Fotó: mlsz.hu

A hazai bíróvezér: "Soha nem volt még ilyen kevés súlyos játékvezetői hiba az NB I-ben, mint idén" - a Vasasnak és a Vidinek sincs igaza a sorsdöntő ítéletekkel kapcsolatban

A VAR bevezetése óta 80 százalékkal kevesebb súlyos hiba volt az idei szezonban az NB I-es mérkőzéseken, mint a videóbírós rendszer előtt és csaknem 40 százalékkal nőtt a kimagasló játékvezetői osztályzatok száma az ellenőri jelentések alapján. Volt olyan NB II-es meccs, amely után a hibázó bíró visszavonult, ugyanakkor az OTP Bank Ligában a bronzéremről döntő mérkőzés hosszabbításában jó döntés született, ahogy az ETO-Vasas nagy port kavart ítéletei is rendben voltak. Hanacsek Attila, az MLSZ JB elnöke szűk körben beszélt az általa felügyelt szakterületek eredményeiről és problémáiról.
Privacsek András 2024. május 30., csütörtök 8:20
Fotó: mlsz.hu
A VAR bevezetése óta 80 százalékkal kevesebb súlyos hiba volt az idei szezonban az NB I-es mérkőzéseken, mint a videóbírós rendszer előtt és csaknem 40 százalékkal nőtt a kimagasló játékvezetői osztályzatok száma az ellenőri jelentések alapján. Volt olyan NB II-es meccs, amely után a hibázó bíró visszavonult, ugyanakkor az OTP Bank Ligában a bronzéremről döntő mérkőzés hosszabbításában jó döntés született, ahogy az ETO-Vasas nagy port kavart ítéletei is rendben voltak. Hanacsek Attila, az MLSZ JB elnöke szűk körben beszélt az általa felügyelt szakterületek eredményeiről és problémáiról.
Szerző: Privacsek András 2024. május 30., csütörtök 8:20

30 éve nem akartak ilyen sokan bírók lenni

- Itthon jelenleg több mint 3 ezer aktív játékvezető dolgozik, ami komoly növekedés az elmúlt évekhez képest és ezzel talán sikerült megállítani a 2009 óta szinte folyamatos csökkenést – tudtuk meg Hanacsek Attilától. - Budapesten például 30 éve, a Puhl Sándor által vezetett 1994-es vb-döntő óta nem jelentkeztek annyian játékvezetőnek, mint most, országos szinten pedig csaknem 600 fő vizsgázik 2024-ben, ami 43 százalékos emelkedés az elmúlt időszakhoz képest. Ugyanakkor még így is hiányzik mintegy ezer bíró a rendszerből.

Drasztikusan visszaestek a kulcshibák

A JB elnöke pontos statisztikai adatokkal támasztotta alá, hogy mennyit fejlődött a játékvezetés az elmúlt években. A VAR bevezetése óta drasztikusan visszaestek a kulcshibák, az utolsó nem VAR-os szezonban még 60 ilyen eset volt, míg idén csupán 14, de ebből 12 alkalommal a VAR közbeavatkozhatott volna. Hanacsek büszke rá, hogy ilyen kevés súlyos hiba még soha nem volt az NB I történetében.

98%-ban jól döntött a VAR

Az idei 198 NB I-es mérkőzésen összesen 3834 úgynevezett csendes ellenőrzés zajlott a videóbírók által. A VAR-vizsgálatoknak köszönhetően a játékvezetők a pályán 63 alkalommal változtatták meg az eredeti ítéletüket és 98 százalékban jó döntések születtek. Szintén fontos adat és a játékvezetői teljesítmények javulását jelzi Hanacsek szerint, hogy idén 7 olyan fordulót is láthattunk, amikor nem volt szükség VAR-korrekcióra, míg az előző két szezonban mindössze egy ilyen fordulót találunk összesen. A most véget ért idényben a mérkőzések 74 százalékán nem volt szükség VAR-beavatkozásra sem. Ez a játékvezetők ellenőri osztályzatain is meglátszik, hiszen csaknem 40 százalékkal több volt a kimagasló teljesítmény, ami 8,5 feletti osztályzatot jelent.

