár személyesen is, ha épp itt tartózkodik Budapesten. Nagyon jó a kapcsolatunk az elnök úrral, minden döntést együtt hoztunk meg a csapattal kapcsolatban. Ő soha nem hoz döntéseket nélkülem, és én sem hozok döntéseket nélküle.

A tulajdonos mit vár a csapattól tavasszal? És mit vár el Ön?

- A fejlődést várjuk, hogy továbbra is jól játsszunk, de persze azt is, hogy több pontot gyűjtsünk, miközben tartjuk magunkat a fiatal magyar játékosok beépítéséhez, akiknek szeretnénk minél többet segíteni az előrelépésben. Én is a jó játékot várom és azt, hogy több pontot szerezzünk. Együtt is, ha lehetséges... Néha ez nem jön össze, és néha nem is kell olyan jól vagy szépen játszani, de meg kell szerezni a három pontot. Most egy jó csapatot alkotunk a fiatalabb és a tapasztalatabb futballistákkal - ezt kell megőriznünk a tavaszra is. 

DUDÁS GÁBOR

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Fortune Bassey
Cseh sajtóhírek szerint norvég vagy georgiai csapatba kerülhet Fortune Bassey, a Ferencváros 24 éves támadója.
Debreceni VSC
Szécsi Márk
Az NB I-ben szereplő Debreceni VSC 2025-ig meghosszabbította Szécsi Márk szerződését.
Kazincbarcika
Varga Attila
A Kazincbarcika a mai nappal felmentette a munkavégzés alól Varga Attila vezetőedzőt. Az új szakvezető személyéről a későbbiekben ad tájékoztatást a klub.
Tovább az összes átigazoláshoz