Az MLSZ-en volt némi szurkolói nyomás, hogy a hosszú ellenőrzéseket csökkentse. Ez mostanra 43 százalékkal lett kevesebb, mint volt az első VAR-os idényben, 2021/22-ben. Mint megtudtuk, hosszú ellenőrzésnek számít, ha legalább három percig áll a játék a VAR-vizsgálat miatt.


Fotó: mlsz.hu

Berke topbíró lehet Európában is

Hanacsek Attila kiemelte: fontos a hazai játékvezetők megfelelő menedzselése és mindent megtesznek annak érdekében, hogy Kassai Viktor után újra legyen topbírónk Európában. Erre a legnagyobb esélye Berke Balázsnak van, aki tavaly bekerült a first kategóriába, ami topkeret előszobája és Hanacsek szerint reális esélye mutatkozik arra, hogy idővel ott legyen a kontinens 31 legjobb bírója között. Még akkor is, ha ez nem könnyű feladat, mivel 16 helyet elvisznek a top 5 bajnokság játékvezetői és a fennmaradó 15 posztra pályáznak a többi 50 tagország bírói.

A ZTE jogosan reklamált, a Vasas és a Vidi nem

Hanacsek Attila beszélt az elmúlt hetek nagy vitát kiváltott játékvezetői ítéletekről is. Április közepén a ZTE-Ferencváros meccs után a hazaiak úgy látták, hogy Abena szabálytalankodott Mimmel szemben a büntetőterületen belül, de a 11-es elmaradt. A JB elnöke szerint is büntetőt kellett volna ítélni, de a VAR is hibázott és még csak ki sem hívta a játékvezetőt, hogy megnézze az esetet. - Az ilyen és hasonló hibák súlyos következményekkel járnak, az adott játékvezetők ugyanis meghatározott időre kimaradnak a küldésből és ezáltal jelentős anyagi veszteség is éri őket – mondta Hanacsek.

Az utolsó fordulóban a Fehérvár – DVTK mérkőzésen a Vidi részéről reklamáltak hevesen, hiszen Serafimov 90. percben szerzett gólja a bronzérmet jelentette volna, de a VAR-vizsgálat után visszavonták a találatot. Hanacsek úgy véli, jó döntés született, hiszen a FIFA által is hitelesített rendszer pontos méréseiből kiderült, hogy 30 centis lesről volt szó, még ha a televíziós közvetítésekben ezt szabad szemmel nem is lehetett pontosan meghatározni.

Ugyancsak nagy vihart kavartak a feljutásról döntő ETO-Vasas meccs játékvezetői ítéletei. - Itt is kifogástalan ítéletek születtek, hiszen a Vasas gólja előtt Radó, míg az ETO találatánál Bumba sem volt lesen. Az angyalföldiek részéről reklamált 11-es szituációnál is jó döntést hozott a kolléga, mivel mindkét játékos húzta a másikat – tudtuk meg a szakembertől.

Visszavonult a hibázó bíró

Még tavaly novemberben történt az NB II-ben, a Kazincbarcika-Haladás mérkőzésen egy furcsa eset: a hazaiak a saját tizenhatosukon belülről jöhettek volna szabadrúgással, de vagy 40 méterrel előrébb vitték a labdát és a kapu elé ívelést követően a barcika kiegyenlített a 91. percben, megmentve ezzel egy pontot. A hiba után a mérkőzés játékvezetőjét visszaminősítették, majd nem sokkal később visszavonult.

Olvastad már?
Megvan az NB I kiesőjének új vezetőedzője - hivatalos
Tóth Mihály lett az élvonalból kiesett Mezőkövesd Zsóry FC labdarúgócsapatának új vezetőedzője, akit szerdán sajtótájékoztató keretében mutattak be.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Fehérvár FC
Megvan az új vezetőedző
Ahogyan azt előre jeleztük, Bartosz Grzelak távozását követően Pető Tamás vette át a Fehérvár irányítását.
Vasas
Kapust igazoltak
A 23 éves Kiss Ágoston az előző szezonban a kieső Tiszakécskét erősítette, de a WYSCOUT adatai alapján ő volt a másodosztály legjobb kapusa.
Újpest/Fehérvár
Bartosz Grzelak
A Csakfoci korábbi hírének megfelelően Bartosz Grzelak távozott a Viditől és az Újpest vezetőedzője lett.
Tovább az összes átigazoláshoz